Το μακρύ ταξίδι της Uranian προς την Ιθάκη

Η Ομήρου Οδύσσεια είναι ένα εξαίρετο βιβλίο και έστω και αν ήταν από στόμα σε στόμα
Παπασταύρου Λίντα

Από τον KarlHeinzOttinger

Μαθήματα Κοσμοβιολογίας με οδηγό την Ομηρική Οδύσσεια

Η Ομήρου Οδύσσεια είναι ένα εξαίρετο βιβλίο και έστω και αν ήταν από στόμα σε στόμα τελικώς δεν έχασε ούτε την αυθεντικότητα μα ούτε και την αξία του. Όντως στα Γερμανικά υπάρχουν εξαίρετες μεταφράσεις όπως επίσης και στα ελληνικά. Στην Γερμανική ξεχωρίζει του Johann Heinrich Voss ενώ στην Ελληνική του Καζαντζάκη. Όμως , όπως κι αν έχει , τίποτα δεν είναι σαν το πρωτότυπο. Και ασφαλώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα το πρωτότυπο αφού τα ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες δεν αφήνουν στον αναγνώστη το νόημα που πρέπει.

Παράδειγμα ο Τηλέμαχος. Ως Telemachos προφανώς δεν θα καταλάβει ο αναγνώστης να καταλάβει τι σημαίνει το όνομα του. Ενώ ως Τηλέμαχος εάν γνωρίζει την ελληνική γλωσσά θα καταλάβει πως σημαίνει αυτός που μάχεται εξ αποστάσεως. Ούτε το Odysseas ή το Ulysses θα κατανοήσει πως Οδυσσέας σημαίνει αυτός που είναι θυμωμένος ή αυτός που είναι κατατρεγμένος από τους Θεούς.

Το κάθε όνομα έχει μια σημειολογία και μια δυναμική. Ένας άλλος μεγάλος ήρωας της Ιλιάδας, ο Αχιλλέας, προέρχεται από το ρήμα αχέω/αχεύω που σημαίνει θρηνώ, λυπούμαι. Οπότε πιθανόν η αρχική σημασία του ονόματος Αχιλλεύς είναι «αυτός που προξενεί θλίψη/πόνο στους ανθρώπους».

Μια άλλη ερμηνεία είναι πως το όνομα του αρχικά ήταν Λιγύρονας (λιγύς = ο έχων καθαρή φωνή, δυνατή) αλλά ο Χείρωνας τον ονόμασε Α-χιλλέα = αυτός που τα χείλη του δεν άγγιξαν το μητρικό μαστό ή αυτός που δεν έχει χείλη (ένας μύθος θέλει να κάηκαν από τις προσπάθειες της Θέτιδας να τον κάνει αθάνατο.)

Οι Ελληνιστικές σπουδές μου και η ενασχόληση μου με την Uranian επιτέλους εδώ πέρα θα ενωθούν.

Ο Οδυσσέας αφού στο πρώτο έργο του Ομήρου την Ιλιάδα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην Άλωση της Τροίας φεύγει από το συλλογικό επίπεδο του Εμείς και έρχεται στο προσωπικό του Εγώ. Έτσι φτάνει σε ένα σημείο όπου το Εγώ , η ύπαρξη μας περνά διαδοχικές ενσαρκώσεις ώσπου να φτάσει να συναντήσει την Πηνελόπη δηλαδή την ψυχή την απόλυτη όπου έχει διδαχτεί μέσα από τις εμπειρίες. Άλλωστε ο Οδυσσέας χρειάστηκε 12Χ2 για να φτάσει στο προορισμό του (ραψωδίες), 12 ήταν οι πέλεκυς όπου θα έπρεπε να περάσουν τα βέλη, 12 τα βόδια που θυσίασαν στον Ποσειδώνα, 12 οι σύντροφοι του που πήρε από το καράβι για να πάει στην σπηλιά του Κύκλωπα και 12 οι δούλες που δεν σεβαστήκαν ούτε τον ίδιο ούτε την Πηνελόπη όσο καιρό έλειπε. Έτσι ο Οδυσσέας (το ΕΓΩ) κάνει τον καρμικό του κύκλο πάει να συναντήσει την Πηνελόπη δηλαδή την Ψυχή. Η ενσάρκωση της φράσης του Martin Heidegger που είχε πει: Dasein ist mit sein. Είμαι εκεί, είμαι παρών.

Στην Πρώτη ραψωδία, μεταξύ των στίχων 65-70 λέει ο Δίας :

(Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη)

Ν' αποξεχάσω εγώ πώς γίνεται τον Οδυσσέα το θείο;

Περνάει στο νου κάθε άλλον άνθρωπο, και πιο απ' τους άλλους έχει
θυσίες προσφέρει στους αθάνατους, που ζουν στα ουράνια πλάτη

Εδώ μιλάμε για μεγαλοφυΐα άρα έχουμε την εξίσωση

MARS=MERCURY/NEPTUNE

Όπερ σημαίνει: ο Άρης στο Μεσοδιάστημα Ερμή-Ποσειδώνα

Στην ραψωδία Γ έχουμε την πρώτη αναφορά στην μοίρα :

Απ' το θεό καθώς ζητήσαμε σημάδι, εκείνος δίνει
κι έλεγε...

Όλο το έργο είναι ένας εκπληκτικός προβληματισμός περί ελευθέρας βουλήσεως και ειμαρμένης. Οι Θεοί δεν επεμβαίνουν στις ζωές των θνητών αλλά ο Οδυσσέας «πληρώνει» την εξυπνάδα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Οδυσσέας δεν είναι παιδί του Λαέρτη αλλά του Σίσυφου, γιατί ο Οδυσσέας «πληρώνει» την κληρονομιά του Σίσυφου. Και παίρνει το όνομα Οδυσσέας που σημαίνει πως είναι αυτός που τον κατατρέχουν οι Θεοί ή αυτός που είναι μόνιμα σε εγρήγορση και θυμωμένος. Ο Αυτόλυκος (από την μεριά της μητρός του) είπε πως το παιδί να το ονομάσουνε Οδυσσέα.

«Πήρε το λόγο τότε ο Αυτόλυκος κι απολογήθηκε κι είπε:

Γαμπρέ και κόρη, νοματίστε τον καθώς σας πω το γιο σας

εδώ που με θωρείτε, έχω οργιστεί με πλήθος κόσμο ως τώρα,

κι είναι πολλοί που δυσαρέστησα στη γη, γυναίκες κι άντρες

για τούτο κι Οδυσσέα το αγόρι σας να πείτε, κι ως μεστώσει»

Η εξίσωση που σχετίζεται με το να είναι κάποιος κατατρεγμένος από τον Θεό είναι: VULCANUS=SUN/NEPTUNE

Οι Θεοί λοιπόν είχαν προαποφασίσει πως ο Οδυσσέας θα πέρναγε τα πάνδεινα . Υπήρχε χρησμός που έλεγε πως αν εμπλακεί σε πόλεμο θα γυρίσει μετά από 20 χρόνια μόνος του. Έτσι προσπάθησε να κάνει τον τρελό αλλά τον ανακάλυψε ο Παλαμήδης και τελικά αναγκάστηκε να εκστρατεύσει προς την Τροία με 12 πλοία.

Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος ιστορικά καταγεγραμμένος κατάσκοπος, μιας και αυτός μαζί με τον Διομήδη είχαν πάει στην Τροία μεταμφιεσμένοι για κατασκοπία..

Η εξίσωση που σχετίζεται με την κατασκοπία είναι:

MOON’SNODE=HADES/KRONOS

Επίσης ήταν υπεύθυνος για την σύλληψη της ιδέας αλλά και την κατασκευή του Δούρειου Ίππου . Ένα αρχέγονο ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού).

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ραψωδίες.

Ραψωδία Α

Στην πρώτη ραψωδία ο Ποσειδώνας, ο διώκτης του Οδυσσέα, λείπει στην Αιθιοπία. Η Αθηνά παρακινεί τον Τηλέμαχο να αναζητήσει τον πατέρα του. Αναθάρρησε λοιπόν ο Τηλέμαχος και ακολουθεί λογομαχία με τους μνηστήρες. Ο αοιδός Φήμιος τραγουδά για την επιστροφή των Αχαιών και η Πηνελόπη θλίβεται και λέγει να αλλάξει τραγούδι.

OΤηλέμαχος έχει αποχωριστεί από τον πατέρα του

KRONOS=ASC/SATURN

Και ακόμη:

«Δικός του λέει πως είμαι η μάνα μου, μα εγώ που θες να ξέρω;

Ο άντρας ποιος είναι που μας έσπειρε κανένας δεν κατέχει.

Αχ, κάποιου ανθρώπου καλορίζικου να 'μουν γιός, μακάρι,

που τόνε βρίσκουν τα γεράματα μες στα πολλά αγαθά του!»

OΤηλέμαχος δεν γνωρίζει τον πατέρα του

NEPTUNE=ADES/KRONOS

Η εξίσωση ενός επικού τραγουδιού :

HADES=MC/VULCANUS

Ραψωδία Β

Ο Τηλέμαχος συζητά στο παλάτι αφού έχει συγκαλέσει συνέλευση και εκθέτει τα πράγματα πως έχουν. Προτρέπει στους μνηστήρες να φύγουν διότι θα τιμωρηθούν από τους Θεούς. Ο οιωνοσκόπος (μάντης) Αλιθέρσης βλέπει δυο αετούς να αλληλοφαγώνονται στον ουρανό και ερμηνεύει γρήγορη επιστροφή του Οδυσσέα. Οι μνηστήρες ρίχνουν τα φταιξίματα στην Πηνελόπη που αποφεύγει εντέχνως να επιλέξει μνηστήρα. Ο μνηστήρας Λεώκριτος λέγει πως και να επιστρέψει ο Οδυσσέας αυτοί θα τον σκοτώσουν.

Η σύγκλιση μιας συνέλευσης:

KRONOS= MOON/MERCURΥ

H προειδοποίηση προς τους μνηστήρες:

MERCURY=MARS/HADES

H ερμηνεία του Αλιθέρση

MERCURY=URANUS/NEPTUNE

Ραψωδία Γ

Ο Τηλέμαχος και ο Μέντορας (είναι η Αθηνά μεταμορφωμένη) φτάνουν στην Πύλο όπου εκεί ο Νέστορας και οι γιοι του κάνουν θυσία προς τον Ποσειδώνα. Θυμάται πως ο ίδιος και ο Μενέλαος έφυγαν άρον-άρον ενώ ο Οδυσσέας έμεινε πίσω για να κάνει δεήσεις στους Θεούς. Απαριθμεί αυτούς που κατάφτασαν στις πατρίδες τους αλλά για τον Οδυσσέα δεν γνωρίζει κάτι. Ο Νέστορας, λέγει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιθάκη, πως πρέπει να πετάξει έξω τους μνηστήρες.

Οι αναμνήσεις του Νέστορα:

HADES=MERCURY/CUPIDO

Η Ιθάκη είναι:

ASC=ARIES POINT/KRONOS

Το αίτημα του Μέντορα να πετάξει έξω τους μνηστήρες:

URANUS= ASC/SATURN

Ραψωδία Δ

Ο Τηλέμαχος και ο γιος του Νέστορα, Πεισίστρατος φτάνουν στη Σπάρτη. Εκεί τους γίνεται υποδοχή και φιλοξενία από το βασιλιά Μενέλαο. Όταν αρχίζει η συνομιλία τους, ο Μενέλαος εξηγεί στους δυο νέους όσα αξιοθέατα βλέπουν στο παλάτι του και εκφράζει τη λύπη του για το χαμό των συντρόφων του και για την άγνωστη γι` αυτόν τύχη του Οδυσσέα.

Σε λίγο εμφανίζεται η Ελένη και πρώτη υποψιάζεται την ταυτότητα του Τηλέμαχου. Αμέσως γίνεται η αναγνώριση των φιλοξενούμενων. Τη συγκίνηση που έχει δημιουργήσει η αναγνώριση καταλαγιάζει με τέχνασμά της η Ελένη. Στη συνέχεια η σπαρτιάτισσα βασίλισσα κάνει μια αφήγηση για μια συνάντησή της στην πολιορκημένη Τροία με τον Οδυσσέα.

Ακολουθεί μια δεύτερη αφήγηση, αυτή τη φορά από το Μενέλαο, για το σωστικό ρόλο του Οδυσσέα, όταν Έλληνες ηγέτες ήταν κλεισμένοι μέσα στο « δούρειο ίππο ». Μετά τη διανυκτέρευση στο παλάτι, γίνεται από τον Τηλέμαχο ανακοίνωση για το σκοπό του ταξιδιού του στο Μενέλαο.

Σε ανταπόκρισης σχετικής παράκλησης του Τηλέμαχου ο Μενέλαος κάνει μια δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη αφήγηση : αφηγείται τις προσωπικές περιπέτειές του στην Αίγυπτο, τη συνάντησή του με τη θαλασσινή θεότητα Ειδοθέα και τον πατέρα της Πρωτέα, όσα του είπε ο θαλασσινός θεός για τον Αίαντα, τον Αγαμέμνονα, τον Οδυσσέα και τον ίδιο – ο Οδυσσέας είναι αποκλεισμένος στο νησί της Καλυψώς – και για την άφιξή του στον τόπο του.

Με την περιγραφή του τέλους της φιλοξενίας η επική αφήγηση γυρνά στο παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη, όπου οι μνηστήρες, έχοντας πληροφορηθεί την αναχώρηση του Τηλέμαχου, σχεδιάζουν να του στήσουν καρτέρι κατά την επιστροφή του η Πηνελόπη μαθαίνει την απόφασή τους, η Ευρύκλεια της αποκαλύπτει ότι δεν είχε κάνει αμέσως, στον ύπνο της Πηνελόπης εμφανίζεται σταλμένη από την Αθηνά η αδελφή της Ιφθίμη, που την καθησυχάζει. Στο μεταξύ οι μνηστήρες στήνουν καρτέρι εναντίον του Τηλέμαχου σ` ένα ξερονήσι έξω από την Ιθάκη.

Συνομιλία με άτομα για το παρελθόν:

HADES=MERCURY/APOLLON

Tο Τέχνασμα της Ελένης (ήταν φυτό με καταπραϋντικές ιδιότητες):

VENUS=HADES/APOLLON

Καρτέριτων μνηστήρων:

NEPTUNE=MARS/SATURN.

Ραψωδία Ε

Σε συμβούλιο των θεών ο Δίας αποφασίζει να στείλει τον Ερμή στην Καλυψώ. Εκείνη υπακούοντας στη θεϊκή θέληση καθοδηγεί τον Οδυσσέα να φτιάξει µία σχεδία και του επιτρέπει να φύγει. Μετά από πλεύση 18ηµερών, ο Ποσειδώνας τον αντιλαμβάνεται και προκαλεί καταιγίδα. Ο Οδυσσέας σώζεται από το θάνατο χάρις στην επέμβαση της Λευκοθέας και φτάνει στην ακτή της Σχερίας, στη χώρα των Φαιάκων, τρεις μέρες μετά το ναυάγιο. Εκεί πέφτει σε βαθύ ύπνο.

Ο Ερμής ως αγγελιοφόρος

SUN=MERCURY/URANUS

Το ναυάγιο:

SATURN=NEPTUNE/HADES

Η διάσωση

SATURN=MERCURY/URANUS

Ραψωδία Ζ

Όσο ο Οδυσσέας κοιμάται, η Αθηνά πηγαίνει στην πόλη των Φαιάκων και εμφανίζεται στο όνειρο της Ναυσικάς, της κόρης του βασιλιά Αλκίνοου, παίρνοντας τη μορφή μιας φίλης της. Της θυμίζει πως βρίσκεται σε ηλικία γάμου και την προτρέπει να κατέβει στο ποτάμι να πλύνει τα ρούχα της. Το άλλο πρωί (32η μέρα) η Ναυσικά ζητά από τον πατέρα της αμάξι και με τις φίλες της κατεβαίνουν στο ποτάμι. Αφού πλύνουν τα ρούχα, λούζονται, γευματίζουν και παίζουν με το τόπι φωνάζοντας και τραγουδώντας.

Ο Οδυσσέας ξυπνά σαστισμένος και αναρωτιέται πού βρίσκεται. Αποφασίζει να βγει από τους θάμνους κρύβοντας όπως-όπως τη γύμνια του. Τα κορίτσια σκορπίζονται τρομαγμένα, εκτός από τη Ναυσικά, που την εμψυχώνει η Αθηνά. Κρατώντας απόσταση ο Οδυσσέας επαινεί την ομορφιά της κόρης και της εύχεται ένα ευτυχισμένο γάμο. Της περιγράφει την κατάστασή του και την εκλιπαρεί να του δείξει το δρόμο για την πόλη και να του δώσει ένα κουρέλι να σκεπαστεί. Η Ναυσικά αναγνωρίζει την ευγένεια που κρύβει η εξαθλιωμένη όψη του και τον διαβεβαιώνει πως είναι καλοδεχούμενος σ’ αυτή τη χώρα. Φωνάζει τις φίλες της να ξεφοβηθούν και να τον περιποιηθούν.

Η μεταμόρφωση της Αθηνάς

MOON=PLUTO/CUPIDO

Τα κορίτσια σκορπίζουν από φόβο

PLUTO=MOON/NEPTUNE

Ευχή του Οδυσσέα προς την Ναυσικά για να κάνει γάμο και οικογένεια

MOON’SNODE=CUPIDO/KRONOS

Ραψωδία Η

Η Ναυσικά φτάνει στο παλάτι και ο Οδυσσέας ξεκινά από το άλσος για την πόλη. Η Αθηνά εμφανίζεται στο δρόμο του με τη μορφή νεαρού κοριτσιού και του δείχνει το δρόμο καλύπτοντάς τον με ομίχλη για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με τους ντόπιους. Του μιλά για τους Φαίακες και τη βασίλισσα Αρήτη και τον συμβουλεύει να απευθυνθεί πρώτα σ’ εκείνη.

Ο Οδυσσέας φτάνει στο παλάτι και δεν πιστεύει στα μάτια του: χρυσάφι, ασήμι και χαλκός παντού, υφαντά, πλήθος δούλοι, κι ένα παραδεισένιο περιβόλι. Μέσα τρώνε και πίνουν οι άρχοντες των Φαιάκων. Πλησιάζει την Αρήτη και τότε εξαφανίζεται η ομίχλη που τον σκέπαζε. Σαστισμένοι οι θαμώνες βλέπουν τον ξένο να πέφτει ικέτης στα πόδια της βασίλισσας παρακαλώντας να τον στείλουν στην πατρίδα του. Μετά την πρώτη αμηχανία, ο Αλκίνοος προσφέρει τη φιλοξενία του και καλεί τους άρχοντες των Φαιάκων να οργανώσουν επίσημη υποδοχή για τον ξένο την επόμενη ημέρα, μήπως και είναι κάποιος θεός. Ο Οδυσσέας διαβεβαιώνει πως δεν είναι θεός και επαναλαμβάνει την παράκλησή του.

Οι υπόλοιποι Φαίακες φεύγουν. Η Αρήτη αναγνωρίζει τα ρούχα που φορά ο ξένος και τον ρωτά ποιος είναι και πώς έφτασε εκεί. Ο Οδυσσέας αφηγείται με συντομία το ναυάγιό του, την επτάχρονη παραμονή του στην Καλυψώ, το πολυτάραχο ταξίδι του ως στη Σχερία και τη συνάντησή του με τη Ναυσικά, δεν αποκαλύπτει όμως την ταυτότητά του. Ο Αλκίνοος επικρίνει την κόρη του, που δεν συνόδευσε τον ξένο μέχρι το παλάτι, και εύχεται να τον κάνει γαμπρό του. Υπόσχεται όμως πως οι Φαίακες θα τον οδηγήσουν στην πατρίδα του, αν εκείνος το προτιμά. Η μέρα τελειώνει με τον ταλαιπωρημένο Οδυσσέα να πέφτει για ύπνο απολαμβάνοντας τις περιποιήσεις του υπηρετικού προσωπικού.

Το πλούσιο σπίτι των Φαιάκων

VULCANUS= MOON/MARS

Η αφήγηση της ιστορίας του ναυαγίου του

NEPTUNE=MERCURY/VENUS

Ραψωδία Θ

Το επόμενο πρωί (33η μέρα της Οδύσσειας) συγκεντρώνονται οι άρχοντες των Φαιάκων στη συνέλευση και ο Αλκίνοος παρουσιάζει τον ξένο του, ζητά να ετοιμαστεί καράβι και τους καλεί όλους για το τραπέζι της υποδοχής στο παλάτι. Το παλάτι γεμίζει κόσμο και ο αοιδός Δημόδοκος καταφθάνει. Μετά το φαγητό τραγουδά για μια φιλονικία του Οδυσσέα με τον Αχιλλέα στην Τροία. Ο Οδυσσέας, που ακούει χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του, συγκινείται, αλλά κρύβει τα δάκρυά του. Για να διασκεδάσει τη θλίψη του ο Αλκίνοος καλεί τα παλικάρια των Φαιάκων σε αθλητικούς αγώνες.

Όλοι κατεβαίνουν πάλι στην αγορά και οι νέοι διαγωνίζονται στα αθλήματα. Στο τέλος καλούν και τον Οδυσσέα να αγωνιστεί, καθώς φαίνεται ακόμα νέος και δυνατός. Ο Οδυσσέας αρνείται αρχικά, όταν όμως ο Ευρύαλος τον προκαλεί εριστικά, θυμώνει, πιάνει το βαρύτερο δίσκο και τον πετάει μακρύτερα απ’ όλους τους άλλους. Στρέφεται στους άφωνους Φαίακες και τους αποκαλύπτει πως ήταν πρώτος απ’ όλους στον πόλεμο της Τροίας. Ο Αλκίνοος απαντά εκθειάζοντας τις αρετές του λαού του στη ναυσιπλοΐα, το γλέντι και την καλοπέραση.

Η ένταση χαλαρώνει κι αρχίζει ο χορός. Στη μέση ο Δημόδοκος τραγουδά το σκωπτικό τραγούδι του σακάτη Ήφαιστου, που έπιασε στο συζυγικό του κρεβάτι την όμορφη Αφροδίτη με τον Άρη και τους κατήγγειλε στους θεούς, εκείνοι όμως τον περιγέλασαν. Δύο γιοι του Αλκίνοου εκτελούν εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες, που προκαλούν τα εγκωμιαστικά σχόλια του Οδυσσέα. Ο Αλκίνοος διαισθάνεται πια πως ο ξένος δεν είναι κάποιος τυχαίος και προτείνει στους άρχοντες των Φαιάκων να του χαρίσουν πολύτιμα δώρα. Ο Ευρύαλος χαρίζει το ξίφος του και τη συγγνώμη του στον ξένο.

Το σούρουπο καταφθάνουν τα δώρα των υπόλοιπων αρχόντων και όλοι επιστρέφουν στο παλάτι. Μετά το λουτρό ο Οδυσσέας συναντά τη Ναυσικά, που τον θαυμάζει. «Να με θυμάσαι. Σε μένα πρώτη οφείλεις τη ζωή σου», του λέει. Εκείνος της υπόσχεται να την τιμά σαν θεά όταν φτάσει στην πατρίδα του. Το γλέντι αρχίζει και ο Δημόδοκος πιάνει τη λύρα. Ο Οδυσσέας τον επαινεί και του ζητά να τραγουδήσει για το δούρειο ίππο. Για δεύτερη φορά ακούει να υμνούν τα κατορθώματά του στην Τροία και πνίγεται στο κλάμα. Ο Αλκίνοος διακόπτει τον αοιδό και αρχίζει τις ερωτήσεις: ποιος είναι, σε ποια πατρίδα να τον οδηγήσει το καράβι των Φαιάκων, σε ποιες χώρες περιπλανήθηκε; Κι ακόμα, γιατί κλαίει κάθε φορά που ακούει για την Τροία; Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει.

Ένας αθλητής ή στρατιώτης εν ώρα δράσης

VULCANUS=SUN/MARS

Θα κρατήσω την υπόσχεση μου (Οδυσσέας προς Ναυσικά)

ZEUS=MERCURY/KRONOS

Ο Αλκίνοος θέτει ερωτήματα

PLUTO=MERCURY/URANUS

Η Απάντηση του Οδυσσέα

URANUS=MERCURY/PLUTO

Χοροί

MERCURY=VENUS/URANUS

Ραψωδία Ι

Ο Οδυσσέας φανερώνει την ταυτότητά του και αρχίζει τη διήγηση όσων συνέβησαν μετά την αναχώρησή του από την Τροία. Αφηγείται την καταστροφή της Ίσµαρου και τις απώλειες από τους Κίκονες. Ακολουθεί θύελλα που τους οδηγεί στη χώρα των Λωτοφάγων, όπου ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κινδυνεύουν από αμνησία. Στη συνέχεια φτάνουν στη χώρα των Κυκλώπων, όπου πολλοί θανατώνονται στη σπηλιά του Κύκλωπα. Ο Οδυσσέας όμως τον εξαπατά, λέγοντάς του ότι ονομάζεται Ούτις (Κανένας), και τελικά τον τυφλώνει, αφού πρώτα τον έχει μεθύσει. Από ένα μοιραίο κομπασμό του ο ήρωας αποκαλύπτει φεύγοντας το πραγματικό του όνομα και η κατάρα του Κύκλωπα είναι αυτή που στρέφει την οργή του Ποσειδώνα εναντίον του Οδυσσέα.

Ο Οδυσσέας αποκαλύπτει την ταυτότητα του

MC=KRONOS/POSEIDON

Αγωνίσματα (δισκοβολία) που απαιτούν μυϊκή δύναμη

SUN=MARS/VULCANUS

Η λησμονιά (απώλεια μνήμης) για την πατρίδα όσον έφαγαν από τους Λωτούς

ADMETOS=MOON/MERCURY

O Θάνατος των συντρόφων

CUPIDO=MARS/SATURN

Η Χώρα των Λωτοφάγων είναι μια χώρα που αντικατοπτρίζει την έννοια του Ταύρου. Δηλαδή με τα υλικά αγαθά και απολαύσεις (λωτοί) που επιχειρούν να κάνουν τον άνθρωπο υποχείριο (λησμονιά) και τελικά να αναγκάσουν τον άνθρωπο να εξοκείλει από τον τελικό προορισμό του που είναι η Ιθάκη του δηλαδή η ολοκλήρωση του ως άνθρωπος.

Τώρα ο Οδυσσέας έρχεται στο Νησί του Κύκλωπα να αντιμετωπίσει ένα τέρας. Εδώ ο Οδυσσέας λειτουργεί ως Δίδυμος μιας και αφήνει κάποιους συντρόφους στο λιμάνι ενώ χρησιμοποιεί το όνομα Ούτις δηλαδή Κανένας.

Και ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του βγάζει το μάτι του Κύκλωπα.

Η απώλεια οράσεως του Κύκλωπα

SUN= MARS/NEPTUNE

Η Εκδίκηση του Οδυσσέα

MC=MARS/HADES

Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνει μια αναφορά στο πως ο Οδυσσέας «ξεγέλασε» τον Κύκλωπα διότι εκεί βρίσκεται η πεμπτουσία της επιτυχίας του καθενός από εμάς. Ο Οδυσσέας αντιμετώπιζε μια μεγάλη δυσκολία. Έτσι ο Κύκλωπας (που είναι τα προβλήματα της ζωής του καθενός από εμάς) του λέγει:

Αν με αγαπάς, ακόμα δώσε μου, και πες μου το όνομα σου,

μα τώρα ευθύς, και συ χαρούμενος το δώρο σου να πάρεις.

η απόκριση του Οδυσσέα:το όνομα μου είναι ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ξεκινά δηλαδή ανυπόστατος, χωρίς έπαρση, χωρίς ταυτότητα και τελικά μόλις κατανικά τον Κύκλωπα δηλαδή την ίδια την ζωή ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ αποκτά υπόσταση και ταυτότητα.

Ραψωδία Κ

Από το νησί του Αιόλου Φεύγουν µε ούριο άνεμο. Όταν όμως οι σύντροφοί του ανοίγουν το ασκί στο οποίο ο Αίολος έχει κλείσει τις θύελλες, ξαναβρίσκονται πίσω σε αυτό. Ο Αίολος τους διώχνει, φοβούμενος ότι οι θεοί είναι ενάντιοι στον Οδυσσέα. Περνούν από τη χώρα των Λαιστρυγόνων, όπου καταστρέφονται όλα τα καράβια εκτός από του Οδυσσέα, και φτάνουν στο νησί της Κίρκης. Η θεά-μάγισσα μεταμορφώνει σε χοίρους την αναγνωριστική ομάδα που στέλνει ο Οδυσσέας, αλλά εκείνος τους σώζει µε τη βοήθεια του Ερμή. Παραμένουν στο νησί για ένα χρόνο και όταν ο Οδυσσέας ζητά να φύγει, η Κίρκη τον συμβουλεύει να επισκεφτεί πρώτα τη χώρα των νεκρών.

Μαγικό τρικ της Κίρκης

VENUS=HADES/APOLLON

H μεταμόρφωση των συντρόφων

MOON=PLUTO/CUPIDO

Ναυάγιο εν ώρα καθήκοντος

PLUTO=MARS/HADES

Δίνοντας συμβουλή στον Οδυσσέα

CUPIDO=MERCURY/MARS

Ραψωδία Λ

Περνούν τον Ωκεανό και φτάνουν στη χώρα των Κιμμερίων,

όπου βασιλεύει το σκοτάδι. Εκεί ο Οδυσσέας θυσιάζει ένα ζώο και οι ψυχές των νεκρών μαζεύονται γύρω από το αίμα. Βλέπει τον Αχιλλέα, μαθαίνει για το θάνατο του Αγαμέμνονα και τελικά ο Τειρεσίας του προλέγει όσα θα ακολουθήσουν, ακόμη και γεγονότα που δεν περιλαμβάνονται στην Οδύσσεια. Έπειτα επιστρέφουν εύκολα στο νησί της Κίρκης.

Ερχόμενος σε επαφή με νεκρούς

NEPRUNE=ARIESPOINT/URANUS

Συνάντηση σε ασυνήθιστα μέρη

ASC=ARIES POINT/MOON

Είδηση θανάτου

MARS=ARIES POINT/SATURN

Πρόβλεψη-χρησμόςΤειρεσία

MERCURY=URANUS/NEPTUNE

Αρχικά φαίνεται ότι η επίσκεψη του Οδυσσέα εκεί, συμβολικά παραπέμπει στο Σκορπιό. Όμως, αυτό είναι λάθος μιας και ο Οδυσσέας αναγκάζεται να ισορροπήσει ανάμεσα στον κόσμο των νεκρών και στην ζούσα υπόσταση. Αυτό το γεγονός αυτομάτως μας δείχνει το ζώδιο του Ζυγού. Έτσι οι ήδη κριθέντες νεκροί με τον υπό κρίσιν (φύση και θέση) Οδυσσέα συζητούν και μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Μεταφορικά , θα μπορούσαμε να πούμε πως, ο θάνατος και η ζωή είναι το τέρμα συνάμα δε και η αρχή.

Ραψωδία Μ

Φεύγοντας από την Κίρκη συναντούν τις γοητευτικές Σειρήνες, το τραγούδι των οποίων µόνο ο Οδυσσέας ακούει δεμένος στο κατάρτι του πλοίου του. Ύστερα πέφτουν στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και χάνονται πολλοί σύντροφοί του. Όσοι επιζούν βγαίνουν στο νησί του Ήλιου, όπου παρακούοντας την εντολή του θεού σκοτώνουν τα βόδια του, γεγονός που προκαλεί την οργή του. Στην κακοκαιρία που ακολουθεί, ο Οδυσσέας χάνει όλους τους συντρόφους του και µόνος του ναυαγός φτάνει στην Ωγυγία, στο νησί της Καλυψώς.

Ακούγοντας ένα γλυκό τραγούδι (Σειρήνες)

VENUS/APOLLON=MOON/POSEIDON=CUPIDO

Σκύλλα και Χάρυβδη

NEPTUNE=SUN/ADMETOS

Επιθυμία για φαγητό

PLUTO=SUN/VENUS

Απώλεια συντρόφων-συμπολεμιστών

SATURN=APOLLON/POSEIDON

Αυτή η ραψωδία έχει τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι με τις Σειρήνες όπου ο Οδυσσέας δηλαδή ο άνθρωπος πρέπει να τιθασεύσει τα πάθη του και να καταλαγιάσει τις επιθυμίες . Είναι μια κατάσταση που αντικατοπτρίζει το ζώδιο του Σκορπιού.

Η δεύτερη φάση είναι όταν πάμε στην Σκύλλα και την Χάρυβδη . Εδώ, όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις μηχανικής, ίσως ανακαλύψουν πως ο Όμηρος πριν χιλιάδες χρόνια είχε πει (έστω άθελα του) τις αρχές της υδρομηχανικής.

Οι σύντροφοι του Οδυσσέα πρέπει να περάσουν σαν βέλη μέσα από την τρύπα, κάτι που «θυμίζει» τον Τοξότη. Εκεί έπρεπε να φιλοσοφήσει και να θυσιάσει έξι από τους συντρόφους του για να περάσει . Όπως και έγινε.

Ακολουθεί το «εδάφιο του Αιγόκερω», όπου φτάνουν στο νησί του Ηλίου. Εδώ είναι ένα κομβικό σημείο μιας και όσοι ασχολούνται με την κλασική αστρολογία γνωρίζουν πως ο Αιγόκερως αντιστοιχεί στον 10ο οίκο και μας δείχνει το μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Εδώ σε έναν «γήινο» οίκο οι σύντροφοι του Οδυσσέα ΜΟΝΟΙ τους έφαγαν το κεφάλι τους αφού βεβαιώ πρωτίστως είχαν φάει τα βόδια του Θεού Ηλίου παρά τις προειδοποιήσεις.

Και στο νησί της Καλυψώς ο Οδυσσέας απαρνείται την αιωνία ζωή και την αγκαλιά της (αλτρουισμός και εμμονή στο στόχο και ας φαίνεται τρελό ή ανέφικτο- Υδροχοΐκη κατάσταση).

Ραψωδία Ν

Ο Οδυσσέας φορτωμένος δώρα μεταφέρεται από τους Φαίακες στην Ιθάκη. Τον αποθέτουν κοιμισμένο στην ακτή και όταν ξυπνά δεν αναγνωρίζει την πατρίδα του, μέχρι τη στιγμή που επεμβαίνει η Αθηνά. Μαζί καταστρώνουν το σχέδιο ενάντια στους μνηστήρες και τελικά η θεά τον μεταμορφώνει σε ζητιάνο.

Ζητιάνος

APOLLON=ASC/HADES

Επιστροφή στην πατρίδα μετά από χρόνια

SUN/ADMETOS=JUPITER/SATURN=ASC

Το σχέδιο

PLUTO=ARIES POINT/MARS

Ραψωδία Ξ

Ο Οδυσσέας πηγαίνει στον Εύμαιο το χοιροβοσκό, στον οποίο όμως δεν αποκαλύπτεται, αλλά του διηγείται µία πλαστή ιστορία που έχει πολλά κοινά σημεία µε τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μενέλαος όταν χώρισαν οι δρόμοι της επιστροφής των στη Τένεδο.

Αφήγηση μιας αληθοφανούς ιστορίας

SUN= MERCURY/NEPTUNE

Ραψωδία Ο

Η Αθηνά παρακινεί τον Τηλέμαχο να επιστρέψει από τη Σπάρτη στην Ιθάκη και τον καθοδηγεί πώς να αποφύγει την παγίδα των μνηστήρων. Την επομένη ο Τηλέμαχος καταπλέει στην Ιθάκη και πηγαίνει κατευθείαν στον Εύμαιο.

Ραψωδία Π

Ο χοιροβοσκός φεύγει από το κτήμα και πηγαίνει στο παλάτι, για να ειδοποιήσει την Πηνελόπη για την άφιξη του γιου της. Κατά την απουσία εκείνου, ο Οδυσσέας φανερώνεται στο γιο του µε την πραγματική μορφή του και μαζί σχεδιάζουν την τιμωρία των μνηστήρων. Ο Εύμαιος επιστρέφει.

Οικογενειακή συνάντηση

VULCANUS=CUPIDO/APOLLON

Ραψωδία Ρ

Ο Τηλέμαχος το άλλο πρωί φεύγει για την πόλη και λίγο αργότερα τον ακολουθούν ο Εύμαιος και ο Οδυσσέας που έχει πάρει και πάλι τη μορφή του ζητιάνου. Ο γιδοβοσκός Μελάνθιος και οι μνηστήρες συμπεριφέρονται άσχημα στον Οδυσσέα, τον οποίο βέβαια κανείς τους δεν αναγνωρίζει, εκτός από το σκύλο του, τον Άργο που αμέσως τον νιώθει ’Όμως «τον Άργο η μοίρα εσκέπασε του σκοτεινού θανάτου, τον Οδυσσέα μόλις αντίκρισε στα είκοσι χρόνια απάνω». Ο Εύμαιος μεσολαβεί, για να δώσει πληροφορίες ο ζητιάνος στην Πηνελόπη.

Λαμβάνοντας πληροφορίες

MC=ASC/MERCURY

Ραψωδία Σ

Ο Οδυσσέας νικά σε πυγμαχία τον αυθάδη ζητιάνο Ίρο. Η Πηνελόπη εμφανίζεται και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να ξαναπαντρευτεί. Η υπηρέτρια Μελανθώ και οι μνηστήρες κοροϊδεύουν τον Οδυσσέα.

Πυγμαχία

JUPITER= MARS/URANUS

Ο νικητής σε ένα αγώνα

VULCANUS= MARS/JUPITER

Ραψωδία Τ

Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος αφαιρούν τα όπλα από την αίθουσα µε τη βοήθεια της Αθηνάς. Στη συνομιλία του µε την Πηνελόπη ο Οδυσσέας την προετοιμάζει για την επάνοδό του. Καθώς του πλένει τα πόδια, η παραμάνα Ευρύκλεια τον αναγνωρίζει από µία ουλή, αλλά µε υπόδειξή του σιωπά. Η Πηνελόπη εξαγγέλλει τον αγώνα του τόξου και προαισθάνεται την καταστροφή των μνηστήρων.

Το σημάδι στο σώμα

MARS=SUN/URANUS

Η Ευρύκλεια κρατά μυστικό

ASC=SUN/HADES

Εξαγγελία ενός αγώνα

NEPTUNE=SUN/MERCURY

Ραψωδία Υ

Ακολουθούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της ημέρας, που είναι αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Άσχημος οιωνός του Δία αποτρέπει τους μνηστήρες από το σχέδιό τους για τη δολοφονία του Τηλέμαχου. Η απερίσκεπτη και προκλητική συμπεριφορά τους, ωστόσο, συνεχίζεται και στο τραπέζι.

Άσχημος οιωνός

MC=URANUS/NEPTUNE

Ελπίδες για φόνο δεν ευοδώνονται

MC=MARS/NEPTUNE

Ραψωδία Φ

Η Πηνελόπη φέρνει το τόξο, ο Τηλέμαχος στήνει τα τσεκούρια και οι μνηστήρες δοκιμάζουν μάταια να τεντώσουν τη χορδή του τόξου. Έξω από την αίθουσα ο Οδυσσέας αποκαλύπτεται στον Εύμαιο και το Φιλοίτιο. Με τη βοήθεια εκείνων, αλλά και της Ευρύκλειας, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του σχεδίου της μνηστηροφονίας. Επιστρέφοντας στην αίθουσα ο Οδυσσέας πείθει τους μνηστήρες να του επιτρέψουν να δοκιμάσει,τεντώνει το τόξο και εύκολα περνά το βέλος και από τα δώδεκα τσεκούρια.

Ασκήσεις Τοξοβολίας

MARS=HADES/ZEUS

Ραψωδία Χ

Με ένα δεύτερο βέλος του ο Οδυσσέας σκοτώνει τον

Αντίνοο και ύστερα αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα. Παρά τις παρακλήσεις και τις προτάσεις για δώρα, εκείνος συνεχίζει. Ο Εύµαιος και ο Τηλέμαχος τού φέρνουν όπλα, ενώ ο Μελάνθιος δίνει όπλα στους μνηστήρες. Ακολουθεί μάχη και µε τη βοήθεια της Αθηνάς όλοι οι μνηστήρες θανατώνονται. Μόνο στον αοιδό Φήμιο και τον κήρυκα Μέδοντα χαρίζεται η ζωή. Επιπλέον, τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπηρέτριες που ακολούθησαν τους μνηστήρες και ο Μελάνθιος.

Εκδίκηση

MC=MARS/HADES

Πολλαπλοί σκοτωμοί σε ένα ασυνήθιστο γεγονός

HADES= MOON/VULCANUS

Ραψωδία Ψ

Η Πηνελόπη συνεχίζει να αμφιβάλλει για την επιστροφή του άντρα της. Εκείνος όμως εμφανίζεται μετά το λουτρό του ακόμη πιο ωραίος και λαμπερός, χάρη στην επέμβαση της Αθηνάς, και διαλύει τις αμφιβολίες της Πηνελόπης µε ένα μυστικό που της αποκαλύπτει για την κατασκευή του συζυγικού τους κρεβατιού. Η νύχτα ενώνει τους συζύγους, που διηγούνται τα όσα πέρασαν.

Ο Οδυσσέας κάνει μπάνιο

JUPITER=NEPTUNE/HADES

Αποκάλυψη ενός μυστικού (στην Πηνελόπη-σχετικά με την κατασκευή του κρεβατιού)

MERCURY=MOON’S NODE/HADES

Ραψωδία Ω

Οι ψυχές των μνηστήρων οδηγούνται στον Άδη. Το φάντασμα του Αγαμέμνονα μιλάει για τη διαφορά της Κλυταιμνήστρας από την Πηνελόπη. Ο Οδυσσέας συναντά τον πατέρα του Λαέρτη στα κτήματα. Εν τω μεταξύ οι συγγενείς των νεκρών μνηστήρων έχουν στασιάσει στην πόλη. Ξεσπάει μάχη, αλλά και πάλι η Αθηνά επεμβαίνει για µία τελευταία φορά χαρίζοντας ειρήνη και σταθερότητα.

Συνάντηση με Λαέρτη (πατέρα του)

ASC=SUN/KRONOS

Η ημερομηνία της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη

Σύμφωνα με τον Κ. Μπαϊκούζη από το Αστρονομικό Παρατηρητήριο στη Λα Πλάτα της Αργεντινής, και τον Μαρτσέλο Μαγκνάσκο από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, ο πολυμήχανος Οδυσσέας έφθασε στην Ιθάκη στις 16 Απριλίου 1178 π. Χ. οπλισμένος με τόξα, σπαθιά και ακόντια προκειμένου να εξοντώσει εκείνους που προσπαθούσαν να πάρουν τη θέση του.

Όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Μπαϊκούζης, «στηριχτήκαμε σε έναν στίχο στην Οδύσσεια που κάνει αναφορά σε ένα φαινόμενο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έλαβε χώρα ολική έκλειψη Ηλίου κατά την επιστροφή του Οδυσσέα. Αυτό το κομμάτι συσχετίστηκε με άλλες αναφορές αρχαίων εκλείψεων και όπως φάνηκε φέρει πολλά παρόμοια στοιχεία. Παράλληλα στο κείμενο του Ομήρου υπάρχουν άλλες δύο αστρονομικές αναφορές για τον γυρισμό του Οδυσσέα στην Ιθάκη: Η πρώτη αφορά την Αφροδίτη, η οποία έξι ημέρες πριν από τη σφαγή των μνηστήρων βρισκόταν ψηλά στον ουρανό, και η δεύτερη αφορά τα άστρα που έβλεπε ο Οδυσσέας όταν έφυγε από την Καλυψώ. Αναζητήσαμε το αν έγινε έκλειψη ηλίου εκείνη την εποχή: Έγινε το 1178 π. Χ. και ήταν ορατή από την Ιθάκη. Με ειδικά προγράμματα και πολύπλοκους υπολογισμούς προσδιορίσαμε και την ημερομηνία».

Από τον κοσμοβιολογικό χάρτη για τις 16/4/1178 π. Χ. παίρνουμε δύο πολύ ενδεικτικές εξισώσεις:

MARS=HADES/ZEUS: Ασκήσεις στόχευσης-ασκήσεις Τοξοβολίας

MARS=SATURN/PLUTO: Ένα σχέδιο με πολύ παρασκήνιο. Εκτελώντας αυτό που πρέπει αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved