Τα άστρα, τα ζώδια κι εμείς

Στο ερώτημα τι είναι τελικά η επιστημονική αστρολογία και οι απανταχού λειτουργοί της, η σίγουρη και μόνη αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε μάντεις, προφήτες και μέντιουμ!

Τα άστρα, τα ζώδια κι εμείς

Υπό το πρίσμα της σύγχρονης δυτικής Αστρολογίας, αυτή είναι μια πολύ παλιά version, η οποία «παίζεται» ακόμη σε κάποιους κύκλους, είτε ηθελημένα και σκόπιμα, είτε από ελλιπή πληροφόρηση.

Από την άλλη πλευρά, στο όνομα της εμπορικότητας, η light πλευρά της Αστρολογίας προβάλλεται αφειδώς από τα ΜΜΕ, δίνοντας τελικά μια μάλλον λανθασμένη εικόνα για τις πραγματικές πτυχές της.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας σήμερα διαβάζει τα ημερήσια και εβδομαδιαία Ωροσκόπια που δημοσιεύονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το ζώδιο τους -άντε και τον Ωροσκόπο τους- χωρίς να έχουν ασχοληθεί ή εμβαθύνει σε αυτό που λέγεται «προσωπικό Ωροσκόπιο».

Οι θέσεις και οι όψεις της Σελήνης, της Αφροδίτης ή του Άρη είναι λεπτομέρειες με ιδιάζουσα σημασία, άγνωστες όμως στο πλατύ κοινό, το οποίο έχει συνηθίσει στις εύπεπτες συνταγές που συνήθως του σερβίρονται.

Τελικά και σε πείσμα της γενικής ομαδοποίησης σε δώδεκα κατηγορίες, το κάθε άτομο είναι τόσο διαφορετικό όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Ακόμα και τα δίδυμα που αστρολογικά είναι σχεδόν πανομοιότυπα έχουν πολλές και διαφορετικές πτυχές στο χαρακτήρα τους και κατ’ επέκταση τα γεγονότα που τους συμβαίνουν είναι συχνά εντελώς διαφορετικά.

Οι απόψεις των ανθρώπων για την Αστρολογία είναι σε γενικές γραμμές τριών ειδών:

- Μια κατηγορία απορρίπτει ολοσχερώς ότι έχει σχέση με αυτή θεωρώντας τη μια ανοησία.

- Μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων δηλώνει απροκάλυπτα την πίστη της στις αστρολογικές προβλέψεις.

- Μια τρίτη κατηγορία αντιμετωπίζει την αστρολογία με σκεπτικισμό. Αυτοί οι τελευταίοι υποπτεύονται ότι δεν μπορεί να είναι εντελώς λάθος και ότι ενδεχομένως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί μαζί της με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

H Αστρολογία ζει και βασιλεύει εδώ και 10.000 χρόνια τουλάχιστον και σήμερα υπάρχουν αναγνωρισμένες σχολές, ακόμη και έδρες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με κορυφαίο το Kepler College στις ΗΠΑ.

Και πριν αποφανθούμε για το αν αξίζει σοβαρή επιστημονική θεώρηση και αποδοχή, ας ερευνήσουμε τα αποτελέσματά της, ακολουθώντας έναν δρόμο που χάραξε η ίδια η επιστήμη.

Σκεφτείτε πως αρχικά η επιστήμη αποδέχθηκε τον ηλεκτρισμό χωρίς να τον βλέπει, έχοντας διαπιστώσει απλά τα αποτελέσματά του. Ύστερα ήρθε ο Faraday, ο Amber, ο Edison και τόσοι άλλοι για να ορίσουν τους νόμους και τις μαθηματικές εξισώσεις που τον διέπουν.

Σκεφτείτε πως η επιστήμη αποδέχθηκε το μαγνητισμό χωρίς να ξέρει ακριβώς τι είναι, αν πρόκειται για δύναμη, υγρό ή κάποια ιδιότητα απλά έχοντας δει τα αποτελέσματά του

Μήπως τελικά η σύγχρονη επιστημονική Αστρολογία μπορεί να στηριχτεί στη βάση της απόδειξης των αποτελεσμάτων της;

Βέβαια, για να γίνει αυτό ολοκληρωμένα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχοι «Φαραντέη» αλλά και πλήθος από ερευνητές που θα πιστοποιούν στην πράξη τους καρπούς των «μετρήσεων» τους.

Ωστόσο η «εμμονή» των ανθρώπων στην Αστρολογία, παρά τις διαρκείς επιθέσεις που εκείνη δέχεται από το επιστημονικό και θρησκευτικό κατεστημένο, υποδηλώνει όχι μόνον δεισιδαιμονίες όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι (είμαστε πια στον 21ο αιώνα και όχι στο Μεσαίωνα-έλεος!) αλλά και πως κάτι αληθινό υπάρχει μέσα στο αστρολογικό οικοδόμημα.

Όμως, γιατί αλήθεια οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν αστρολόγο; Τι είναι αυτό που τους ωθεί να κλείσουν ένα προσωπικό ραντεβού και να εξετάσουν προσεκτικά τον αστρολογικό τους χάρτη;

Ένα σημαντικό πρόβλημα όπως η εύρεση ή η αλλαγή μιας εργασίας, μια επένδυση, μια σημαντική σχέση, ένας γάμος ή ακόμα και η απόκτηση ενός παιδιού, είναι τα συνηθέστερα θέματα που απασχολούν την πλειονότητα των ανθρώπων.

Ο αστρολόγος καλείται μέσα από την εξέταση του ωροσκοπίου και μέσα από τις διάφορες τεχνικές πρόβλεψης να προσδιορίσει αν και πότε μπορεί να υπάρξει η κατάλληλη ενεργειακή ώθηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Δίνει «ενδεχόμενα» και δεν κάνει μαντεία όπως πολλοί νομίζουν. Σαφέστατα κάποιο ή κάποια από τα ενδεχόμενα θα έχουν φυσική ανταπόκριση στην καθημερινότητα ενώ κάποια άλλα όχι. Γιατί αυτό σε κάθε περίπτωση εξαρτάται και από τη δράση η τις επιλογές του συμβουλευόμενου.

Ο ερμηνευτής-αστρολόγος είναι υποχρεωμένος να μελετήσει και να αναφέρει όλες τις πιθανές ενδεχόμενες τάσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στον προσωπικό χάρτη του πελάτη του, εξηγώντας επακριβώς ότι είναι αδύνατον να πει μετά βεβαιότητας τι απ’ όλα θα επικρατήσει δίνοντας όμως με σαφήνεια το γενικότερο κλίμα.

Στην πραγματικότητα η επιστημονική Αστρολογία έχει τη δυνατότητα να μας πληροφορήσει για τις αόρατες σχέσεις που μας συνδέουν με τους κύριους συμπαντικούς νόμους, για τις απαιτήσεις τους από εμάς και είναι εκείνη η οποία δεν ισχυρίζεται ότι προβλέπει επακριβώς τι είμαστε και τι θα κάνουμε στη ζωή μας αλλά μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε δυνατότητα να κάνουμε συντονίζοντας τον εαυτό μας με τον παγκόσμιο ρυθμό.

Η πρόβλεψη τελικά δεν μπορεί να είναι παθητική και να περιμένει ο κάθε ένας τι θα του πει ο αστρολόγος του για να κάνει, αλλά να τον οδηγήσει ώστε να συνδημιουργήσει τις καλύτερες των προϋποθέσεων για να εξελιχθεί προσωπικά, επαγγελματικά ή οικονομικά!

Παράδειγμα, η συχνή ερώτηση των ανθρώπων για το αν θα κερδίσουν το λαχείο ή το λόττο.

Δεν είναι γεννημένοι όλοι οι άνθρωποι με αυτή την δυνατότητα, δεν θα έφταναν τα δελτία για να καλύψουν την ανθρωπότητα άλλωστε. Σε όλους μας όμως δίνεται η δυνατότητα κάποιες φάσεις στη ζωή να κερδίσουμε αν όχι δισεκατομμύρια, αλλά κάποια σημαντικά χρήματα, αποκτήματα, να έχουμε μια άνοδο τέλος πάντων σημαντική.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να δώσει θέση και άποψη ο αστρολόγος ώστε ο συμβουλευόμενος με βάση τις δυνατότητες του και τις προδιαγραφές που έχει ως τώρα δημιουργήσει να έχει σημαντικά κέρδη μέσα στο επόμενο διάστημα.

Άλλη μια συνηθισμένη ερώτηση που συχνά προκαλεί τους επικριτές της Αστρολογίας είναι αυτή που αφορά θέματα υγείας.

Ο αστρολόγος δεν είναι γιατρός! Υπάρχει ειδικός κλάδος που ασχολείται με την Ιατρική Αστρολογία και δεν επιτρέπεται να την εξασκήσει κάποιος που δεν έχει ιατρικές γνώσεις!

Παρόλο που στο γενέθλιο ωροσκόπιο μπορεί να έχουμε ενδείξεις που να αναφέρονται σε κάποια ασθένεια είναι αδύνατον να δώσουμε τεκμηριωμένη γνώμη και άποψη με απόλυτη ασφάλεια για τον συμβουλευόμενο.

Για παράδειγμα, όσον αφορά την υγεία, μια όψη του Άρη με τον Kρόνο έχει τουλάχιστον δέκα διαφορετικού τύπου πιθανές προσβολές που μπορεί να σχετίζονται με τα δόντια, τα οστά ή το δέρμα.

Πως λοιπόν να διαγνώσει ο αστρολόγος μια συγκεκριμένη πάθηση;

Από τη στιγμή που εντοπίζει κάποια ευαισθησία, το μόνο που μπορεί και του επιτρέπεται να κάνει είναι να παραπέμψει στον ειδικό γιατρό για περαιτέρω διάγνωση.

Ας γίνει επιτέλους γνωστό ότι η Αστρολογία δεν είναι μαντεία αλλά προγνωστική επιστήμη που παρουσιάζει ενδεχόμενες τάσεις ακριβώς όπως και η μετεωρολογία.

Και οι αστρολόγοι δεν είναι μέντιουμ, δεν έχουν στρογγυλές σφαίρες να διαβάζουν, δεν φοράνε σαρίκι, ούτε διαλύουν τα σύννεφα για να διαβάσουν το μέλλον.

Τα άστρα προαναγγέλλουν τα μέλλοντα αλλά δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη της δημιουργίας τους!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved