Η Αστρολογία και το προσωπικό μας συμβόλαιο ζωής

Στην περίπτωση της Συμβουλευτικής Αστρολογίας οι Οίκοι είναι κι αυτοί Πρότυπα
Παπασταύρου Λίντα
Η Αστρολογία και το προσωπικό μας συμβόλαιο ζωής

από το Β. Παπαδολιά

Vassilis_new

Στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μας είδαμε γενικά πώς η Συμβουλευτική Αστρολογία διαφοροποιείται από την λεγόμενη Αστρολογία των Γεγονότων, την Αστρολογία δηλαδή που επικεντρώνεται στην πρόβλεψη των συμβάντων. Εξηγήσαμε πως στη Συμβουλευτική Αστρολογία οι πλανήτες είναι δυνάμεις πιο προσωπικές, πρότυπα στα οποία καταφεύγουμε για έμπνευση σε δύσκολες στιγμές στη ζωή μας, αποθέματα γνώσης και ενέργειας που μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε κρίσεις και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις ζωής.

Σε συνέχεια των δημοσιεύσεων εκείνων θα πρέπει καταρχήν να πούμε ότι παραδοσιακά η Αστρολογία είχε δύο προσεγγίσεις επί του λεγόμενου «Υποκειμένου». Η προσέγγιση της Σύγχρονης Αστρολογία, που βασίζεται όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο στη διατύπωση του Άλαν Λήο, θεωρεί ως Υποκείμενο (άρα και Φορέα του Προτύπου) τον Πλανήτη. Ωστόσο υπάρχουν και προσεγγίσεις πιο παραδοσιακές που θεωρούν Φορέα του Υποκειμένου τον Οίκο.

Κλασσικό παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης στην Αστρολογία των Γεγονότων είναι η Ωριαία Αστρολογία, όπου ο σύζυγος για παράδειγμα αναπαρίσταται πρωτίστως από τον 7ο οίκο και δευτερευόντως από τον κυβερνήτη του.

Στην περίπτωση της Συμβουλευτικής Αστρολογίας οι Οίκοι είναι κι αυτοί Πρότυπα, αλλά αυτή τη φορά όχι Πρότυπα Δυνάμεων όπως οι Πλανήτες. Είναι Πρότυπα Ρόλων. Με άλλα λόγια αν η θέση του Άρη στο γενέθλιο χάρτη μου μπορεί να δείχνει πώς αντιλαμβάνομαι ως Πρότυπο την Έκφραση της Δύναμης, η θέση του 1ου οίκου στο χάρτη μου μπορεί να δείχνει πώς αντιλαμβάνομαι ως Ρόλο την Εμφάνιση και τη Συμπεριφορά μου. Με παρόμοιο τρόπο ο 2ος οίκος μπορεί να δείχνει πώς αντιλαμβάνομαι ως Ρόλο τη Χρήση των Εργαλείων Ζωής μου (π.χ. είμαι Λεφτάς και τα Σκορπάω), ο 3ος οίκος πώς αντιλαμβάνομαι ως Ρόλο το συμπαραστάτη οικογενείας, κλπ, κλπ.

Δε συνεχίζουμε με την Ανάλυση των Οίκων, γιατί εδώ είναι ακριβώς το σημείο καμπή. Κι αυτό γιατί, αν και υπάρχουν συνισταμένες Ρόλων που λίγο πολύ οι περισσότεροι άνθρωποι κινούμαστε (κι από τις οποίες συνισταμένες έχουν προκύψει κι οι παραδοσιακές ερμηνείες των οίκων), στη Συμβουλευτική Αστρολογία, η υπέρβαση που γίνεται είναι ότι θεωρείται ότι καθένας από μας αντιλαμβάνεται αυτούς τους ρόλους διαφορετικά.

Ζητούμενο λοιπόν μεταξύ άλλων της Ανάλυσης με έναν Πελάτη είναι να καθίσει ο Συμβουλευτικός Αστρολόγος μαζί του και να δει πώς Αυτός αντιλαμβάνεται τους Ρόλους που αντιστοιχούν στους δώδεκα οίκους του ζωδιακού. Πώς αντιλαμβάνεται τον 5ο οίκο; Ως διασκέδαση; Ως προσωπική δραστηριότητα; Ως φλερτ; Ως τζόγο; Ως γέλιο με τα παθήματα των άλλων; Ως ψευδο-αίσθηση ή αληθινή αίσθηση ανωτερότητας; Πώς ακριβώς;

Αν γενικεύαμε την παραπάνω διατύπωση θα λέγαμε στην πραγματικότητα ότι, ενώ στην παραδοσιακή Αστρολογία έχουμε κάποιες λέξεις κλειδιά για κάθε πλανήτη ή οίκο, σε ατομικό επίπεδο καθένας από μας εκφράζει μία ή δύο το πολύ από αυτές τις λέξεις κλειδιά. Έτσι για τον καθένα από μας παγιώνεται κάποια στιγμή στη ζωή μας μία συγκεκριμένη άποψη για το τι είναι ο 5ος οίκος ή ο 2ος ή ο 1ος.

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που στις αστρολογικές συζητήσεις υπάρχουν ατέλειωτες διαφωνίες για την φύση των αστρολογικών συμβόλων. Γιατί μπορεί σε επίπεδο γεγονότων να υπάρχει πάντα ο παράγοντας του ίδιου του γεγονότος που επιβεβαιώνει ή δεν επιβεβαιώνει μία εικασία, στην προσωπική θέαση του καθενός δεν υπάρχει τέτοια στατιστική επιβεβαίωση, παρά μόνο το προσωπικό βίωμα.

Από την άλλη όπως έχουμε γράψει και στο άρθρο μας για την επίδραση του Αστρολόγου στις Αστρολογικές Προβλέψεις, ακόμα και στη διατύπωση των προβλέψεων έχει επίδραση αυτή η προσωπική θέαση των πραγμάτων, απλά εκεί έχουμε πάντα το τελικό κριτήριο του αποτελέσματος να μας δικαιώνει ή όχι.

Για να ξαναγυρίσουμε τώρα στο θέμα της Συμβουλευτικής Αστρολογίας θα πρέπει να πούμε ότι η Ανάλυση που έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Αναλυόμενος τους Ρόλους που συμβολίζουν οι Οίκοι στο Χάρτη του μοιάζει στα δικά μου μάτια τουλάχιστον αρκετά συγγενής με την Ανάλυση που γίνεται στο θέμα των Ονείρων. Κι αυτό, γιατί όπως και στα Όνειρα, υπάρχει μεν μία γλώσσα υπόβαθρο που ερμηνεύει τα σύμβολα που βλέπουμε, ωστόσο, στην τελική διαμόρφωση της η γλώσσα των Ονείρων είναι προσωπική.

Θυμάμαι για παράδειγμα τη Laura Day στο βιβλίο της «Η διαίσθηση και πώς να την αποκτήσετε» που ανέφερε περιπτώσεις συμβόλων που για τον κάθε άνθρωπο σήμαιναν κάτι διαφορετικό. Ή για να αναφέρω και άλλο παράδειγμα θα επικαλεστώ και την Carolyn Myss που στο βιβλίο της Ιερά Συμβόλαια αναφέρει βιωματικά τι σήμαινε για τα όνειρα της το Αεροπλάνο.

Ο προσωπικός χαρακτήρας της γλώσσας των Ονείρων μπορεί να επιβεβαιωθεί βιωματικά μόνο από μας. Μόνο εμείς δηλαδή μπορούμε να δούμε εκ του αποτελέσματος τι συμβαίνει όταν βλέπουμε στο όνειρο μας κάτι συγκεκριμένο.

Με τον ίδιο τρόπο και οι Ρόλοι και οι Δυνάμεις (Οίκοι και Πλανήτες) στο χάρτη μας, βιώνονται πάντα μέσα από ένα προσωπικό τρόπο. Ο 5ος οίκος μπορεί να είναι ο οίκος της προσωπικής διάκρισης αλλά μπορεί και του κάνω ότι αρέσει στους άλλους (από το να είμαι ηθοποιός και να αρέσω, μέχρι να είμαι πεταλουδίτσα της νύχτας). Τα δύο αυτά μπορεί να είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος (κι η πεταλουδίτσα νιώθει διάκριση όταν το κάνει).

Όμως σαν Ρόλος βιώνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Και διαφορετικά. Και μέρος της Συμβουλευτικής Ανάλυσης είναι η διαπίστωση του τι Ρόλο νομίζει ότι πρέπει να παίξει καθένας από μας όταν έρχεται σε επαφή με πράγματα του εκάστοτε Οίκου.

Σε επόμενες δημοσιεύσεις μας θα συνεχίσουμε περισσότερο πάνω στα θέματα αυτής της Ανάλυσης..

Δείτε επίσης:

-Η Αστρολογία ως Μυθολογία

-Συμβουλευτική Αστρολογία

-Το Μεσουράνημα και η Σημασία του στην Ατομική Εξέλιξη

-Ο παράγοντας «Αστρολόγος» στις Αστρολογικές Προβλέψεις

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved