Μάθε παιδί μου γράμματα - Ο Ερμής στα ζώδια B΄ Μέρος

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε Ερμή

Μάθε παιδί μου γράμματα - Ο Ερμής στα ζώδια B΄ Μέρος

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Εκτός από το ζώδιο που ανήκει ο καθένας (τη θέση του Ήλιου δηλαδή την ημέρα που γεννήθηκε) στα ωροσκόπια υπάρχει και ο Ερμής που είναι επιφορτισμένος με τις λειτουργίες του μυαλού μας. Η θέση και οι όψεις του Ερμή στο ωροσκόπιο μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης, την εκφραστικότητα και τις διανοητικές ικανότητες μας. Από εκεί και ύστερα βέβαια, επειδή ο Ερμής δεν είναι ο αποκλειστικός δείκτης για όλα αυτά, θα πρέπει να εξετάσουμε και τις υπόλοιπες παραμέτρους του μυαλού μας, κυρίως την ποιότητα του 3ου ή του 9ου οίκου.

Ο Ερμής στο Ζυγό

Το κίνητρό του είναι η κοινωνικότητα. Μόνο τούμπες δεν κάνει όταν βρίσκεται με τα άλλα παιδιά. Έξυπνος παρατηρητικός και συζητήσιμος δημιουργεί προβλήματα μόνον όταν επιθυμεί να …ευχαριστήσει κάποιον συμμαθητή του. Ωστόσο, όταν έρθουν τα δύσκολα πάντα έχει τον τρόπο να βγάζει την ουρά του απέξω. Γενικά επηρεάζεται από τους άλλους και συχνά η απόδοση του εξαρτάται άμεσα από τις παρέες του αφού ασυναίσθητα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ακραίες τάσεις. Απέναντι στους «σπασίκλες» τείνει να «θυμίσει» πως εκτός από το διάβασμα υπάρχουν κι άλλα πράγματα σε αυτήν την ζωή, ενώ αντίθετα στους αμελείς δίνει μια γεύση ...υπευθυνότητας! Δυσφορεί με τις απειλές και τη χρήση βίας ενώ πολλές φορές δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της κακής αισθητικής του χώρου διδασκαλίας (αν δεν του αρέσει κάτι κάθεται αμίλητος σε μια γωνιά). Όμως η μεγαλύτερη τιμωρία γι’ αυτόν είναι η απομόνωση. Καλόβολος σε γενικές γραμμές τα έχει καλά με όλους και η απόδοση του κινείται κοντά στο «μέσο όρο» του σχολείου, αφού δεν θέλει να γίνεται «στόχος» η να νοιώθει «σαν τη μύγα μες στο γάλα». Η πιο προφανής αδυναμία του είναι τα …διλήμματα και οι πολλαπλές επιλογές στις εξετάσεις.

Ο Ερμής στο Σκορπιό

Το κίνητρό του είναι η δύναμη. Παρατηρητικός, διεισδυτικός και μυστικοπαθής, δεν αποκαλύπτει ποτέ τα προσόντα η τις προθέσεις του. Από μικρός εξασκεί το ερευνητικό του δαιμόνιο «ψυχολογώντας» τον παιδαγωγό του και εντοπίζοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Συνολικά εξιτάρεται με τη συγκέντρωση πληροφοριών και υλικού που είναι απρόσιτο και άγνωστο για τους περισσότερους. Συχνά, γίνεται ο εξομολογητής της τάξης του, αποσπώντας ένοχα μυστικά και «απόκρυφες» λεπτομέρειες. Δρα μοναχικά, είτε για καλό είτε για κακό. Έτσι στις αταξίες κρύβεται πάντα πίσω απ’ τις πλάτες των συμμαθητών του αλλά το όνομά του μπορεί να βρεθεί και κάτω από το ανέλπιστα (για τους άλλους) καλύτερο γραπτό της τάξης. Η μεγαλύτερη ηδονή για ένα Σκορπιό είναι να ξεπερνά πάνω στο νήμα τα αδιαφιλονίκητα φαβορί και ειδικά τους Λέοντες, όταν κοκορεύονται για τις ικανότητες τους. Στις εγγενείς αδυναμίες του καταλογίζονται οι έμμονες ιδέες και οι ζηλόφθονες σκέψεις.

Ο Ερμής στον Τοξότη

Το κίνητρό του είναι η …παντογνωσία. Χαρισματικός πλην αμελής. Έχει μεγάλη έφεση στη μάθηση και καταπληκτική αντίληψη. Ωστόσο, σαν ένα παιδί μπροστά σε μια πλούσια βιτρίνα δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει. Πάντα ασχολείται με πολλά χωρίς να ολοκληρώνει τίποτα. Ξεφεύγει από τις κακοτοπιές χρησιμοποιώντας κόλπα και εξυπνάδες, όπλα που απέναντι σ’ ένα αυστηρό παιδαγωγό είναι (ευτυχώς) ανίσχυρα. Εξαιτίας των …φρικτών ελαττωμάτων του (αστάθεια, ανοργανωσιά, έλλειψη σοβαρότητας) τα πολλά ταλέντα του δεν καρποφορούν, όσο θα μπορούσαν. Είναι αδύνατο να «στρωθεί» να διαβάσει (συνήθως το κάνει στα διαλείμματα ή λίγο πριν εξεταστεί) ή να ενταχθεί σε κάποιο εκπαιδευτικό σύστημα. Πάντα έχει την τάση να ξεπερνά τα όρια της αταξίας, όχι από κακή πρόθεση, αλλά απλά επειδή δεν μπορεί να μείνει για πολύ στην ίδια θέση. Όλες οι συμβουλές και οι παραινέσεις μπαίνουν από το ένα αφτί και βγαίνουν από το άλλο. Η ζωή, όπως βέβαια και το σχολείο δεν είναι παρά ένα παιχνίδι… Όλα αυτά όμως παύουν να ισχύουν, αν ο Ερμής δέχεται όψεις από τον Κρόνο ή τον Πλούτωνα, που πρακτικά είναι οι μόνοι που μπορούν να τον …συμμαζέψουν. Έχει μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες και αγαπά πολύ τα σπορ και τις εκ του …ασφαλούς περιπέτειες.

Ο Ερμής στον Αιγόκερω

Το κίνητρό του είναι η τελειότητα. Λιγομίλητος, εσωστρεφής, με ασυνήθιστη σοβαρότητα αλλά και φιλόδοξος, καλύπτει συχνά τις όποιες ελλείψεις του με τον προγραμματισμό και τη σκληρή και συστηματική εργασία. Υπεύθυνος, και εξαιρετικά ώριμος για την ηλικία του ποτέ δε θα δώσει αφορμή να πουν κάτι εις βάρος του. Αρκετές φορές αδικείται γιατί σπάνια αναγνωρίζεται το σύνολο των προσπαθειών του. Λατρεύει τους κανόνες και είναι από …μόνος του ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Σέβεται και υπολογίζει τους παιδαγωγούς του και τους «μεγάλους» περισσότερο από τον καθένα αποκομίζοντας πολλά οφέλη από αυτή του τη στάση. Το κακό μ’ αυτόν τον Ερμή είναι ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα με τον εύκολο τρόπο. Σκληραγωγείται και συχνά αυτοτιμωρείται, όταν πιστεύει ότι έκανε κάτι μεμπτό. Εννοείται ότι με τις τιμωρίες δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τι θεωρεί αναγκαίες και μια μορφή «χρήσιμης καταπίεσης». Λειτουργεί καλύτερα με το «πρέπει» κι όταν έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Πολλές φορές η ανάγκη να φαίνεται τέλειος, παρά τα όποια «κουσούρια» του, τον κάνει …μέγιστο ιντριγκαδόρο και υποκριτή.

Ο Ερμής στον Υδροχόο

Το κίνητρό του είναι ο αιφνιδιασμός. Ιδιόμορφος και απρόβλεπτος, αφήνει συχνά άφωνους τους μεγαλύτερους με τις απόψεις του. Χρησιμοποιεί το μυαλό του για να προσεγγίζει «προχωρημένες» έννοιες αμελώντας όμως να ασχοληθεί με τις βασικές «κοινές» γνώσεις και πρακτικά θέματα (μολύβια, τετράδια κλπ). Του είναι πιο εύκολο να μελετά το επόμενο μάθημα (ή το προηγούμενο) παρά το τρέχον. Γενικά είναι καλός και ψύχραιμος στα δύσκολα, αφηρημένος και αδιάφορος στα εύκολα και τα σίγουρα, αιφνιδιάζοντας πάντα με τις επιδόσεις του. Όσον αφορά τη συμπεριφορά του, αρχικά δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα συνήθως μάλιστα ανήκει στα αγαπημένα παιδιά των δασκάλων. Ωστόσο, μόλις σταθεροποιηθεί σε μια «καταξιωμένη» θέση αρχίζει ν’ αμφισβητεί την αυθεντία του παιδαγωγού του αλλά και τη …δική του. Από νωρίς υιοθετεί κι αναπαράγει «επαναστατικά» μοντέλα που ποτέ δεν έχουν σχέση με τα δικά του προβλήματα. Όλα του τα «παραστρατήματα» έχουν σαν αφετηρία μια αδικία που γίνεται σε άλλους, είτε στα στενά όρια της τάξης του, είτε στα ευρύτερα της …παγκόσμιας κοινότητας. Ο μικρός Υδροχόος αποδίδει καλύτερα τις βραδινές ώρες, όταν νιώθει ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του (αλλιώς γίνεται νευρικός και παράξενος) κι όταν λειτουργεί ενταγμένος σε μια ξεχωριστή «φιλική» ομάδα μαθητών με κοινούς προσανατολισμούς κι ενδιαφέροντα.

Ο Ερμής στους Ιχθύες

Το κίνητρό του είναι η εξιδανίκευση γι' αυτό και ανταποκρίνεται άμεσα σε παιδαγωγούς που χρησιμοποιούν έναν πιο «ποιητικό» ή εναλλακτικό λόγο. Το «Ποσειδώνιο» παιδί με όπλο τη διαίσθησή του κάνει εντελώς υποκειμενικές αξιολογήσεις και δύσκολα αντιλαμβάνεται τη «χρησιμότητα» της εκπαίδευσης, όπως την ορίζουν οι άλλοι. Το συναρπάζει περισσότερο η ιδέα ότι μπορεί να γίνει ο σοφός του παραμυθιού έτσι, με ένα …μαγικό άγγιγμα. Όταν δεν υπάρχει κάτι μυστηριακό να του τραβήξει το ενδιαφέρον, αφαιρείται και ονειροπολεί ασύστολα. Ως γνήσια «σιγανοπαπαδιά» πάντα κερδίζει πόντους από τη συμπεριφορά του, χάνει όμως πολλά πράγματα που τα… χαρίζει στους συμμαθητές του. Είναι η θέση της σιωπής και της μη ενεργητικής συμμετοχής στα δρώμενα της τάξης. Θα προτιμούσε να είναι αόρατο ώστε να μην ασχολείται κανείς μαζί του αλλά στην ανάγκη βολεύεται και με μια υπνωτική παράδοση (χρρρ…). Αντιλαμβάνεται τα πράγματα σφαιρικά, «πρώτα το όλον και ύστερα το μέρος», χειρίζεται με εξαιρετική ευκολία συμβολισμούς και αφηρημένες έννοιες ενώ συχνά δίνει εύστοχες απαντήσεις χωρίς να ξέρει από …πού του ήρθαν. Αντίθετα δεν τα πάει καθόλου καλά με τις λεπτομέρειες και τους συγκεκριμένους ορισμούς και συχνά ενώ έχει καταλάβει πολύ καλά ένα θέμα, δυσκολεύεται να το αποδώσει. Ο δικός του δρόμος είναι οι παραβολές, οι παρομοιώσεις οι αναλογίες και οι …ζωγραφιές. Ο Ιχθυακός Ερμής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συναισθηματικές εναλλαγές γι’ αυτό κι η απόδοσή του κυμαίνεται από πολύ καλή έως… πάτος. Γενικά, μπορεί να αλλάζει συμπεριφορά και μυαλά σαν χαμαιλέοντας ανάλογα με τις παρέες του. Αν έχει δίπλα του έναν καλό μαθητή, θα επηρεαστεί θετικά, μιμούμενος τη στρατηγική του και υποκλέπτοντας τις γνώσεις του. Αν όμως οι «κολλητοί» του είναι «κουμπούρες», τότε ο δρόμος προς τις ανώτερες σπουδές θα είναι εξαιρετικά μακρύς!

Διαβάστε τον Ερμή στα υπόλοιπα ζώδια εδώ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved