Οι κλάδοι της Αστρολογίας - Η ειδίκευση κόντρα στον «αχταρμά»

Ποιοι είναι τα είδη της αστρολογίας και ποια τα default τους;

Παπασταύρου Λίντα
Οι κλάδοι της Αστρολογίας - Η ειδίκευση κόντρα στον «αχταρμά»

Γράφει ο Karl Heinz Ottinger

Karl Heinz Ottinger

«Είδα το σύμβολο που ακολουθεί τον Ταύρο, και μέσα του βρέθηκα. Ω, δοξασμένα αστέρια! Ω, διαπεραστικό φως, γεμάτο παντοδύναμες αρετές, σε εσένα οφείλω την διάνοιά μου, όποια κι αν είναι.»

Ντάντε Αλιγκέρι (Δάντης)

Η Αστρολογία μετρά πολλές χιλιάδες χρόνια Ιστορία και η αντοχή της μέσα στον χρόνο υποδηλώνει κι την αναμφισβήτητη αξία της. Έτσι η 20η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αστρολογίας δίνοντας της μια διαφορετική υπόσταση προσπαθώντας να θεσπίσει με καλύτερες προοπτικές μια θέση στο Πάνθεον των Τεχνών.

Το θέμα είναι πως ύστερα από την αλματώδη ανάπτυξή της, ιδιαίτερα στον 20ο αιώνα, η Αστρολογία θα έπρεπε να έχει ειδικότητες και ειδικευμένα στελέχη ως προς την εξάσκησή της, πολύ περισσότερο που κάθε κλάδος της μπορεί να διέπεται από διαφορετικούς κανόνες. Εντούτοις συχνά όλοι θεωρούν πως μπορούν να εξασκούν όλες τις κατευθύνσεις κάνοντας τελικά κακό τόσο στον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και σε αυτά που πρεσβεύουν όσο κι στους πελάτες τους. Είναι σαν να εμφανίζεται ένας ορθοπεδικός ιατρός ως καρδιολόγος ή το αντίστροφο.

Ας δούμε λοιπόν τους κυριότερους αστρολογικούς κλάδους και τα default τους.

Βεδική Αστρολογία: Η Βεδική Αστρολογία χρησιμοποιεί ένα άλλο σύστημα υπολογισμού της θέσεως των πλανητών, τον αστρικό (sidereal) ζωδιακό, με περίπου -23 μοίρες απόκλιση. Παρά την κοινή καταγωγή και τις ομοιότητες, έχει και ουσιαστικές διαφορές από την Δυτική, ενώ το όλο σύστημα λειτουργεί μόνον τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες (μέχρι και τον Κρόνο). Είναι ένα αρκετά φαταλιστικό και πολύπλοκο μοντέλο που έχει τους πιστούς του και στην Δύση (οι λεγόμενοι siderealists) ξεκινά να αποκτά ένθερμο κοινό και στην Ελλάδα.

Γενεθλιακή Αστρολογία: Είναι κλάδος της Κλασικής Αστρολογίας όπου μελετώντας τον γενέθλιο εντοπίζει τα υπέρ κι τα κατά. Έτσι καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας τις γενέθλιες τάσεις δίνει στον ενδιαφερόμενο να αντιληφθεί τις δυνατότητες κι τα μειονεκτήματα του κι να κινηθεί ανάλογα.

Συμβουλευτική Αστρολογία: Ένας ξεχωριστός κι ιδιαίτερος κλάδος. Ξεφεύγοντας από την ψυχρή αποτίμηση των θετικών κι αρνητικών τάσεων του χάρτη ο Αστρολόγος μετατρέπεται σε προσωπικό σύμβουλο, με σκοπό το να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος το καλύτερο δυνατό σενάριο. Ένας δύσκολος κι εξειδικευμένος κλάδος που απαιτεί την γνώση Ψυχολογίας, γι’ αυτό εξ άλλου αναφέρεται συχνά και ως Ψυχολογική Αστρολογία.

Καρμική Αστρολογία: Ένας ιδιαίτερος κλάδος με ξεχωριστή σημασία, ο οποίος εντοπίζει τα αίτια γεγονότων ή καταστάσεων με βάση τις εμπειρίες περασμένων ενσαρκώσεων. Η αλληλεξάρτηση πράξεων που στο μεσοδιάστημα μεταξύ δυο θανάτων, δηλαδή στην ζωή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός πεπρωμένου, επισημαίνεται μέσω ποικίλων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα ο Δραγωνικός Ζωδιακός αλλά σε κάθε περίπτωση ο άξονας των Δεσμών της Σελήνης είναι ένα πρωτεύον σημείο αναφοράς.

Εξελικτική Αστρολογία: Ουσιαστικά πρόκειται για την εξέλιξη της Καρμικής, με τον Πλούτωνα και τους Δεσμούς της Σελήνης να πρωταγωνιστούν.

Εσωτερική Αστρολογία: Ένας κλάδος όπου κερδίζει έδαφος και χαίρει της εκτιμήσεως αρκετών μελετητών. Ο σκοπός είναι να αποκτήσουμε συνείδηση των πραγματικών δυνατοτήτων και να συμβάλλουμε στην εν γένει βελτίωση του συνόλου του περιβάλλοντος μας. Τα βιβλία της Alice Bailey και του Τζβαλ Κουλ είναι ιδανικά. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον σε πολλά σημεία η Εσωτερική και η Ψυχολογική Αστρολογία είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Ωριαία Αστρολογία: Είναι μια πάλαια παραδοσιακή τεχνική με πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες, μέσω της οποίας δίνεται απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση με κριτήριο την ώρα που διατυπώθηκε. Παραδοσιακά, χρησιμοποιεί μόνον τους επτά πλανήτες, αν και υπό ένα πιο σύγχρονο πρίσμα έχει προταθεί και η προσθήκη των εξωκρόνιων. Είναι για ανθρώπους με ιδιαίτερο μεράκι. Αν έρθεις σε επαφή μαζί της και την γνωρίσεις τότε σίγουρα θα την αγαπήσεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μπορείς να δώσεις το πότε, που και πως θα γίνει κάτι. Για την Ελλάδα, το «ευαγγέλιο» της Ωριαίας Αστρολογίας είναι το βιβλίο «Ωριαία Αστρολογία» της κ Δ. Γιαννακοπούλου.

Επιλεκτική Αστρολογία: Απευθύνεται σε όσες και όσους θέλουν να επιλέξουν μια συγκεκριμένη στιγμή ως αφετηρία μιας δράσης (δουλειά, γάμος κλπ). Οι κανόνες της προσομοιάζουν με αυτούς της Ωριαίας.

Χρηματιστηριακή Αστρολογία: Ένας ιδιαίτερος κλάδος όπου αν τον μάθεις είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να μην γίνεις «χορηγός» κι αιμοδότης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Arch Crawford όπου το 1992 το περιοδικό TIME τον καθιστά τον πιο έγκυρο χρηματιστηριακό αναλυτή. Η σωστή ανάλυση η παρατήρηση κι η δεδομένη πλανητική επιρροή κάνουν την επιτυχία πιο δεδομένη.

Στο site μπορείτε να βρείτε πολλά γύρω από το θέμα, επιμελημένα από τον κ Γ Μπαρδόπουλο.

Άστρο-χαρτο-γραφία: Πριν 30 και πλέον χρόνια ο J. Lewis ανέπτυξε -από την θεωρία στην πράξη- ένα τρόπο σκέψης όπου τοποθετεί τον προσωπικό γενέθλιο χάρτη σε παραλληλισμό με έναν παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη, χωρίζοντας τον σε ζώνες-περιοχές. Κάθε πλανήτης ή σημείο έχει τις «γραμμές» του, που περνούν από συγκεκριμένους τόπους, εμποτίζοντας τους με τα χαρακτηριστικά του. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε γιατί κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας το 1987 στο Παρίσι γνωρίσατε τον έρωτα της ζωής σας ή γιατί ο Ρεχάγκελ στέφτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στο |Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Μια δύσκολη αλλά υπέροχη τεχνική όπου έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε συχνά στο astrology.gr, υπό την καθοδήγηση του «ειδικού επιτετραμμένου» Δημήτρη Κορωνάκη.

Κοσμική (Mundane) Αστρολογία: Το αντικείμενο της είναι τα γεγονότα και οι εξελίξεις σε συλλογικό επίπεδο. Συχνά αναφέρεται και ως Πολιτική Αστρολογία.

Βασικά της εργαλεία είναι οι φάσεις της Σελήνης, το πέρασμα πλανητών από ευαίσθητα σημεία (ingress), οι Εκλείψεις κ.α.

Ιατρική Αστρολογία: Ένας πολύ ευαίσθητος κλάδος, αφού πάντα υπάρχει ο πειρασμός της ...υποκατάστασης του ιατρού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις. Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην διάγνωση ή την πρόληψη.

Κοσμοβιολογία: Η πιο επιστημονική μορφή της Αστρολογίας. Η χρήση πλανητικών αξόνων (Μεσοδιαστημάτων), εικόνων κι εξισώσεων απαντούν με μεγάλη σαφήνεια σε ερωτήματα που απασχολούν. Ιδρυτής ο Reinhold Ebertin, έφερε πραγματική επανάσταση με την χρήση του κύκλου των 90 μοιρών. Οι συνδυασμοί πλανητικών επιρροών είναι ένα αξιόλογο βιβλίο αν κι κατά την γνώμη μου το καλύτερο βιβλίο το έγραψε ο υιός Ebertin, ο Baldur Ebertin και έχει τίτλο: «Vom kosmischen symbol zur ganzheitlichen Deutung» αφού καθορίζει το κάθε άξονα σε πολλά επίπεδα (πχ βιολογικό, σεξουαλικό, συναισθηματικό κλπ).

Uranian Astrology: Ιδρύθηκε από τον ιδιοφυή Alfred Witte. Χρησιμοποιεί επιπλέον 8 υποθετικούς πλανήτες κάνοντας την πρόβλεψη πιο ακριβή και πλούσια (κατά την γνώμη μου). Η χρήση της είναι επί του κύκλου των 90 μοιρών, των 45 και των 22.30 με ποιο διαδεδομένους τον πρώτο και τον τρίτο. Φαίνεται δύσκολη μα ...δεν είναι, απλά χρειάζεται την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης. Πολλά άρθρα Uranian αλλά και Κοσμοβιολογίας μπορείτε να βρείτε και στο astrology.gr, επιμελημένα από τον γράφοντα.

Συνεχίζεται...

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved