Ο Κόσμος – κάρτα Νο 21

Η κάρτα είναι ελπιδοφόρα και αναζωογονητική,

Ο Κόσμος – κάρτα Νο 21

Αστρολογικός κυβερνήτης: Κρόνος

Μια κοπέλα κρατάει στο ένα χέρι ένα σκήπτρο με μια φτερωτή σφαίρα στην κορυφή του και στο άλλο μια υδρόγειο. Περιβάλλεται από τον ουροβόρο όφι. Ο Κόσμος συνδέεται με τους τέσσερις κίονες της Γης, οι οποίοι απεικονίζονται συμβολικά στις τέσσερις γωνίες της κάρτας με τα εμβλήματα των τεσσάρων στοιχείων –Ταύρος (γη), Λέων (φωτιά), Αετός (ύδωρ) και Άνθρωπος (αέρας)– και αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις εποχές που συμπίπτουν με τα ζώδια του Ταύρου (άνοιξη), του Λέοντα (καλοκαίρι), του Σκορπιού (φθινόπωρο) και του Υδροχόου (χειμώνας). Τα σύμβολα αυτά δείχνουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των διαφόρων εποχών. Κάποτε ήταν η εποχή του Κριού, και το ζωδιακό έτος ξεκινούσε με το ζώδιο του Κριού. Σήμερα, αυτήν τη θέση την έχουν πάρει οι Ιχθύες.

Το Ταρό είναι ένα αρχαίο σύστημα, που όμως έχει διατηρήσει κάποιους απ' τους αρχαίους συμβολισμούς του, γεγονός που εξηγεί γιατί οι κίονες της Γης φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πίσω από την ερμηνεία την οποία τους αποδίδουμε στη σύγχρονη εποχή. Ο Ταύρος αντιπροσωπεύει την άνοιξη της ζωής, τη νεότητα με όλη τη φυσική δύναμη, την ορμή, τον ενθουσιασμό, την απερισκεψία και την αδιαλλαξία της. Ο Λέων σηματοδοτεί την ενηλικίωση ή την ωριμότητα, την περίοδο όπου κάθε άνθρωπος αναπτύσσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και αντιμετωπίζει τη ζωή με αξιοπρέπεια και ανεκτικότητα, ο παρορμητισμός της νεότητας έχει πια περάσει, και τα βιώματα και οι εμπειρίες του τον έχουν, ή πρέπει να τον έχουν βοηθήσει να ηρεμήσει και να εξελιχθεί. Η περίοδος του Αετού είναι το φθινόπωρο της ζωής, από τη μέση ηλικία και μετά, όταν όλες οι δυνάμεις του εξελιγμένου νου και οι συσσωρευμένοι θησαυροί της πείρας συνεργάζονται με τρόπο έξυπνο και διορατικό – ο άνθρωπος αποδέχεται τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως ήλπιζε ότι θα είναι, πρόκειται για την εποχή της ήρεμης καρποφορίας. Τελευταίος έρχεται ο Υδροχόος, το σύμβολο του ανθρώπου, που σηματοδοτεί το χειμώνα ή τα γηρατειά. Κάθε στάδιο της ζωής έχει τις δυσκολίες και τους θριάμβους, τις λύπες και τις ανταμοιβές του. Παρ' όλα αυτά, καθώς είμαστε όλοι κύριοι του εαυτού μας, δημιουργούμε το δικό μας κόσμο.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα μυστικό κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο βλέπουν τον εαυτό τους επιτυχημένο κι ευτυχισμένο. Κάποιοι επιθυμούν δημόσια αναγνώριση και διασημότητα, ενώ άλλοι θέλουν μόνο προσωπική ευτυχία και ασφάλεια. Ο καθένας αγωνίζεται για το δικό του στόχο με το δικό του τρόπο, μόνο που πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται τις κρυφές δυνάμεις και τα ταλέντα που βρίσκονται μέσα του. Ανάμεσα στο τι είναι κανείς και στο τι θέλει υπάρχει μεγάλη απόσταση, που κατά διαστήματα φαίνεται αγεφύρωτη. Φαίνεται, αλλά δεν είναι, διότι αν ο άνθρωπος ανακαλύψει τα ταλέντα με τα οποία γεννήθηκε και τα χρησιμοποιήσει σωστά, αυτά θα δημιουργήσουν το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα χτίσει την επιτυχία και την ευτυχία του. Μπορεί να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην πορεία, αλλά σίγουρα στο τέλος θα έρθει η επιτυχία. Το ταλέντο αξίζει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθεί. Διότι το να ονειρεύεται κανείς την επιτυχία δεν αρκεί, πρέπει και να την επιδιώκει αξιοποιώντας στο έπακρο τα ταλέντα και τις ικανότητές του, και όχι θάβοντάς τα στην άμμο των ψεύτικων πόθων.

Αποτυχία στην επίτευξη των στόχων μας σημαίνει ότι δεν προσπαθήσαμε αρκετά για ν' αποκτήσουμε αυτό που ποθεί η καρδιά μας, ή ότι ακολουθήσαμε λάθος δρόμο. Η επιθυμία για επιτυχία που δε στηρίζεται στην προσπάθεια είναι ανώφελη. Αγώνας για την επιτυχία σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε τεράστιες δυνάμεις, που σαν ακόντιο διαπερνούν όλα τα εμπόδια τα οποία ορθώνονται ανάμεσα σ' εμάς και στο σκοπό μας. Καμία προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Η σωματική και πνευματική δύναμη πίσω από κάθε προσπάθεια συσσωρεύονται στο αστρικό επίπεδο –τοποθετούνται στην «τράπεζα του αποκρυφισμού» (ακάσα)– και πιστώνονται στο λογαριασμό μας, μόλις, λοιπόν, έρθει η κατάλληλη στιγμή, όταν θα έχουμε πλέον συγκεντρώσει αρκετή δύναμη, θα είμαστε σε θέση να υπερπηδήσουμε κάθε εμπόδιο και να κατακτήσουμε την πολυπόθητη επιτυχία.

Η κάρτα είναι ελπιδοφόρα και αναζωογονητική, επειδή συνδυάζεται με τον Τροχό της Τύχης, που θα γυρίσει προς το μέρος του ενδιαφερομένου. Ο κόσμος της επιτυχίας είναι διαφορετικός για κάθε άτομο, αλλά αυτός ο Θρίαμβος σημαίνει ότι ο ιδιωτικός κόσμος του ερωτώντα, οι προσωπικές του ελπίδες και φιλοδοξίες θα εκπληρωθούν, και η επιτυχία θα ανταμείψει τις προσπάθειές του. Ο Κόσμος σ' ένα μαντικό ρίξιμο δείχνει ότι ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίσει επιτυχία ανάλογη των προσπαθειών του – δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι από τη ζωή παίρνουμε μόνο όσα δίνουμε.

Όλοι είμαστε, μέχρις ενός σημείου, θύματα της δικής μας μαλθακότητας, διότι έχουμε την τάση να ψάχνουμε τον ευκολότερο δρόμο στη ζωή, παραμελώντας έτσι τις ικανότητες με τις οποίες έχουμε γεννηθεί. Ορισμένοι φοβούνται την ίδια την επιτυχία, επειδή φέρνει και πολλές ευθύνες, άλλοι, πάλι, αποτυγχάνουν επειδή δεν καταλαβαίνουν τον εαυτό τους, δεν έχουν μάθει τα μαθήματα της ζωής. Η ίδια η ζωή είναι ο μέγας καθοδηγητής, εκείνη μας διδάσκει με τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες της, κι εμείς, αν μάθουμε το μάθημά μας καλά, θα ανταμειφθούμε με το δάφνινο στεφάνι που απεικονίζεται στον Κόσμο σε κάποιες κάρτες Ταρό.

Όταν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, όταν έχουμε αποκτήσει σοφία μέσα από τις εμπειρίες μας και αντιστεκόμαστε ή υπερνικάμε τους πειρασμούς του Διαβόλου, όταν έχουμε επιβιώσει απ' την καταστροφή του Πύργου και ξαναχτίζουμε τη ζωή μας χρησιμοποιώντας τα κρυφά ταλέντα μας και αναπτύσσοντας τις πνευματικές μας δυνάμεις, τότε και μόνο τότε είμαστε έτοιμοι για τις ανταμοιβές τις οποίες υποδηλώνει αυτή η κάρτα.

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας γνωρίζουμε την επιτυχία, και τα προσωπικά μας κύπελλα της ευτυχίας είναι γεμάτα, άλλοτε για μικρό και άλλοτε για μεγάλο διάστημα. Σε μια τέτοια περίοδο πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιοι άλλοι δεν έχουν πετύχει τους δικούς τους στόχους ή αναποδογύρισαν τα κύπελλά τους χάνοντας την ευτυχία την οποία περιείχαν. Ενώ, λοιπόν, απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων μας, τη δική μας επιτυχία, πρέπει ν' αφιερώνουμε χρόνο και προσπάθεια για να βοηθάμε κι εκείνους οι οποίοι δε στάθηκαν τόσο τυχεροί. Αν δεν το πράττουμε, αλλά κρατάμε εγωιστικά αυτό το οποίο θεωρούμε δικό μας, υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυριστεί και η δική μας κούπα ευτυχίας, ο δικός μας μικρός κόσμος, και να χάσουμε όλα όσα είχαμε κερδίσει.

Εφ' όσον, όμως, έχουμε μάθει τα μαθήματα της ζωής, έχουμε πετύχει μια τέλεια κατάσταση ισορροπίας και έχουμε ολοκληρώσει το πνευματικό ταξίδι μας στη ζωή, η ανταμοιβή θα είναι μεγάλη και θα έχει διάρκεια, επειδή θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τον υλικό κόσμο που είναι η κατώτερη όψη του πνευματικού.

Στο τέλος του ταξιδιού, ο Τρελός γίνεται δάσκαλος. Ο Τροχός γυρίζει και το ταξίδι ξεκινάει απ' την αρχή. Ο Τρελός γίνεται έμβρυο και περιμένει να ξαναγεννηθεί.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ

  • Δείχνει εποχή καρποφορίας, επίτευξη στόχων, ολοκλήρωση μιας φάσης της ζωής με επιτυχία.
  • Κατάκτηση υλική και πνευματική. Φιλοδοξίες και επιθυμίες που πραγματοποιούνται. Ικανοποιητική δικαίωση, ανταμοιβή.
  • Σημαντική γνωριμία, πιθανό γάμο.
  • Τελειότητα και ολοκλήρωση, που όμως δεν είναι δυνατό να διαρκέσουν για πάντα.

ΑΝΑΠΟΔΑ

  • Άρνηση να διδαχθεί κανείς από τα μαθήματα της ζωής. Φόβο για αλλαγή και για το άγνωστο. Στασιμότητα και εφησυχασμό. Άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Υπερβολική προσκόλληση στο κατεστημένο.
  • Σχέση που οδηγείται σε αδιέξοδο ή θυσιάζεται για υλικά οφέλη. Ματαίωση γάμου. Καταστροφή της ζωής λόγω βίας και απληστίας.
  • Αξεπέραστα εξωτερικά εμπόδια.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved