Ταρό και ουροβόρος όφις

Τι είναι ο ουροβόρος όφις;

Ταρό και ουροβόρος όφις

Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα όλων των εποχών είναι ο ουροβόρος όφις. Τι είναι όμως ο ουροβόρος όφις, τον οποίο συναντάμε με διάφορες μορφές στην αρχαία Ελλάδα την Αίγυπτο, στην Δ. Αφρική, στους Βουδιστές αλλά και σε όλο τον κόσμο;

Ουροβόρος όφις είναι το φίδι που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει η καταβροχθίζει την ουρά του. Καταπίνοντας την ουρά του συνεχώς, κάποια στιγμή θα φθάσει στο κεφάλι του και θα εξαφανισθεί. Είναι ο αέναος κύκλος που γεννά, γονιμοποιεί και σκοτώνει τον εαυτό του, αναλώνεται και ανανεώνεται.

Συνδέεται με την αιωνιότητα, την αναγέννηση. Αντιπροσωπεύει τη δημιουργική ώθηση της νέας αρχής, τη σοφία και την απόλυτη ενότητα. Είναι απεριόριστο, όλα προέρχονται από αυτό και όλα σ’ αυτό επιστρέφουν.

Έχει την έννοια της ψυχής του κόσμου, δηλαδή το παν που περιβάλλει, παν ότι παρέχει γνώση «εν τω παν, δι’ αυτού το παν και εις αυτό το παν». Αναπαριστά το αρχέγονο φίδι, το ερμαφρόδιτο σύμβολο θανάτου και αναγέννησης, καταστροφής και δημιουργίας, σοφίας και πάθους τα οποία συναντάμε σε κάθε φιλοσοφία και θρησκεία.

Συχνά απεικονίζεται σε λευκό και μαύρο χρώμα, συμβολίζοντας την ισορροπία μεταξύ φωτός και σκότους, Yin καιYang. Συνδυάζει τα γήινα με τα ουράνια, την ύλη με την ψυχή, το κατώτερο με το ανώτερο.

Για τους αλχημιστές συμβολίζει τον κύκλο που ενώνει το συνειδητό με το ασυνείδητο.

Ο Επίκουρος θεωρεί ότι «το παν από την αρχή ήταν σαν ένα αυγό μ’ ένα φίδι (πνεύμα) τυλιγμένο κυκλικά γύρω του».

Στους ινδουιστικούς μύθους παριστάνεται σαν δράκος που περικλείει μια χελώνα, σύμβολο των 4 στοιχείων που στηρίζουν τον κόσμο.

Επίσης το συναντάμε στους μύθους των Σαμάνων, των Ατζέκων, των Κινέζων.

Ο Καρλ Γιούνγκ αναφέρει: «Ο Δράκος είναι ίσως το αρχαιότερο σύμβολο της αλχημείας, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες εμφανίζεται ως ουροβόρος στον κώδικα του Μαρκιανού που χρονολογείται τον 10ο ή 11ο αιώνα μαζί με τo "εν τω παν".

Σε ορισμένες εικονογραφήσεις του Ταρό, το σύμβολο του ουροβόρου όφη απεικονίζεται στην τελευταία κάρτα της Μεγάλη Αρκάνα, τον Κόσμο, δείχνοντας την ολοκλήρωση μιας φάσης στη ζωή.

Μάθετε περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους από τη Νία Θεοφανίδου

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved