Εισαγωγή στην Transpersonal Astrology

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσουν όσοι ασχολούνται σήμερα με την αστρολογία είναι οι αντιτιθέμενες
Παπασταύρου Λίντα

από το Β. Παπαδολιά

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσουν όσοι ασχολούνται σήμερα με την αστρολογία είναι οι αντιτιθέμενες απόψεις που ακούν από τους αστρολόγους σχετικά με το ποιοι πλανήτες και σημεία είναι πιο σημαντικά στο χάρτη και ποια όχι. Ποιος πλανήτης ή σημείο δείχνει τον πραγματικό εαυτό, ποιοι πλανήτες φέρνουν τύχη και ποιοι ατυχία. Ο Κρόνος είναι κακός πλανήτης ή κακός; Ο Δίας είναι καλός ή υπερφίαλος; Για όσους ασχολούνται με την ψυχολογική αστρολογία ίσως αυτά τα στοιχεία να είναι λυμένα, αλλά για τον απλό άνθρωποι που ψάχνει απαντήσεις στην αστρολογία, το μπορεί ναι, μπορεί όχι δεν αποτελεί και πολύ καλή απάντηση.
Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις στην αστρολογία, οφείλονται συνήθως στη διαφορετική αφετηρία που έχει ο εκάστοτε ερμηνευτής. Για τη Λιζ Γκρην ο Ήλιος είναι ο πυρήνας του ατόμου, για άλλους αστρολόγους όμως είναι απλά η καθημερινή ενέργεια που εκφράζεται προς τα έξω. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι αυτή η προσέγγιση φαίνεται στο γεγονός ότι η Λιζ Γκρην αντιστοιχεί τον πατέρα, ένα κατεξοχήν ηλιακό σύμβολο στον 4ο οίκο, βλέποντας τον Ήλιο στη σπερματική του αποκλειστικά μορφή.

Τελικά ένας σπουδαστής που θα ερμηνεύσει όμως ένα ωροσκόπιο πώς θα ξεκινήσει; Ποιο είναι το σύστημα εκείνο που θα του πει πότε ο πλανήτης εκφράζεται στην ανώτερη και πότε στην κατώτερη οκτάβα του; Πότε είναι θετικός και πότε αρνητικός; Χωρίς να παίρνει απάντηση και το ένα και το άλλο.
Για να απαντήσουν σε τέτοιες ερωτήσεις πολλοί αστρολόγοι κατά καιρούς προσπάθησαν να βρουν συνθετικά ερμηνευτικά συστήματα, που κάτω από την ομπρέλα τους να μπορούν να στεγάσουν περισσότερες από μία απόψεις για ένα θέμα. Ναι, ο Ήλιος μπορεί να είναι ο πυρήνας αλλά σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις. Στις άλλες ο πυρήνας εδράζεται σε ένα άλλο πλανήτη, ή στον Ωροσκόπο. Ναι, ο Δίας είναι καλός πλανήτης, όταν ο άνθρωπος είναι σε αυτή τη φάση της ζωής του, ενώ, όταν είναι σε μία άλλη, είναι κακός. Ίσως όχι μία σκέτη απάντηση Ναι/ Όχι, αλλά σίγουρα μία απάντηση πιο καλή από το «και το ένα και το άλλο».

Ένα από αυτά τα συνθετικά συστήματα είναι αυτό της Transpersonal Astrology, αστρολογικής προσέγγισης που ξεκίνησε από τον Αμερικανό, γαλλικής καταγωγής αστρολόγο Dane Rudhyar. Ο Dane Rudhyar ισχυρίστηκε, καταρχήν, από τη δεκαετία του ’30, ότι οι αστρολογικές θέσεις και όψεις δεν υποδηλώνουν γεγονότα, αλλά δυναμικό. Ένας άνθρωπος με Ερμή στους Διδύμους για παράδειγμα δεν ΕΙΝΑΙ έξυπνος, αλλά έχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να είναι έξυπνος. Το αν θα το κάνει, έγκειται στη δική του επιλογή, καθώς και στον τρόπο που θα μεγαλώσει.
Με αυτή την τομή ο Dane Rudhyar έβαλε στην ουσία την υπογραφή του στη γέννηση της σύγχρονης ψυχολογικής αστρολογίας. Αστρολογία, που ο ίδιος ονόμασε Αστρολογία της Προσωπικότητας (Astrology of Personality).
Στην πορεία των πραγμάτων ωστόσο αυτός ο κλάδος της Αστρολογίας άρχιζε να εμφανίζει τις αντιφάσεις που αναφέραμε στην αρχή της δημοσίευσης. Τελικά ως Καρκίνος είμαι αισθηματίας ή δεν είμαι; Αγαπώ τη μητέρα μου ή δεν την αγαπώ; Οι άνθρωποι ζητούν συνήθως απλές απαντήσεις από την αστρολογία και η αστρολογία της Προσωπικότητας αποδεικνύεται ότι αφορά τελικά λίγους ανθρώπους.

Αναγνωρίζοντας ίσως την ανεπάρκεια αυτής της προσέγγισης ο ίδιος ο Rudhyar εισηγήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα μία νέα έννοια, που προσπάθησε να βάλει μία τάξη την άναρχη ψυχολογική ερμηνεία των θέσεων των πλανητών. Η έννοια αυτή είναι το Σύστημα Αναφοράς. Με τη βοήθεια του Συστήματος Αναφοράς ο Rudhyar προσπάθησε να ταξινομήσει σε κάποιες χοντρικές κατηγορίες τις συμπεριφορές που παρουσιάζουν οι πλανήτες και οι όψεις, προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο κατανόησης της συμπεριφοράς των πλανητών. Παράλληλα όμως έδωσε για πρώτη φορά και μία δυναμική κατεύθυνση στην ερμηνεία ενός αστρολογικού χάρτη, καθώς έδειξε ότι κάθε άνθρωπος δε βρίσκεται στατικά και συνεχώς κάτω από ένα συγκεκριμένο σύστημα αναφοράς, αλλά μπορεί να αγωνίζεται να κατασταλάξει μεταξύ του ενός και του άλλου.

Εισήγαγε έτσι και μία ακόμη νέα έννοια, τη λεγόμενη Αστρολογία της Μεταμόρφωσης, εκείνη την αστρολογία δηλαδή που προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους εκείνους που βρίσκονται ακριβώς στο μεταίχμιο της μετάβασης μεταξύ του ενός ή του άλλου συστήματος.
Για τις ομολογουμένως μη εύκολες ως τώρα στην κατανόηση έννοιες των συστημάτων αναφοράς και της αστρολογίας της μεταμόρφωσης θα προσπαθήσουμε να πούμε περισσότερα εφεξής σε επόμενες δημοσιεύσεις.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved