Ναοί στο σχήμα του ουρανού

«Ναοί στο σχήμα του ουρανού...»Αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας

Ναοί στο σχήμα του ουρανού

Η έκθεση φωτογραφίας «Ναοί στο σχήμα του ουρανού...» του Λουκά Χαψή άνοιξε τις πύλες του ουράνιου θόλου της αρχαιότητας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές ανταύγειες πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μας παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε 14 σημαντικές τοποθεσίες όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός. Στο βίντεο αυτό, με μοντάζ του Παναγιώτη Σιμόπουλου, παρουσιάζονται οι αρχαιολογικοί τόποι στη διάρκεια της δύσης ή της ανατολής του Ήλιου, με υπόκρουση την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από το έργο του «Μυθωδία», αν και το κύριο ενδιαφέρον του προγράμματος της φωτογράφησης ήταν η αποτύπωση των αρχαιολογικών αυτών χώρων στη διάρκεια της νύχτας για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων».

Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού...» εκπληρώθηκε το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό ατομικό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου. Η φωτογραφική έκθεση του Χαψή αποτελεί μέρος των διαφόρων δραστηριοτήτων που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Την ημέρα των εγκαινίων στο θόλο του Πλανηταρίου προβλήθηκε και μία μικρού μήκους ταινία θόλου (με νυχτερινές time-lapse απεικονίσεις των αρχαιολογικών χώρων) με τίτλο «Voices of the Past» σε σκηνοθεσία και μοντάζ του Παναγιώτη Σιμόπουλου, φωτογραφία του Λουκά Χαψή και μουσική του Αναστάσιου Κ. Κατσάρη.

Είναι ευνόητο ότι το copyright της μουσικής παραμένει στον αρχικό του ιδιοκτήτη και το copyright των εμφανιζόμενων αρχαιολογικών χώρων παραμένει στην δικαιοδοσία της Ελληνικής Πολιτείας.

Το βίντεο ανέβηκε στο youtube από τον χρήστη Dionysios Olympios.

Δείτε το:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved