Το Αστέρι – κάρτα Νο 17

Το Αστέρι σηματοδοτεί τη νηνεμία μετά την καταιγίδα.

Το Αστέρι – κάρτα Νο 17

Αστρολογικός κυβερνήτης: Υδροχόος

Η κάρτα απεικονίζει μια νεαρή ύπαρξη με αστρόσπαρτο μανδύα, μέσα απ' τον οποίο είναι γυμνή. Το γυμνό συμβολίζει την αλήθεια και η νεότητα την ανανέωση. Το ένα της πόδι πατάει στο νερό μιας λίμνης και το άλλο στη γη. Κρατάει δυο αμφορείς, ένα χρυσό και έναν ασημένιο, απ' τους οποίους χύνει νερό τόσο στη λίμνη όσο και στη γη. Το νερό μπορεί να θεωρηθεί πως είναι το πνεύμα των άστρων – η πρωινή δροσοσταλιά ονομαζόταν ιδρώτας των άστρων, και ο κόσμος πίστευε πως είχε μεγάλες θεραπευτικές και μαγικές δυνάμεις. Πλάι στη νέα γυναίκα, υπάρχει ένα κόκκινο λουλούδι με τρία άνθη, πάνω απ' το οποίο πετάει μια πεταλούδα, η πεταλούδα της ψυχής. Στο βάθος διακρίνονται δυο δέντρα, δυο ιτιές, που συμβολίζουν την επιμονή και την υπομονή, στοιχεία απαραίτητα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου μας. Στο δέντρο υπάρχει ένα πουλί, η ίβις, το σύμβολο της ελπίδας, και πάνω απ' το κορίτσι λαμπυρίζουν επτά μικρά αστέρια, που περιστρέφονται γύρω από ένα μεγαλύτερο. Το οκτάκτινο αστέρι είναι σύμβολο της Αφροδίτης, της θεάς της γονιμότητας.

Πολλές φορές, το ότι υποφέρουμε μας φαίνεται άδικο. Οι συμφορές που πλήττουν τον καθένα μας, μας πληγώνουν, αλλά σκοπός τους είναι να μας κάνουν δυνατότερους, να μας ωθήσουν να «ξαναχτίσουμε» τον εαυτό μας σε σωματικό και διανοητικό επίπεδο, και να τον μετατρέψουμε σε μια σημαντικότερη και σοφότερη ύπαρξη. Αυτή είναι η σημασία των οκτώ άστρων της κάρτας .

Η γνώση και η δύναμη συχνά είναι τα επακόλουθα μιας τρομερής προσωπικής εμπειρίας, οι καρποί των σπόρων τους οποίους σπείραμε εμείς οι ίδιοι με τις πράξεις μας, το χαρακτήρα ή την ανικανότητά μας να διορθώνουμε τα λάθη τα οποία ξέρουμε ότι κάνουμε. Η αναγνώριση και η υπερνίκηση των λαθών μας αποτελεί σημαντικό μάθημα. Αυτός που δεν έχει εξουσιάσει ποτέ τον εαυτό του, δε θα μπορέσει να εξουσιάσει τη μοίρα, έγραψε ένας μεγάλος ιερέας του Άμμωνος Ρα.

Αν ζητήσουμε από κάποιον να οραματιστεί ένα αστέρι, το πιο πιθανό είναι ότι θα φανταστεί ένα πεντάκτινο. Το πεντάκτινο είναι ένα σύμβολο ιδιαίτερα σημαντικό, που αποκτά γήινη δύναμη και που, όταν η κορυφή του είναι προς τα επάνω, αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο.

Έτσι, όταν κάποιος έχει υποφέρει από την καταστροφή του Πύργου, έχει αναγεννηθεί και εμπνευστεί από το Άρμα, και έχει συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, φτάνει πλέον στην πύλη του Αστεριού. Διότι, τελικά, καταλαβαίνει ότι κυρίαρχος της μοίρας του θα γίνει μόνο όταν διδαχτεί από τα λάθη που τον οδήγησαν στην καταστροφή. Αν, λοιπόν, κι εσείς έχετε περάσει μια φοβερή δοκιμασία, αντιμετωπίστε τα γεγονότα και αποτινάξτε την αυτολύπηση. Πάρτε τη μοίρα σας στα χέρια σας και μετατρέψτε τη σε κάτι εντελώς καινούργιο και θαυμαστό, όπως το άστρο που βρίσκεται στην κορυφή του ραβδιού της καλής νεράιδας.

Όλοι μας πρέπει για κάποιο διάστημα να βάλουμε κατά μέρος τα ψεύτικα αισθήματα, να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας και να βαδίσουμε αυτόν το δρόμο μόνοι. Γιατί μόνο έτσι θα αντιληφθούμε ότι έπειτα από την απελπισία που μας κυρίευσε μετά την πτώση του Πύργου, όσο εξαντλημένοι και πληγωμένοι κι αν είμαστε, μπορούμε να ξαναγεννηθούμε και να γίνουμε πάλι σαν μικρά παιδιά. Όταν μπει κανείς στο δρόμο του Αστεριού, δε θα του παρουσιαστούν άλλα προβλήματα, οι πνευματικές και σωματικές ικανότητές του θα έρθουν στην επιφάνεια, και θα του δοθεί χρόνος για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Οι καταπιεσμένοι ενθαρρύνονται και βοηθούνται τόσο από τους θεούς όσο και από τους ανθρώπους. Πλημμυρισμένοι απ' το νερό της ζωής, όπως η Αίγυπτος πλημμύριζε απ' τον Νείλο, θα προχωρήσουν αναζωογονημένοι. Ο δρόμος θα είναι όμορφος και γαλήνιος, και κατά μήκος του θα συναντήσουν φίλους, ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν, έμπνευση και χαρά. Το Αστέρι σηματοδοτεί τη νηνεμία μετά την καταιγίδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να περάσει κανείς από την πύλη του Αστεριού αν πρώτα δεν έχει γνωρίσει τις αγωνίες του Πύργου, διότι η πύλη φυλάσσεται από τον Σείριο, το σκύλο-φύλακα των θεών.

Στα παλιά αιγυπτιακά Ταρό, η θηλυκή φιγούρα που απεικονίζεται στην κάρτα αντιπροσώπευε την Ίσιδα. Τα δυο ρυάκια του νερού, που φαίνονται σε κάποιες κάρτες Ταρό, συμβολίζουν την τακτική πλημμύρα του Νείλου ανάμεσα στα δυο βασίλεια της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου, από την οποία εξαρτιόταν η ευφορία της γης. Το διακοσμημένο άστρο που περιβάλλει την ομάδα των οκτώ είναι ο Σείριος, το άστρο που είχε στενή σχέση με τα αιγυπτιακά μυστήρια. Τέλος, το πουλί στο δέντρο είναι η ίβις, σύμβολο της ελπίδας.

«Ελπίδα» είναι η λέξη-κλειδί της κάρτας σ' ένα μαντικό ρίξιμο, ακριβώς όπως η ελπίδα ξαναγεννήθηκε στις καρδιές των Αιγυπτίων όταν χύθηκαν τα δάκρυα της Ίσιδος για το νεκρό σύζυγό της, τον Όσιρη, προκαλώντας την ετήσια πλημμύρα του Νείλου που γονιμοποίησε την ξερή γη της Αιγύπτου. Το Αστέρι αντιπροσωπεύει, επίσης, τη νέα ελπίδα και το ανανεωμένο θάρρος που γεννιούνται χάρη στη βοήθεια της Θείας Πρόνοιας –Άρμα–, η οποία έρχεται αρωγός στις πονεμένες ψυχές που έχουν δεχτεί τα φοβερά πλήγματα του Πύργου και δείχνει το επόμενο βήμα στο μονοπάτι της ζωής.

Η νέα γυναίκα, που στη συγκεκριμένη κάρτα χύνει νερό από δυο δοχεία, συμβολίζει την προσπάθεια, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Πάνω απ' το κεφάλι της λάμπει ο Σείριος, το αστέρι των ναυτικών, δηλώνοντας ότι, για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας, η ζωή μας πρέπει να χαρτογραφηθεί και να σχεδιαστεί, και όλες οι προσπάθειές μας να συγκλίνουν προς ένα σκοπό.

Καμιά κατάσταση, όσο οδυνηρή κι αν είναι, δε στερεί από τον άνθρωπο την ελπίδα. Ελπίδα σημαίνει αναζωογόνηση, είναι το νερό που χύνεται στην έρημο φέρνοντας ζωή, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε προσπάθεια, είναι το λαμπερό αστέρι που φωτίζει το μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην κούπα της ευτυχίας. Και η ευτυχία κατακτάται με αυτοανάλυση, θάρρος απέναντι στη ζωή και πίστη στα όνειρα και στις φιλοδοξίες.

Ερμηνεία του Αστεριού

-Η κάρτα δείχνει αστρικές επιρροές, διαίσθηση, πρόγνωση, προαίσθηση.

-Ελπίδα και αναμονή μιας καλύτερης ζωής. Προσδοκία και δυνατότητα επιτυχίας.

-Συνέχεια της πορείας του συμβουλευόμενου στο δρόμο τον οποίο δείχνει το Αστέρι, μετά το σκοτάδι της νύχτας, με επιμονή και υπομονή, με εμπιστοσύνη και ανανεωμένες δυνάμεις.

-Γαλήνη έπειτα από ταραχή. Δημιουργικότητα και έμπνευση με τη θεία καθοδήγηση. Κλίση προς τις καλές τέχνες, τη μουσική, την ποίηση.

-Το ξεκίνημα μιας αληθινής αγάπης, που θα ζεστάνει και θα γεμίσει φως τη ζωή, προσφέροντας ευτυχία και ηρεμία. Χαρακτήρα με λεπτά αισθήματα και μεγάλη προσαρμοστικότητα.

-Αθωότητα, αφέλεια, χάρη, σαγήνη, ελκυστικότητα.

Ανάποδα

-Έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης στον εαυτό. Μοιρολατρία, αγόγγυστη υποταγή, αισθησιασμό, αμέλεια.

-Ανασφάλεια, παθητικότητα, νωθρότητα και αδυναμία.

-Σχέδια μη πραγματοποιήσιμα, που οδηγούν σε απογοήτευση και απαισιοδοξία.

-Ψεύτικες υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες, αρνητικές σκέψεις

-Αδυναμία του νου να διευρύνει τους ορίζοντές του και να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved