Transpersonal Astrology – Συστήματα Αναφοράς

Η προσέγγιση που θα κάνουμε στην Transpersonal Astrology έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς αυτά που λέμε στην Συμβουλευτική Αστρολογία
Παπασταύρου Λίντα
Transpersonal Astrology – Συστήματα Αναφοράς

από το Β. Παπαδολιά



Vassilis_new


Εισαγωγή

Πέρασε καιρός που κάναμε την αρχή να παρουσιάζουμε το σύστημα της Transpersonal Astrology από αυτό το site. Στο μεταξύ μεσολάβησαν οι ετήσιες προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας κι η έναρξη της σειράς των άρθρων για τη Συμβουλευτική Αστρολογία. Ήρθε ο καιρός να ξαναπιάσουμε το νήμα της Transpersonal όμως, κυρίως, γιατί τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει είναι παρόμοια με αυτά που προσπαθούμε να περιγράψουμε στα άρθρα της Συμβουλευτικής Αστρολογίας. Η διαφορά της Transpersonal προσέγγισης είναι όμως ότι πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να μεθοδευτεί η ερμηνεία των αστρολογικών συμβόλων και να μην είναι τελείως προσωπική.

Με άλλα λόγια αν στη Συμβουλευτική Αστρολογία είπαμε ότι ο Δίας συμβολίζει ένα συγκεκριμένο πρότυπο Δύναμης για τον καθένα από μας, που μέσα από προσωπική Ανάλυση πρέπει να εντοπίσει ποιο είναι, η Transpersonal προσέγγιση πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να καταταχτούν σε κατηγορίες οι διάφορες προσεγγίσεις του Δία, ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης του καθενός από μας. Το επίπεδο κατανόησης αυτό, αν και ξεκίνησε ως εσωτεριστική έννοια (πόσο «εξελιγμένος» ψυχικά είναι ένας άνθρωπος»), στην ουσία μπορεί να έχει συνάφειες και με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κοινωνία που ζει, η κουλτούρα και το επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης.

busman

Για παράδειγμα ένας άγριος της φυλής των Βουσμάνων στη Νότια Αφρική που ζει τις περισσότερες ώρες της ζωής του στην έρημο έχει σίγουρα διαφορετικό πλαίσιο (framework) κατανόησης των πραγμάτων και συντονίζεται με μία συγκεκριμένη πτυχή των αστρολογικών συμβόλων. Γι’ αυτόν για παράδειγμα η Σελήνη είναι μία τροφός και μία αγκαλιά που προσφέρει ασφάλεια. Η συναισθηματική νοημοσύνη αντίθετα ως έννοια, που θα αντιστοιχούσε σε μία αστική κοινωνία στο σύμβολο της Σελήνης, δεν του λέει απολύτως τίποτα.

Με την έννοια αυτή λοιπόν η προσέγγιση που θα κάνουμε στην Transpersonal Astrology έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς αυτά που λέμε στην Συμβουλευτική Αστρολογία. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ποικιλία προσέγγισης των αστρολογικών συμβόλων, εδώ όμως η προσέγγιση δεν είναι τελείως ατομοκεντρική. Υπάρχει σύστημα, κατηγορίες και συγκεκριμένα κριτήρια που ταξινομούνται οι διάφορες «εκδηλώσεις» των πλανητικών συμβόλων.

«Επίπεδα» Κατανόησης (ή Συστήματα Αναφοράς)

Τα «επίπεδα κατανόησης» ( ή «πολιτιστικά πλαίσια» θα μετέφραζα εγώ προσπαθώντας να φύγω από τη λογική της μεταφυσικής «εξέλιξης») λειτουργούν έτσι ως Συστήματα Αναφοράς, στα πλαίσια των οποίων οι ίδιες συντεταγμένες (πλανητικές θέσεις) μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Πόσα από αυτά τα Συστήματα Αναφοράς αλήθεια θα μπορούσαν να υπάρχουν; Με την προσέγγιση του Rudhyar έχουμε τέσσερα τέτοια συστήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσαμε στο πλαίσιο διατύπωσης μίας άλλης θεωρίας να προτείνουμε άλλα. Ή τουλάχιστον να γνωρίσουμε την προσέγγιση αυτή του Rudhyar και να τοποθετηθούμε στη συνέχεια απέναντι της.

Τα τέσσερα αυτά Συστήματα Αναφοράς κατά το Rudhyar είναι τα εξής:

- Βιολογικό Επίπεδο (σαν πολιτιστικό πλαίσιο θα το αντιστοιχούσα προσωπικά στις πρωτόγονες μη αστικές κοινωνίες ή σε αγροτικές κοινωνίες χωρίς ισχυρό κεντρικό κράτος)

- Πολιτισμικό Επίπεδο (θα το αντιστοιχούσα στις ως την εποχή μας αστικές ή παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες με ισχυρούς θεσμούς)

- Ατομικό Επίπεδο (κατά το Rudhyar είναι αυτό το στάδιο που πάμε να μπούμε σήμερα όπου η σημασία του Ατόμου γίνεται προσπάθεια μέσα από διάφορους θεσμούς (ατομικά δικαιώματα, προστασία μειονοτήτων, κλπ, να αναδυθεί πιο πάνω από τη σημασία του συνόλου)

- Transpersonal Επίπεδο (ένα επίπεδο που ακόμα είναι μάλλον προς κατάκτηση αφού έχει να κάνει μάλλον με μία ιδανική κοινωνία, παγκοσμιοποιημένη μεν, με πνευματικούς δεσμούς δε κι όχι με οικονομικούς ή συναισθηματικούς δεσμούς)

Transpersonal_Astrology

Τα τέσσερα αυτά επίπεδα συνδέονται βέβαια εκτός από τα πολιτιστικά πλαίσια που τα αντιστοιχίσαμε και με άλλες περιοδικές εκδηλώσεις της «Συνείδησης» όπως την ονομάζει ο Rudhyar. Για παράδειγμα σχετίζονται με την ισορροπία Αρσενικού / Θηλυκού ή Ήλιου/ Σελήνης, όπου σε κάθε επίπεδο επικρατεί περισσότερο το Αρσενικό ή το Θηλυκό Στοιχείο.

Το ερώτημα όμως είναι πώς κατατάσσεται κανείς στο ένα ή το άλλο επίπεδο; Είναι θέμα πνευματικής εξέλιξης (προσέγγιση που έκανε ο Rudhyar, η οποία όμως προκαλεί γενικά αντιδράσεις, καθώς κατατάσσει ιεραρχικά τους ανθρώπους); Ή είναι πολιτισμική κατάταξη;

Ο Γιάννης Συμεώνογλου στο βιβλίο του Η Άλλη Αστρολογία τοποθετείται μέσα από μία εσωτεριστική προσέγγιση, λέγοντας ότι είναι πλάνη να νομίζει κανείς ότι στο διάστημα της ζωής του θα πάει από το ένα επίπεδο στο άλλο, καθώς τα επίπεδα αυτά αλλάζουν σε διάστημα πολλών ζωών.

Προσωπικά δε θα ήθελα να «δεσμευτώ» σε μία αποκλειστικά εσωτεριστική γλώσσα, γι’ αυτό πιστεύω ότι τελικά είναι πιο πρακτικό και χρήσιμο να αντιμετωπίσουμε τα επίπεδα αυτά ως πολιτιστικά πλαίσια. Με την έννοια αυτή όντως δεν αλλάζουν εύκολα μέσα στο διάστημα μίας ζωής (αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις).

Στις επόμενες δημοσιεύσεις μας θα προσπαθήσουμε να δούμε πιο αναλυτικά τα τέσσερα επίπεδα, αφιερώνοντας μία τουλάχιστον δημοσίευση στο καθένα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved