Ταρό και Μικρή Αρκάνα Α΄ Μέρος

Το Ταρό είναι το μέσον που μας επιτρέπει ν αντλούμε – κάθε φορά που το επιθυμούμε – ένα μικρό μέρος της συμπαντικής αλήθειας.

Ταρό και Μικρή Αρκάνα Α΄ Μέρος

Οι κάρτες του φωτίζουν και αποκαλύπτουν την δυνατότητα του μέλλοντος.

Τα Ταρό δείχνουν τάσεις, μπορεί να μας πουν τι θα γίνει αν ακολουθήσομε την μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν μας λένε όμως ποια κατεύθυνση γιατί η επιλογή είναι στα χέρια μας.

Όπως γνωρίζομε, το Ταρό αποτελείται από την Μεγάλη και την Μικρή Αρκάνα. Οι περισσότεροι που ασχολούνται μαζί του κατανοούν αρκετά τις κάρτες τις Μεγάλης Αρκάνα, αλλά ελάχιστα τις κάρτες της Μικρής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις ερμηνεύσουν. Ας δούμε λοιπόν τις 56 κάρτες της Μικρής Αρκάνα με απλά λόγια.

Το ρίξιμο της Μικρής Αρκάνα αποτελείται από τέσσερις σειρές που συμβολίζονται από την κούπα, το ραβδί, το σπαθί και το πεντάκτινο και είναι περιγραφές σε εικονογραφημένη μορφή εμπειριών τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων. Όπως τα τέσσερα αρχαία στοιχεία της Ελληνικής φιλοσοφίας, από τα οποία προήλθαν όλα τα προφανή πράγματα, οι τέσσερις σειρές της Μικρής Αρκάνα του Ταρό περικλείουν κάθε πλευρά των εμπειριών της ζωής.

Κάθε σειρά της Μικρής Αρκάνα μπορεί να διαιρεθεί σε δύο ομάδες: τις δέκα αριθμημένες κάρτες και τις τέσσερις αυλικές.

Μέσα από τις αριθμημένες κάρτες μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις συνηθισμένες (καθημερινές) εμπειρίες της ζωής οι οποίες έρχονται και μας συναντούν μέσα από γεγονότα, τις συναλλαγές μας με τους άλλους, και μέσα από περαστικές καταστάσεις διανοητικές ή αισθηματικές.

Κάθε μία από τις αριθμημένες κάρτες, αντανακλά μία αρχετυπική εμπειρία και αργά ή γρήγορα κατά τη διάρκεια της ζωής βρίσκουμε τους εαυτούς μας να στέκονται σε κάθε ένα από αυτά τα μικρά τοπία. Έτσι οι αριθμημένες κάρτες, συνήθως ερμηνεύονται από μία μαντική άποψη σαν αντανακλάσεις γεγονότων ή συμβάντων στον εξωτερικό κόσμο, αν και στην πραγματικότητα λειτουργούν και ψυχολογικά όπως οι κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα.

Οι αυλικές κάρτες κάθε σειράς – ακόλουθος/ ιππότης/ βασίλισσα & βασιλιάς – διαφέρουν από τις αριθμημένες κάρτες επειδή στη πραγματικότητα δεν περιγράφουν τυπικά γεγονότα ή εμπειρίες, αλλά εκφράζουν τύπους χαρακτήρων ή καταστάσεις μιας ειδικής σφαίρας της ζωής που απεικονίζονται σαν ανθρώπινες φιγούρες.

Αν και εμφανίζονται σε μία ιεραρχία, στην πραγματικότητα είναι ίσες σε αξία, και οι διαφορετικές διαβαθμίσεις κοσμικής εξουσίας δείχνουν τις διαφορετικές βαθμίδες σταθεροποίησης στον εξωτερικό κόσμο.

Οι Ακόλουθοι και στις 4 σειρές της Μικρής Αρκάνα, είναι εικόνες νέων, ευαίσθητων ξεκινημάτων των ποιοτήτων της κάθε σειράς. Με άλλα λόγια αυτοί είναι οι ακατέργαστη ύλη αυτού του επιπέδου της ζωής, η πιο νεαρή, εύθραυστη και εναρκτήριος μορφή, που χρειάζεται φροντίδα και προστασία, ώστε οι ιδιότητές της να αναπτυχθούν πλήρως.

Οι Ιππότες και στις 4 σειρές, είναι εικόνες της άστατης ενεργητικής εφηβικής φάσης των ποιοτήτων κάθε ειδικής σειράς. Αυτό είναι το νεανικό, ερευνητικό και ενεργητικό πνεύμα που μας κάνει να θέλουμε να εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο της ζωής.

Οι Βασίλισσες και στις 4 σειρές, είναι εικόνες της σταθερής δεκτικής φύσης, που περιέχει ιδιότητες αυτής της ειδικής σειράς. Εδώ ή ενέργεια και η φιλοδοξία δεν ρέουν πια αμέριμνα μέσα στο περιβάλλον – η ψυχολογία μπορεί να το ονομάζει «εξωτερίκευση» - αλλά μάλλον κρατάει μέσα της συσσωρευμένη, συγκεντρωμένη και εστιασμένη την ενέργεια, έτσι ώστε να προκύψει μεγαλύτερη δύναμη.

Οι Βασιλείς και στις 4 σειρές είναι εικόνες των δυναμικών εξερχόμενων κατευθυντηρίων ποιοτήτων κάθε ειδική σειράς. Αυτές οι δυναμικές αρσενικές φιγούρες αντιπροσωπεύουν την πλήρη χρήση των ενεργειών αυτού του επιπέδου της ζωής για την κατασκευή και στερεοποίηση του εξωτερικού κόσμου.

Οι αρχετυπικοί χαρακτήρες των αυλικών καρτών δεν περιγράφουν ιδιότητες, οι οποίες είναι περιορισμένες σε άντρες ή γυναίκες. Αυτά τα αρσενικά και θηλυκά πρόσωπα, υπονοούν ενεργητικές ή δεκτικές ποιότητες ενέργειας που είναι διαθέσιμες και στα δύο φύλα.

Αυτές οι φιγούρες είναι πιο σημαντικές από της αριθμημένες κάρτες της Μικρής Αρκάνα, αλλά παρ όλα αυτά δεν έχουν την βαθιά σημασία που έχουν οι φιγούρες της Μεγάλης Αρκάνα. Βρίσκονται κάπου μεταξύ των δύο.

Οι αυλικές κάρτες περιέχουν το δικό τους μυστήριο, επειδή συχνά μπαίνουν στη ζωή κάποιου όχι μόνο σαν εσωτερική εμπειρία αλλά σαν πραγματικοί άνθρωποι. Είναι αυτό που η ψυχολογία ονομάζει «συγχρονισμό», διότι όταν κάτι είναι ώριμο για εξέλιξη, τότε συχνά κάτι αντίστοιχο συναντάμε και στον εξωτερικό κόσμο, δηλαδή όταν είμαστε σε φάση αλλαγής και χρειάζεται να αναπτύξουμε ορισμένες εσωτερικές ιδιότητες, ένα τέτοιο πρόσωπο θα εμφανιστεί στη ζωή μας, σαν καταλύτης από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Πολλές σχέσεις έρχονται στη ζωή μας επειδή το άλλο πρόσωπο εκφράζει κάτι, το οποίο με τον καιρό πρέπει να μάθουμε και να το ενστερνιστούμε.

Έτσι οι αυλικές κάρτες συνδέονται με αμφότερα τα βασίλεια της ψυχής και της ύλης, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, επειδή αυτοί οι τύποι χαρακτήρων μπορούν να έρθουν στη ζωή μας σαν άνθρωποι και επιπλέον να περιγράψουν ιδιότητες που εμείς είμαστε στη διαδικασία να τις αναπτύξουμε.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας.

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved