Αθηνά (Pallas) και Κριός-Η «πολεμική παρθένα» στο ζώδιο των μαχών

Γενικά στη θέση αυτή - στον Κριό- η Αθηνά Παλλάδα μπορεί να ξεδιπλώσει έντονα τη δυναμική της
Παπασταύρου Λίντα
Αθηνά (Pallas) και Κριός-Η «πολεμική παρθένα» στο ζώδιο των μαχών


από τον Δρ Χρήστο Παΐζη



20100627_Christos_Paizis_6JPEG


Θεά πολεμική η Αθηνά, πολεμικό ζώδιο και ο Κριός, Άρης και Αθηνά στο ζώδιο αυτό βρίσκεται σε οικείο γι’ αυτόν χώρο.

Ας δούμε, λοιπόν, πως λειτουργεί εδώ η Αθηνά:

· Όσον αφορά τον τρόπο αντίληψης, αυτή – η αντίληψη δηλαδή- γίνεται ενστικτωδώς, μιας και ο Κριός είναι το κατ’ εξοχήν ζώδιο που συνδέεται με ένστικτο. Είναι γρήγορη, κάποιες φορές βιαστική, ζωηρή και, βέβαια, η Αθηνά σ’ αυτό το ζώδιο δείχνει άτομο με πολύ καλά αντανακλαστικά. Βέβαια, επειδή η βιασύνη είναι χαρακτηριστικό του Κριού, μπορεί η αντίληψη να είναι κάπως βιαστική, μερικές φορές επιπόλαιη, να μη συλλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες και να είναι επίσης αποσπασματική. Ακριβώς επειδή η αντίληψη είναι λίγο βιαστική, δε θα είναι και απόλυτα αντικειμενική, θα «μένει» στην εικόνα που σχηματίζουμε για κάτι αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όχι απαραίτητα και αυτό που είναι το πιο σημαντικό. Η αντίληψη εδώ θυμίζει την αντίληψη του μικρού παιδιού (μην ξεχνάμε, οι Κριοί είναι τα «μωρά» του ζωδιακού): θα είναι γρήγορη, ζωηρή, θα έχει ικμάδα, αλλά θα είναι πάντα βιαστική και, κάποιες φορές, επιπόλαιη.

· Η τάση για αυτοκυριαρχία της Αθηνάς συγκρούεται με το ένστικτο και το ορμέμφυτο του Κριού, με αποτέλεσμα όταν κυριαρχεί η Αθηνά με την αυτοκυριαρχία της το άτομο να αισθάνεται πως καταπιέζεται και όταν κυριαρχεί ο ενθουσιασμός του Κριού να έχει ενοχές γιατί δεν συγκράτησε τον εαυτό του. Το πότε βέβαια θα συμβαίνει το ένα ή το άλλο θα εξαρτηθεί από το όλο ωροσκόπιο, πάντως η Αθηνά στον Κριό είναι πάντα ένδειξη μιας προσπάθειας να ελεγχθεί το ένστικτο και ο δυναμισμός του ενστίκτου να μετουσιωθεί σε διανοητικές δραστηριότητες. Αν αυτό κατορθωθεί – και ένας ισχυρός Κρόνος στο ωροσκόπιο θα συμβάλλει σ’ αυτό- θα έχουμε τον «εγκεφαλικό» Κριό που όλη τη δυναμική του ενστίκτου (κυρίως του σεξουαλικού) τη μετουσιώνει σε ανώτερες σφαίρες. Μην ξεχνάμε άλλωστε- τo ‘χουμε ξαναγράψει σ’ αυτή τη στήλη – πως πολλοί μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Μπαχ, ο Σολωμός, ο Χαίλντερλιν, είχαν έντονο το στοιχείο του Κριού στο ωροσκόπιό τους.

· Τα διανοητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται προς οτιδήποτε έχει δυναμικό χαρακτήρα: προς θέματα στρατιωτικά, αθλητικά, ότι έχει να κάνει με περιπέτεια, οτιδήποτε νεωτεριστικό (μην ξεχνάμε ο Κριός είναι το ζώδιο των ενάρξεων και ιεραρχικός κυβερνήτης του είναι ο αντισυμβατικός Ουρανός).

· Μεγάλο θάρρος, τόλμη, ο τύπος του αγωνιστή, άτομο που παλεύει για να πετύχει τους στόχους του, παλεύοντας όχι «τυφλά» αλλά «δυναμωμένο με θεωρία και μελέτη», για να θυμηθούμε το στίχο το Κ. Π. Καβάφη.

· Στήριξη στις δικές του δυνάμεις κυρίως για να πετύχει τους στόχους του και, βέβαια, μπορεί ακόμα και να κάνει πολλές θυσίες για να τους πετύχει.

· Φόβος μη θεωρηθεί δειλός, γι’ αυτό και μπροστά στον κίνδυνο δε θα οπισθοχωρήσει κυρίως γιατί θεωρεί την οπισθοχώρηση – ακόμα κι αν είναι αναπόφευκτη- δειλία, νομίζει πως έτσι καταστρέφεται η εικόνα του. Προτιμά «να πάει στην ήττα καβαλάρης» (Αλεξάνδρου) παρά να κατέβει από το άλογο και, έστω, να σωθεί.

· Μαχητής για κάτι που θεωρεί δίκαιο.

· Υπερασπιστής του δικαίου.

· Έτοιμος να πολεμήσει αν νιώθει πως αδικείται ή πως θίγεται – μεγάλη ευθιξία.

· Απέχθεια σε κάθε τι ξεπερασμένο, συντηρητικό.

· Σε ακραία περίπτωση δε δέχεται «μύγα στο σπαθί του».

· Γρήγορες αποφάσεις.

· Ικανότητα ελέγχου της σεξουαλικότητας και των πρωτόγονων στοιχείων που υπάρχουν μέσα μας, αν, επαναλαμβάνω, είναι και ο Κρόνος δυνατός στο ωροσκόπιο.

· Εκτόνωση δυναμισμού μέσα από διανοητικές δραστηριότητες, μέσα ακόμα και από πολεμικές τέχνες.

· Άρνηση των «θηλυκών» στοιχείων του είναι του, άρνηση της θηλυκής πλευράς του, αν είναι άντρας, ενίσχυση της «αρσενικής» πλευράς, αν είναι γυναίκα.

· Δυνατότητα θεραπείας μέσω διανοητικών διαδικασιών.

Γενικά στη θέση αυτή - στον Κριό- η Αθηνά Παλλάδα μπορεί να ξεδιπλώσει έντονα τη δυναμική της, να δείξει το θάρρος της, τη μαχητικότητά της, την αυτάρκεια και τον «αρσενικό» χαρακτήρα που έχει κάθε Αμαζόνα. Ο δυναμισμός και ο ετοιμοπόλεμος χαρακτήρας του Κριού ταιριάζει με τη δυναμική φύση της και, μην ξεχνάμε, ο Κριός ανατομικά συνδέεται με το σημείο εκείνο του σώματος από το οποίο η Αθηνά αναδύθηκε: το κεφάλι. Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύουμε πως η Παλλάδα στον Κριό δεν έχει απλά μια από τις καλύτερες θέσεις της, αλλά στον Κριό έχει τη θέση της.

Οι λέξεις-κλειδιά

Κλείνοντας αυτήν την δεύτερη ενότητα για την Αθηνά, θα εστιάσουμε τη δυναμική αυτού του τόσο σημαντικού ουράνιου σώματος σε μερικές λέξεις-κλειδιά, που θα μας φανούν χρήσιμες στη συσχέτιση της και με άλλα ζώδια:

· αντίληψη

· μαχητικότητα

· αυτοκυριαρχία

· σύνεση

· αξιοπρέπεια

· διανόηση

· αυτάρκεια

· τρόποι αγώνα

· δικαιοσύνη

· θεραπεία

Συνεχίζεται...

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved