Ταρώ: Το ταξίδι του τρελού - Μαθητεία στην εποχή της ωριμότητας

Το ταξίδι του Τρελού μέσα από τις κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα

Ταρώ: Το ταξίδι του τρελού - Μαθητεία στην εποχή της ωριμότητας

Η τράπουλα Ταρό αποτελείται από 78 κάρτες και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

- Τα 56 φύλλα της μικρής Αρκάνα που συμβολίζουν την καθημερινή πλευρά της ζωής, τις ανθρώπινες πράξεις και τις επιλογές μας.

- Τις 21 αριθμημένες μεγάλες Αρκάνες που συμβολίζουν τις εμπειρίες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος προκειμένου να τα βρει με τον εαυτό του

- Την κάρτα Νο 0, τον Τρελό, που συμβολίζει το πνευματικό ταξίδι του ανθρώπου στη γη με σκοπό την ολοκλήρωση του και την επιστροφή στην πηγή.

Οι εικόνες που περιέχονται στις κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα θεωρούνται ισχυρά αρχέτυπα που αν κάποιος μπορέσει και τα αποσυμβολίσει, η μυστηριώδης γλώσσα των Ταρό θα απλουστευτεί.

Η πρώτη κάρτα, ο Τρελός συμβολίζει τη θεϊκή ψυχή, καθώς αποκτά υλική υπόσταση. Τον βλέπουμε να στέκεται στην άκρη ενός βράχου και να κοιτάει πάνω και μακριά. Δεν γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έρχονται. Ο βράχος συμβολίζει τον κόσμο της ύλης. Έχει τον αριθμό 0 που στην αριθμολογία σημαίνει απεριόριστες δυνατότητες.

Δείτε εδώ τις προηγούμενες εμπειρίες του Τρελού και διαβαστε τη συνέχεια παρακάτω:

3ο μέρος

Ο Τρελός συναντά τώρα έναν τροχό, είναι ο Τροχός της Τύχης.

Ο τροχός είναι ένα σημείο καμπής, δείχνει μια αναπόφευκτη αλλαγή στη ζωή. Γυρίζει άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά και του φέρνει δοκιμασίες αλλά και καλοτυχία. Επειδή συμβολίζει και το κάρμα, κάποια απρόοπτα γεγονότα φαίνεται σαν να τον τιμωρούν για όποια δυσαρμονία έχει προκαλέσει στο παρελθόν και άλλα να τον ανταμείβουν για ό,τι καλό έχει κάνει.

Βλέπουμε στην εικόνα τη λέξη ROTA που σημαίνει τροχός και τα εβραϊκά γράμματα Yod Heh,Vav, Heh που σχηματίζουν το όνομα του Θεού. Επίσης τα αλχημικά ανάγλυφα Υδράργυρος, Θείο, Άλας, Νερό υπονοούν την μεταστοιχείωση του Τρελού σε πεφωτισμένο ον.

Πάνω στον τροχό κάθεται μια Σφίγγα κρατώντας ένα σπαθί, δηλώνοντας ότι πρέπει να ζει στον κόσμο με διάκριση και αποκοπή. Να ξέρει πότε να επιμένει και πότε να εγκαταλείπει. Το φίδι τον προυδοποιεί ότι κάθε κύκλος που περνάει είναι μια μεταμόρφωση και ο Άνουβις οδηγεί την Ψυχή όταν έρθει η ώρα στον κάτω κόσμο για να κριθεί.

Τα σύννεφα σημαίνουν ότι το κάθε τι που ζούμε είναι πρόσκαιρο.

Οι άγγελοι στις τέσσερις γωνίες μας λένε ότι όλα τα πράγματα είναι στους ουρανούς. Αντιστοιχούν στα τέσσερα σταθερά ζώδια: το βόδι συμβολίζει τον Ταύρο, το λιοντάρι το ζώδιο του Λέοντα, ο Αετός τον Σκορπιό και ο άνδρας τον Υδροχόο. Λέγεται επίσης ότι συμβολίζουν τους τέσσερις αποστόλους, τον Ματθαίο, τον Μάρκο, τον Λουκά και τον Ιωάννη.

Ο Τρελός μαθαίνει ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα. Η πρόκληση του είναι να μάθει να ζει την κάθε μέρα της ζωής του προσπαθώντας να αποκομίσει ό,τι καλύτερο έχει να του προσφέρει.

Ο αριθμός 10 (1+0) της κάρτας δείχνει την αρχή ενός νέου κύκλου (1) με απεριόριστες δυνατότητες (0).

Ο Τρελός έχοντας μάθει από τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που αντιμετώπισε συναντά και ανακαλύπτει τη Δικαιοσύνη. Είναι η κάρτα του Νόμου και της τάξης.

Αντιπροσωπεύει την εντιμότητα και την επιβολή, το δικαστή και τον δικηγόρο.

Μπορούμε να δούμε αυτή την κάρτα όταν κάποιος κατηγορείται για κάτι.

Στο δεξί της χέρι υψώνει το δίκοπο σπαθί της δικαιοσύνης και στο αριστερό κρατά τη ζυγαριά της ισορροπίας.

Το σπαθί είναι το σπαθί της εντιμότητας, η οξυδερκής διαίσθηση. Η ζυγαριά σημειοδοτεί ισορροπημένο νου και καρδιά. Το πόδι της γυναίκας που προεξέχει δείχνει ετοιμότητα για δράση.

Το στέμμα αναφέρεται στο Κέθερ, την πηγή του δένδρου της ζωής. Το μπλε τετράγωνο δείχνει ενσωμάτωση των ενεργειών του Ουρανού (μπλε) και της Γης (τετράγωνο).

Ο κόκκινος μανδύας υποδηλώνει θάρρος και επιθυμία, η πράσινη κάπα δημιουργικότητα και το τετράγωνο στην κάπα δικαιοσύνη στον καθημερινό μας κόσμο.

Το μήνυμα της Δικαιοσύνης στον Τρελό είναι: όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση και τα πράγματα σου φαίνονται άδικα, να ξέρεις πως στο σύμπαν υπάρχει πάντα δικαιοσύνη. Μπορεί να κρίνεσαι από τους ανθρώπους αλλά η δικαιοσύνη απονέμεται από τους ουρανούς.

Το νούμερο της κάρτας είναι το 11, είναι ένας κυρίαρχος αριθμός που δείχνει έμπνευση και διαίσθηση.

Ο Τρελός συνεχίζοντας το ταξίδι του συναντά τον Κρεμασμένο. Κοιτώντας την κάρτα βλέπουμε έναν άνθρωπο να κρέμεται ανάποδα, σημάδι ότι ο Τρελός πρέπει να δει τα πράγματα από άλλη οπτική. Να εγκαταλείψει την ανάγκη να έχει δίκιο και να ελέγχει τις καταστάσεις. Τα χέρια του που είναι πίσω από την πλάτη του δείχνουν υποχώρηση. Το φωτοστέφανο δηλώνει έμπνευση που προέρχεται από τη σύνδεση του με το θείο. Τα λευκά μαλλιά του σημαίνουν ότι χρειάζεται διαύγεια για να δει τον κόσμο αλλιώς. Τα μάτια του είναι ανοιχτά γνωρίζει ότι η θυσία του είναι αναγκαία.

Είναι δεμένος από το αριστερό πόδι, περιορισμένος, και το δεξί είναι σε σχήμα 4 που σημαίνει ότι αναγνωρίζει την τάξη, όπως ο Αυτοκράτορας που έχει την ίδια αρίθμηση. Ο αριθμός 4 έχει σχέση με τη γη και τις 4 κατευθύνσεις. Το δένδρο είναι το δένδρο της ζωής.

Ο Τρελός τώρα βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική. Αφήνει στην άκρη την ανάγκη του για έλεγχο και επανεκτιμά τις καταστάσεις.

Ο αριθμός της κάρτας είναι το 12, το 12 έχει τη δύναμη του 1 και την ευγένεια του 2.

Ο Τρελός τώρα συναντά το Θάνατο. Αν φοβάσαι ότι αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει το φυσικό θάνατο η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Αντιθέτως δείχνει μεταμόρφωση, ανανέωση και αλλαγή.

Είναι καιρός ο Τρελός να αφήσει οριστικά το παλιό ώστε να δημιουργήσει κενό για να έρθει το καινούργιο.

Ο ήλιος δύει στο φυσικό επίπεδο και ανατέλλει στο πνευματικό.

Η βάρκα αντιπροσωπεύει τη νεκρώσιμη βάρκα των Φαραώ, δείχνοντας το ταξίδι της ψυχής στη μεταθανάτιο ύπαρξη. Το τοπίο είναι η χώρα των νεκρών. Το ποτάμι σημαίνει ενότητα, αλλαγή και αιωνιότητα.

Οι 4 άνθρωποι, δείχνουν τους διαφορετικούς τρόπους αλλαγής. Βασιλιάς: εγωισμός, Ιερέας: απουσία φόβου για το θάνατο, Γυναίκα: φεύγει, δεν θέλει να παραδοθεί, Παιδί: αθωότητα.

Ο Τρελός αφήνει πίσω του ό,τι δεν τον ικανοποιεί και ξεκινά κάτι καινούργιο.

Ο αριθμός της κάρτας είναι το 13 που δείχνει ότι κάτι καταστρέφεται για να συνεχιστεί η εξέλιξη.

Ο Τρελός έχοντας αφήσει πίσω του το βαρύ φορτίο του συναντά την Εγκράτεια.

Στην εικόνα βλέπουμε έναν άγγελο, είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ που μοιάζει με τον Θεό. Συχνά αποκαλείται ο «ο άγγελος του Ήλιου» και κυβερνά το στοιχείο της Φωτιάς.

Έχει το ένα πόδι είναι στο νερό, στο κόσμο του υποσυνειδήτου ή τον πνευματικό κόσμο και το άλλο στη γη, το φυσικό επίπεδο.

Στα χέρια του κρατά δυο κούπες, η μια περιέχει νερό και η άλλη φωτιά, δύο αντίθετες δυνάμεις τις οποίες αναμειγνύει. Αυτό δείχνει ότι τα αντίθετα όπως το αρσενικό και το θηλυκό μπορούν να έρθουν σε αρμονία αν υπάρχει σεβασμός και διάθεση συνεργασίας

Υπονοεί την ανάγκη να βρει ο Τρελός ισορροπία ανάμεσα στο πνεύμα (Φωτιά) και την ύλη (Νερό), το συνειδητό και το ασυνείδητο, το γιάνγκ και το γιν.

Αριστερά βλέπουμε ένα μονοπάτι. Το μονοπάτι του Τρελού δεν είναι μια ευθεία γραμμή, έχει στροφές καθώς προχωράει στις εμπειρίες του. Το μονοπάτι οδηγεί στο βουνό, στην πηγή, τη διαφώτιση. Για να την πετύχει χρειάζεται μετριοπάθεια.

Τα λουλούδια στην εικόνα είναι η ίριδα και τα κρίνα. Συμβολίζουν την ελληνική θεά Ίριδα.

Η Εγκράτεια είναι η κάρτα της μετριοπάθειας και της θεραπείας. Ο Τρελός τώρα μαθαίνει να συνεργάζεται.

Ο αριθμός της κάρτας είναι το 14 και δείχνει ότι για να φτάσουμε στην ελευθερία χρειάζεται πειθαρχία. Το 14 μπορεί επίσης να μειωθεί στο 5, την κάρτα του Ιεροφάντη, του γεφυροποιού, που ενώνει τον κόσμο της ύλης με τον κόσμο του πνεύματος.

Συνεχίζεται…

Αν θέλετε να μυηθείτε στα Ταρώ, μπορείτε να ξεκινήσετε με το βιβλίο της Νίας Θεοφανίδου «Ταρό για όλους», όπου η συγγραφέας εξηγεί αναλυτικά πως ερμηνεύονται όλες οι κάρτες της Μεγάλης και της Μικρής Αρκάνα. Πρόκειται για έναν πολύτιμο σύμβουλο σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν και σιγά-σιγά να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των Ταρώ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved