Υπόθεση Οφιούχος-Στο ίδιο έργο θεατές

Τελικά, δεν ξέρω πραγματικά ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την ανακίνηση του θέματος
Παπασταύρου Λίντα
Υπόθεση Οφιούχος-Στο ίδιο έργο θεατές

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ημέρες 1995 ζει η Αστρολογία!

Τότε ήταν οι Βρετανοί αστρονόμοι που «ανακάλυψαν» τον Οφιούχο και τη μετάπτωση των ισημεριών. Τώρα η «είδηση» έγινε κύριο άρθρο στην Washington Post και τη σκυτάλη πήραν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ:

ABC και NBC προέβαλαν τους ισχυρισμούς του Parke Kunkle καθηγητή Αστρονομίας της Minessota Planetarium Society, ότι τα ζώδια είναι δεκατρία και επιπλέον ότι η αστρολογία είναι απάτη, αφού τα ζώδια «έχουν αλλάξει», οι Αιγόκεροι είναι Τοξότες, οι Σκορπιοί Ζυγοί κ.ο.κ.

Το τελευταίο βέβαια όχι μόνον είναι γνωστό στους αστρολογικούς κύκλους αλλά και αιτία ύπαρξης δύο «σχολών», των Siderealists και των Tropicalists. Οι μεν πρώτοι -οι ας πούμε Αστρικότροποι- χρησιμοποιούν τον αστρικό ζωδιακό, τους πραγματικούς αστερισμούς δηλαδή που αναφέρει και ο κ καθηγητής, ενώ οι δεύτεροι υπολογίζουν τα ωροσκόπια με βάση τον τροπικό ζωδιακό, ο οποίος όπως θα δούμε έχει σταθερές συντεταγμένες, ανεξάρτητες από τους αστερισμούς και ορίζεται από το σύστημα Ήλιου-Γης.

Φυσικά οι φανατικοί θιασώτες του αστρικού ζωδιακού (χρησιμοποιείται στην Ανατολή και ιδίως στην Ινδία) επικροτούν με ζητωκραυγές τις απόψεις του κ Kunkle, τόσο που μου περνά η σκέψη μήπως είναι ...βαλτός από κάποιον συνάδελφο της Βεδικής σχολής. Αστειεύομαι βέβαια και ίσως γνωρίζετε ότι προσωπικά έχω εισηγηθεί ένα πειραματικό μοντέλο με σύνθετη χρήση και των δύο ζωδιακών.

Εξ άλλου στο astrology.gr φιλοξενούνται και οι δύο σχολές.

Τελικά, δεν ξέρω πραγματικά ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την ανακίνηση του θέματος, αν δηλαδή ο -Υδροχόος- καθηγητής έφαγε κάποια «σφυριά» ή αν πρόκειται απλά για ένα διαφημιστικό τρυκ των αμερικανικών media. Ο κ Kunkle πάντως είναι 64 ετών και σίγουρα γνωρίζει την «κρίση του ‘95», όπως γνωρίζει και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στο θέμα από μέλη της παγκόσμιας αστρολογικής κοινότητας.

Μια από αυτές, με υπογραφή του υποφαινόμενου, είχε δημοσιευθεί τότε ως editorial στο «Θα», μια περιοδική συνδρομητική αστρολογική επιθεώρηση και σας μεταφέρω το κείμενο αυτούσιο:

Έλα παππού μου να σου δείξω τα χωράφια σου





Σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την «ανακάλυψη» ενός 13ου αστερισμού, του Οφιούχου, και τις επιπτώσεις του στην αστρολογία, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:





Το όλο πρόβλημα ξεκινά από τη λανθασμένη, αλλά πλατειά διαδεδομένη, πεποίθηση ότι η αστρολογία είναι ένα ερμηνευτικό σύστημα με βασικό σημείο αναφοράς τις επιδράσεις των αστέρων ή των αστερισμών. Η υπόθεση της επίδρασης ουράνιων σωμάτων, που βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, είναι οπωσδήποτε συζητήσιμη και γιατί όχι αμφισβητήσιμη.





Όμως η σύγχρονη αστρολογία δεν στηρίζει τα πορίσματά της στους αστέρες ή τις διελεύσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος από τους πραγματικούς αστρονομικούς αστερισμούς (παρ’ ότι οι τελευταίοι αποτελούν από την αρχαιότητα ένα αρχετυπικό σύστημα αναφοράς).





Τα αστρολογικά ζώδια διαφέρουν από τον αστρονομικό ζωδιακό κύκλο σε δύο βασικά σημεία:





1) Για τους αστρολόγους τα ζώδια ορίζονται σαν 12 ισομερείς χωροχρονικές ζώνες με αφετηρία (και τέλος) το σημείο της εαρινής ισημερίας, όταν δηλαδή η μέρα είναι ίση με τη νύχτα. Η είσοδος του Ήλιου στα τέσσερα λεγόμενα παρορμητικά ζώδια, τον Κριό, τον Καρκίνο, τον Ζυγό και τον Αιγόκερω συμβαίνει αντίστοιχα στην εαρινή ισημερία, το θερινό ηλιοστάσιο, τη φθινοπωρινή ισημερία και το χειμερινό ηλιοστάσιο (με όρους φυσικά του βορείου ημισφαιρίου της Γης).





Οι 12 αστρολογικές ζωδιακές περιοχές δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της διαίρεσης του έτους σε 12 τμήματα, διαίρεση που καθορίζεται από την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, και όχι από τη θέση κάποιων αστερισμών.





2) Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών οι αστερισμοί πράγματι δεν ταυτίζονται με τα αστρολογικά ζώδια. Αυτό συνέβαινε το 100 π.Χ. και θα επαναληφθεί ύστερα από 24.000 χρόνια περίπου. Το στοιχείο αυτό έχει μεν για την αστρολογία ερμηνευτική αξία (αφού ορίζει τους λεγόμενους Μεγάλους Μήνες ή Εποχές –σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή των Ιχθύων), κυρίως στο μακροκοσμικό επίπεδο των εξελικτικών τάσεων του ανθρώπινου πολιτισμού και όχι ατομικά.





Πέρα από κάθε αμφιβολία λοιπόν, τα ζώδια ήταν, είναι και θα παραμείνουν 12, έχοντας τις ήδη γνωστές χρονικές συντεταγμένες.





Με τις πιο πάνω διευκρινίσεις πιστεύουμε ότι συνεισφέρουμε στη διάλυση της πλάνης και την άρση των παρεξηγήσεων, τόσο από την πλευρά του κοινού όσο και των επιστημόνων, για την αστρολογία, η οποία, παρά τις αντικειμενικές ελλείψεις της και τις επιθέσεις τόσων αιώνων, ακόμα αντιστέκεται.





Η ύπαρξη του 13ου αστερισμού όπως και οι συνέπειες της μετάπτωσης των ισημεριών ήταν, βέβαια, πράγματα γνωστά από παλιά, όχι μόνο στους αστρονόμους, αλλά και στους πραγματικούς αστρολόγους, οι οποίοι σημειωτέον έχουν αστρονομικές (και όχι μόνον) γνώσεις και δεν επαγγέλλονται ούτε τον σκοταδισμό ούτε το δογματισμό. Αντίθετα, προτείνουν έναν διαφορετικό σύστημα ερμηνείας των φαινομένων που στο παρελθόν γίγαντες της σκέψης όπως ο Νεύτωνας και ο Κέπλερ, ουδόλως υποτίμησαν.





Η βουλιμία ορισμένων επιστημόνων να καταδικάσουν και να υβρίσουν την αστρολογία, στηριζόμενοι σε τέτοιου τύπου φαιδρές "ανακαλύψεις", προδίδει απλά την προχειρότητα, την προκατάληψη και την ημιμάθειά τους και αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις των πνευματικών τους οριζόντων. Ας μην είναι, τουλάχιστον, κατηγορηματικοί πάνω σε ένα θέμα για το οποίο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα.





Η Αστρολογία είναι η μητέρα των επιστημών, μια καταξιωμένη τέχνη της ζωής και σαν τέτοια δεν φοβάται τις άδικες και στείρες κρίσεις των επιστημόνων και των πνευματικών ανθρώπων. Θλίβεται για το δογματισμό τους. Επιζητά τη γόνιμη κριτική τους και απαιτεί το σεβασμό τους.

Τότε υπήρξα αρκούντως αυστηρός, τόσο που ενδεχομένως «αδίκησα» τους Siderealists.

Σήμερα η όλη κατάσταση μου θυμίζει τη ρήση του Καρλ Μαρξ, ότι δηλαδή η Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα, είτε ως τραγωδία. Επιλέγω την πρώτη εκδοχή και κλείνω την παρουσίαση του θέματος με το σκωπτικό πρωτοσέλιδο του «Θα».

Εκπληκτικό!!!

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Η ΓΗ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Αλλάζουν όλα στην Αστρονομία

Οργισμένη αντίδραση του Πάπα

Λονδίνο: "Ο Αριστοτέλης είχε άδικο. Ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος". Η είδηση έσκασε σα βόμβα στα λιμνάζοντα νερά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Σε μια, προγραμματισμένη κατά τ’ άλλα, συνέντευξη τύπου η αστρονόμος Νίκη Κοπερνίκη ανέτρεψε σε μια στιγμή την επιστημονική βεβαιότητα τόσων αιώνων, ότι η Γη είναι το κέντρο γύρω από το οποίο περιφέρονται οι άλλοι πλανήτες. "Η Γη είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο. Προηγούνται ο Ερμής και η Αφροδίτη, ενώ ακολουθεί ο Άρης. Η γήινη τροχιά είναι μια έλλειψη και ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του σε γωνία 23 μοιρών περίπου ως προς το επίπεδο τροχιάς του". "Έτσι εξηγείται η ύπαρξη των τεσσάρων εποχών", συμπλήρωσε η αστρονόμος.



Στο Βατικανό η αντίδραση υπήρξε άμεση. Ο Πάπας απείλησε με αφορισμό όλους όσους υποστήριξαν τη νέα θεωρία, αφού, όπως δήλωσε, δεν είναι παρά όργανα του Σατανά. Διαμήνυσε μάλιστα στους κατά τόπους επισκόπους και καρδιναλίους πως η Εκκλησία βρίσκεται σε κίνδυνο και οφείλουν να υπερασπιστούν, με κάθε τρόπο, τη γεωκεντρική θεωρία. (Συνέχεια στη σελίδα 51).

Και μια ακόμη σκωπτική προσθήκη στο πνεύμα της δεκαετίας του ‘90, όταν κάθε εφημερίδα που ...σεβόταν τον εαυτό της μοίραζε αφειδώς κουπόνια.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οφιούχο κουπόνι Νο 1



Λύστε όλα τα προβλήματά σας.



Με αυτό το κουπόνι εξασφαλίζετε το μέλλον σας (και το δικό μας).



Μόλις συγκεντρώσετε (ρ-1ν) κουπόνια, όπου ρ=η τιμή του περιοδικού και ν= η ηλικία σας, θα αποκτήσετε δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση για το μεγάλο έπαθλο που είναι μια δωρεάν αλλαγή ζωδίου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όσες και όσοι πάντως επιθυμούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα μπορούν να διαβάσουν τα σχετικά άρθρα:

-Ινδική Αστρολογία-Βασικές διαφορές

-Μια διαφορετική Αστρολογική πραγματικότητα

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved