Κι όμως! Το ηλιοκεντρικό σύστημα δεν το θεμελίωσε πρώτος ο Κοπέρνικος!

Ποιος Έλληνας αστρονόμος - μαθηματικός το είχε προτείνει ήδη;

Κι όμως! Το ηλιοκεντρικό σύστημα δεν το θεμελίωσε πρώτος ο Κοπέρνικος!

Ο Αρίσταρχος (310-230 π.Χ.) ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο αξιόλογους αστρονόμους της Εποχής του. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη θεωρία ότι η Γη και όλοι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, μία ιδέα εντελώς επαναστατική για εκείνο τον καιρό, που θάφτηκε, όμως, κάτω από την μεγάλη θρησκευτική και φιλοσοφική έλξη του πλατωνικού και αριστοτελικού γεωκεντρικού σύμπαντος. Παρ’ όλα αυτά, το ηλιοκεντρικό σύστημα του Αριστάρχου δε λησμονήθηκε, αφού ήταν γνωστό στους Άραβες και τους Ευρωπαίους λόγιους του Μεσαίωνα κι εκεί βασίστηκε και ο Κοπέρνικος για να αναπτύξει το θεώρημά του.

Το 280 πΧ, όταν ο Αρίσταρχος ήταν 30 ετών, η αστρολογία είχε ήδη διαδοθεί στην Ελλάδα. Τη χρονιά εκείνη o Βερόσιος, ένας ιερέας από τη Βαβυλώνα, ίδρυσε μία σχολή αστρολογίας στην Κω, όπου βρισκόταν και η ιατρική σχολή του Ιπποκράτη. Λίγο αργότερα ιδρύθηκε μία ελληνική σχολή και στη Βαβυλώνα, που δεν ήταν πλέον πρωτεύουσα, αλλά το μορφωτικό κέντρο της Ελληνικής αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και έτσι η αστρολογία άνθισε και διαδόθηκε σύντομα μεταξύ των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων και μέχρι την εποχή του Χριστού, η αστρολογία «εκδημοκρατίστηκε» και έγινε πιο προσιτή στον κόσμο. Όσοι ασχολούνταν με την αστρολογία δεν ήταν πλέον απαραιτήτως ιερείς, αλλά μελετητές και φιλόσοφοι, που κατέστρωναν ωροσκόπια, όχι μόνο για βασιλιάδες, αλλά για οποιονδήποτε ενδιαφερόταν σχετικά.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved