Χείρων, ο Bίαιος

Στην κλασική Αστρολογία η σεξουαλικότητα συνδέεται με τον πλανήτη Άρη και τον Πλούτωνα
Παπασταύρου Λίντα
Χείρων, ο Bίαιος


από τον Δρ Χρήστο Παΐζη



20100627_Christos_Paizis_6JPEG


Όπως αναφέρουν πολλοί αστρολόγοι – μελετητές του Χείρωνα, αυτός «είναι παρών» πάντα σε γεγονότα βίας, όπως τροχαία, ασθένειες, εγχειρήσεις, θάνατος, γέννα, εγκυμοσύνη (κυρίως δύσκολη), έτσι ώστε οι «σκληρές ποιότητες» του Χείρωνα να συνδέονται με ποιότητες φύσεως Άρη, Πλούτωνα και Ουρανού. Ας το δούμε λοιπόν λίγο πιο διεξοδικά το θέμα της «βίας» του πλανητοειδή αυτού, μιας και άλλωστε σας το υποσχεθήκαμε πως θα το κάνουμε.

Χείρων και βία

Μην ξεχνάμε πως ο Χείρων – Κένταυρος είναι μισός ζώο – μισός άνθρωπος, μυθολογικά συνδέονταν με τη διδασκαλία εμπορίας όπλων και, βέβαια, και ο ίδιος είχε υποστεί τραγική βία, όπως είχαμε γράψει. Μην ξεχνάμε επίσης πως το «σκοτάδι» - Πλουτώνια αρχή – είναι μέσα στη φύση του Χείρωνα, αφού η σπηλιά του, απόκοσμη τελείως, ήταν η είσοδος στον κάτω κόσμο. Τέλος, στη σπηλιά του, που ήταν κοντά στην κοιλάδα του Πελιθρόνιου, όπως είχαμε γράψει, υπήρχαν πολλά φίδια - άλλο Πλουτώνιο στοιχείο – αλλά και το φυτό «κενταύρειου», που θεράπευε από το δάγκωμά τους.

Τόσο πολύ έντονα ήταν τα «οφιούχα» στοιχεία στη σπηλιά του Χείρωνα, ώστε ο Ασκληπιός, μαθητής της Χείρωνα, θητεύοντας εκεί εξοικειώθηκε μ’ αυτά και με τις θανατηφόρες αλλά και θεραπευτικές δυνάμεις τους. Σκοτάδι, σπηλιά, φίδια, Άδης, θεραπεία – αναγέννηση, μυστήριο, όλα αυτά δεν είναι μήπως στοιχεία της Πλουτώνιας μυθολογίας; αρειανό και πλουτώνιο μαζί στοιχείο είναι η διδασκαλία της εμπορίας όπλων (Άρης - Πλούτωνας κατ’ εξοχήν συνδέονται μ’ αυτό) και, βέβαια, Αρειανό στοιχείο είναι και η ιππασία.

Τέλος η όλη ιδιόμορφη παρουσία του Χείρωνα, θυμίζει εν πολλοίς τον άλλον «εκκεντρικό» πλανήτη, τον Ουρανό. Γι’ αυτό και ένα άτομο με έντονο Χείρωνα στο ωροσκόπιό του, είναι πιθανότατο πως θα εμπλακεί με τη βία, είτε ως θύτης είτε ως θύμα ή και τα δύο (γιατί, μην ξεχνάμε, η βία «δεν είναι μονόδρομος» για να θυμηθούμε ένα παλιό πολιτικό σύνθημα). Πότε, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ένα άτομο που έχει έντονο Χείρωνα στο ωροσκόπιό του, πως είναι «Χειρώνιο»;

Στοιχεία «Χειρωνίου» ατόμου

-Ο Χείρωνας σε γωνιακό οίκο (1ο – 7ο , 4ο – 10ο) με προτίμηση στον άξονα 1ου – 7ου οίκου.

-Ο Χείρωνας σε όψη «σκληρή» (σύνοδος, αντίθεση, τετράγωνο και παραγωγή τους) με πολλούς πλανήτες στο ωροσκόπιο, κυρίως με Ουρανό, Άρη, Πλούτωνα (με τους οποίους, όπως είπαμε έχει κοινά στοιχεία) και με τον Ερμή (μιας και κυβερνούν το ίδιο ζώδιο, την Παρθένο).

-Πλανήτες ή σημεία στις 23ο – 24ο Τοξότη, που θεωρείται πως είναι η απόλυτη έξαρση του Χείρωνα, η «πύλη του Χείρωνα» κατά τον Carelli, το μεγάλο Ιταλό αστρολόγο· ακόμα αν εκεί υπήρχαν πολλά μεσοδιαστήματα, είναι «Χειρώνια» ένδειξη.

-Ο Χείρωνας στη θέση του (Παρθένος) ή στην έξαρσή του (Τοξότης).

-Ο Χείρωνας σε εμπλοκή με πολλά μεσοδιαστήματα, ώστε να σχηματιστεί αυτό που, κάποιοι Γερμανοί αστρολόγοι – κοσμοβιολόγοι ονομάζουν «θέση τριφύλλι»· π.χ. ο Χείρων να είναι στις 10ο Υδροχόου και στο σημείο αυτό το άτομο να έχει 3 (τουλάχιστον) μεσοδιαστήματα.

Όσα περισσότερα στοιχεία από τα παραπάνω έχει ένα άτομο στο ωροσκόπιό του, τόσο πιο «Χειρώνιο» είναι και, βέβαια, διελεύσεις Χείρωνα από το ωροσκόπιο του παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, πάντα με βάση την «τριπλή» κίνηση του Χείρωνα, για την οποία μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Όμως ο Χείρωνας εκτός από τα θέματα που θίξαμε σε όλο μας αυτό το δοκίμιο – σίριαλ γι’ αυτόν, συνδέεται, όπως σας είχαμε ανακοινώσει και σε προηγούμενο με τη σεξουαλικότητα. Ας το δούμε λίγο.

Χείρων και σεξουαλικότητα

Στην κλασική Αστρολογία η σεξουαλικότητα συνδέεται με τον πλανήτη Άρη και τον Πλούτωνα, με τους οποίους, όπως είπαμε, ο Χείρων έχει μια ιδιαίτερη καλή σχέση, θα λέγαμε κάποια «γειτνίαση». Αφού, λοιπόν, παίρνει πολλές από τις ποιότητές τους, φυσικό είναι να πάρει και κάποιες ποιότητές τους που συνδέονται με τη σεξουαλικότητα. Άλλωστε, μην το ξεχνάμε η «μυθολογία» του Χείρωνα είναι φορτισμένη σε σεξουαλικά – φαλλικά σύμβολα. Ας δούμε λοιπόν σε ένα εύληπτο πίνακα, όπως πολλές φορές κάνουμε, τα στοιχεία που δείχνουν τη σχέση του Χείρωνα με τη σεξουαλικότητα:

-Η σπηλιά (ψυχαναλυτικό σύμβολο του γυναικείου γεννητικού οργάνου) ήταν ο

χώρος του και ήταν κοντά στην πύλη του Άδη.

-Στη σπηλιά υπήρχαν φίδια (φαλλικό σύμβολο στην Ψυχανάλυση).

-Ο ίδιος ήταν και ζώο (το ζωώδες ένστικτο).

-Ανέβαινε και κατέβαινε από τον Κάτω Κόσμο στον Άνω (ανάβαση και κατάβαση,

σύμβολο ερωτικής πράξης).

Για όλους αυτούς τους λόγους συνδέεται με τη γέννηση και την εγκυμοσύνη, μιας και τα δύο αυτά είναι αποτελέσματα της ερωτικής πράξης.

Όπως γράφει και ο Karl Keveny σε βιβλίο του για τον Ασκληπιό με τον τίτλο «Ο θεϊκός γιατρός», Ζυρίχη 1948, «Ο Χείρων είναι η πιο αντιφατική δημιουργία της ελληνικής μυθολογίας.... ενώνει το ζωώδες με το Απολλώνιο, ... παρά το αλογίσιο σώμα του, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της γονιμοποιού και καταστροφικής φύσης, που είναι το χαρακτηριστικό των Κενταύρων». Πράγματι, ο Χείρων είναι αντιφατικός (θεραπευτής) αλλά συνδέεται και με εμπόριο όπλων, από το δηλητήριο θεραπεύει, συνδέεται και με τραύμα και θεραπεία κ.ά.), συνδέεται με γονιμότητα αλλά μπορεί να συνδεθεί και με καταστροφή.

Στο επόμενο άρθρο της σειράς θα εξετάσουμε τη σχέση του με τους άλλους πλανήτες (σας το έχουμε, άλλωστε υποσχεθεί) και δίνοντας σε σας ένα εύκαμπτο πίνακα με πολλά από τα Χειρώνια χαρακτηριστικά. Επίσης θα σας εξηγήσουμε πως ο Χείρωνας είναι στο ωροσκόπιο και ένδειξη της «πηγής» αλλά και της θεραπείας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved