Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 20/6 έως 23/6

Δώσε στον λόγο σου ουσία και στην επικοινωνία σου ψυχή

Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 20/6 έως 23/6

Που είναι η σοφία, που χάθηκε μέσα στη γνώση;
Που είναι η γνώση που χάθηκε μέσα στην πληροφορία;
T.S. Elliot

Το τρίγωνο του Ερμή με την Δήμητρα φωτίζει την επικοινωνία σου. Μα δεν είναι μυστικό ότι κάθε φως έχει και την σκιά του.

Θυμάσαι; Κάποτε ήσουν κι εσύ εκεί. Στις πλατείες και τους δρόμους, σε καφενεία και σοκάκια, σε αυλές και καθιστικά, μιλώντας με συνανθρώπους σου. Τους έβλεπες, τους άγγιζες, οσμιζόσουν τους καημούς και τις προθέσεις τους. Πρότεινες λύσεις στα προβλήματα τους κι εκείνοι έβρισκαν λύσεις στα δικά σου.
Ήταν στενός αυτός ο κύκλος και σου επέτρεπε να ζεις στον μικρόκοσμο σου, μακριά από εξωτερικές προκλήσεις και επικίνδυνους νεωτερισμούς. Τον νοσταλγείς μερικές φορές και τον ξαναπλάθεις στα όνειρα σου, μα ξέρεις ότι τα πράγματα έχουν πάρει πια έναν άλλο δρόμο, χωρίς επιστροφή.

Κάποια χρόνια μετά έπιανες με λαχτάρα στα χέρια σου την εφημερίδα κι έστηνες το αυτί σου στο ράδιο για να ακούσεις τα τελευταία νέα. Σήκωνες το ακουστικό του τηλεφώνου σου και μίλαγες με Αμερική και Αυστραλία, με αγαπημένα πρόσωπα που δεν μπορούσες να δεις και να αγγίξεις, μα σου αρκούσε η φωνή τους. Τα νέα πια κυκλοφορούσαν γρήγορα και στον μικρόκοσμο σου.
«Σύρμα πάνω, σύρμα κάτω και στα Φάρσαλα μαντάτο»...
Ο κόσμος σου μεγάλωσε απότομα, άκουγες και διάβαζες για πράγματα φρικτά αλλά και θαυμαστά που γίνονταν σε όλη τη χώρα, σε όλον τον πλανήτη σου.

Ύστερα ήρθε η τηλεόραση.
Την πίστεψες, την λάτρεψες, γιατί δεν μπόρεσες ποτέ να αντισταθείς στην δύναμη της εικόνας της. Σε μάγεψε. Αυτό όμως το ήξεραν πολύ καλύτερα από εσένα οι εξουσιαστές σου και βάλθηκαν να σε ποτίζουν με τα βολικά ναρκωτικά τους. Η τηλεόραση κοιμίζει τις ανησυχίες σου, σε αποπροσανατολίζει με εύπεπτες συνταγές, πάντα «στο όνομα σου», στον βωμό δηλαδή της τηλεθέασης κι αν χρειαστεί σε τρομοκρατεί με τους γκαιμπελίσκους της.
Μα σου κάνει και κάτι ακόμη, πολύ χειρότερο. Σε κάνει αδρανή. Υποσυνείδητα πιστεύεις ότι όλα όσα γίνονταν στην πραγματική σου ζωή δεν ήταν παρά μια τηλεοπτική εικόνα. Κι έτσι στέκεις ακίνητος μπροστά στον συνάνθρωπο σου που πέφτει, κτυπά, βασανίζεται και ζητά την βοήθεια σου. Ακίνητος, όπως στον καναπέ σου, περιμένεις πότε θα μπουν οι διαφημίσεις για να αλλάξεις κανάλι.

Μα η εικονική σου πραγματικότητα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Νέοι μάγοι της τεχνολογίας σου έμαθαν ότι οι δυνατότητες σου ήταν πλέον ανεξάντλητες. Δεν υπήρχε τίποτα που να μην μπορείς να μάθεις, να συζητήσεις ή να διαδόσεις ως πολίτης του διαδικτύου, ως Netizen. Κι ανακάλυψες γρήγορα ότι στο διαδίκτυο δεν υπήρχε τίποτα που δεν μπορείς να υλοποιήσεις. Σου είπαν «πάρε την ελευθερία που λαχταράς», κλείνοντας όμως το μάτι στην ελευθερία των κατώτερων ενστίκτων σου. Αυτή σου πουλάνε, αυτήν αγοράζεις, γι αυτό μην απορείς όταν δέχεσαι προσκλήσεις κι αιτήματα φιλίας από αγόρια και κορίτσια που ψάχνουν για πελατεία.
Μην απορείς όταν πάνε να σε εκμεταλλευτούν, όταν σε κοροϊδεύουν, ποντάροντας στα απωθημένα και τα φαντάσματα σου. Όταν προπαγανδίζουν, με βάση τα συμφέροντα τους.
Μην απορείς επειδή οι αισθήσεις σου χώρεσαν όλες σε μια οθόνη και τα μετράς όλα σε bit.

Κι εδώ είναι που ταιριάζει η κραυγή του Διονύση Σαββόπουλου στους «Αχαρνείς» κι ας δείχνει πια τόσο μακρινή για τον ίδιο:
-Φίλε θεατή, έξοδος!

Δεν ξέρεις πια τι να πιστέψεις. Ναι, το ξέρω, σου λείπει η σοφία που θα σε βοηθούσε να διακρίνεις. Ελάχιστοι φρόντισαν για να την αποκτήσεις αλλά κι εσύ πολλές φορές την αρνείσαι γιατί βολεύεσαι να πιστεύεις ότι σου αρκούν η πληροφόρηση και μια στείρα γνώση. Έκανες τις βιβλιοθήκες σου νεκροταφεία, για να καλλιεργήσεις την κενότητα των εντυπώσεων. Μα χωρίς μια φιλοσοφία ζωής, χωρίς μια πολιτική, που διαμορφώνεται από την γνώση των πραγμάτων, κάθε πληροφόρηση μπορεί να είναι μια παγίδα. Να είναι στέρφα σε δημιουργικότητα και συνάμα όπλο κατά της ελεύθερης επιλογής σου. Γιατί εκεί έφτασες, να σκλαβώνεσαι στο όνομα μιας εικονικής ελευθερίας. Ένα εργαλείο έγινε η αλυσίδα σου.

Ναι, η επικοινωνία υπάρχει και γιγαντώνεται για σε φέρνει πιο κοντά με τους άλλους αλλά εσύ τελικά κρατάς την απόσταση και λες «αφού μπορώ από μακριά γιατί να μπω στον κόπο να έρθω πιο κοντά;» Αρνείσαι το βίωμα και συνεχίζεις να πλάθεις την εικονική σου ζωή, περιστοιχισμένος από τα ερείπια της δικής σου Βαβέλ, της ανούσιας υπερπληροφόρησης σου.

Στάσου λοιπόν και βγες από το βομβαρδισμένο τοπίο σου. Σταμάτα για λίγο να ζεις μέσα από τα πλήκτρα σου, προσπέρασε τα πλαστικά όνειρα και τις τεχνητές συνειδήσεις που σε περιβάλλουν. Και δεν σου γράφω να σταματήσεις το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο της επικοινωνίας αλλά να βάλεις για πυξίδα την καρδιά σου και τιμόνι την αλήθεια σου.
Τότε θα πάψουν να σε χρησιμοποιούν τα δίκτυα και θα τα χρησιμοποιείς εσύ.

Έλα πιο κοντά στον Άνθρωπο σου. Άγγιξε τον, μύρισε τον, γεύσου τις πίκρες και τις χαρές του. Ξαναβρές το χαμένο μέτρο σου και τις ζεστές αγκαλιές που λογόκρινες στο όνομα μιας υποτιθέμενης ασφάλειας. Δώσε στον λόγο σου ουσία και στην επικοινωνία σου ψυχή.
Έτσι θα κάνεις και τους ουράνιους φίλους σου να χαμογελάσουν και να σου τραγουδήσουν:

Ξέρω τ' όνομά σου
την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
μια αλλιώτικη ζωή

{youtube}au6X4y4d-L8{/youtube}

Κατέβασε τώρα το application του Astrology.gr, για το iPhone, το iPad ή το iPod σου!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved