ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ-ΟΙ ΟΙΚΟΙ

Για όσους από μας έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την αστρολογία οι οίκοι είναι ένα σύμβολο που έχουμε μάθει ότι μας δείχνει
Παπασταύρου Λίντα

από το Βασίλη Παπαδολιά

Οι Οίκοι και η Ανθρώπινη Ψυχοσύνθεση

Για όσους από μας έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την αστρολογία οι οίκοι είναι ένα σύμβολο που έχουμε μάθει ότι μας δείχνει το πεδίο της ζωής μας που συμβαίνουν τα διάφορα γεγονότα. Ο πρώτος οίκος έχει να κάνει με την εμφάνιση μας, ο δεύτερος με τα οικονομικά μας, ο τρίτος με τις καθημερινές επαφές μας και το περιβάλλον κ.ο.κ. Στην ψυχολογική αστρολογία όμως οι οίκοι αποκτούν άλλη σημασία, που έχει να κάνει με τα κομμάτια του ψυχισμού μας που επηρεάζονται από τους διάφορους πλανήτες (ψυχικές δυνάμεις ή συμπλέγματα). Με λίγα λόγια οι οίκοι μας δείχνουν σε ποιες περιοχές της ψυχής μας συμβαίνουν οι διάφορες ψυχικές διεργασίες που συμβολίζουν οι πλανήτες (πού ωριμάζουμε, πού κολλάμε, πού ανοιγόμαστε στους άλλους, κλπ).

Επιλέγοντας αυτή τη θεώρηση αυτό που λέμε ουσιαστικά στην ψυχολογική αστρολογία είναι ότι ο εξωτερικός κόσμος δεν είναι κάτι διαφορετικό από τον εσωτερικό. Οι ψυχικές διεργασίες που γίνονται σε ένα μέρος του ψυχισμού μας επηρεάζουν σε αντιδιαστολή και το αντίστοιχο κομμάτι της εξωτερικής μας πραγματικότητας. Έτσι αυτό που συμβαίνει μέσα μας, επηρεάζει και το έξω μας.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν έχουμε πάντα θετική στάση απέναντι στα όσα συμβαίνουν στον ψυχισμό μας. Υπάρχουν τμήματα που αποδεχόμαστε και ενσωματώνουμε σε αυτό που θεωρούμε ως Εαυτό, αλλά υπάρχουν και τμήματα που δεν τα αποδεχόμαστε. Μέσα από τη διαδικασία αυτή δημιουργούνται και οι ψυχικές συγκρούσεις καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε τα κομμάτια του εαυτού μας που δεν αποδεχόμαστε αλλά και να χρησιμοποιήσουμε αυτά που δεχόμαστε ως δικά μας.

Αυτό που ονομάζουμε Εαυτό πάντως δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Αποτελείται από τη συνειδητή μας ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις (Εγώ), αλλά και από το υποσυνείδητο μας, το οποίο μας ωθεί σε δράση χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Είναι τα πράγματα που κάνουμε κατά λάθος, από τύχη ή από ατυχία. Ακόμα και αυτά πολλές φορές τα αποδεχόμαστε ως κομμάτι του Εαυτού μας (είμαι άτσαλος, αλλά τι να γίνει, έτσι είμαι) και δεν τα αποκλείουμε. Υπάρχουν άλλα στοιχεία μας βέβαια, για τα οποία δε συμβαίνει το ίδιο.

Ο Εαυτός κατά τους μαθητές του CarlJungκαι κυρίως κατά την Kaaren Hammaker Zonndag αντιπροσωπεύεται στο χάρτη από το σύνολο του ωροσκοπίου, ενώ ο Εγώ αντιπροσωπεύεται από τον 5ο οίκο. Και μάλιστα επηρεάζεται από όλη την τριπλότητα των οίκων της φωτιάς, τον 1ο, τον 5ο και τον 9ο. Πώς γίνεται αυτό; Στον 1ο οίκο το Εγώ προσπαθεί να διαμορφωθεί (δεν είναι ακόμα συνειδητό όμως), στον 5ο ξέρει ποιο είναι και στον 9ο διερευνά τις δυνατότητες εξέλιξης του (τι θα μπορούσε να είναι).

Ο ψυχισμός όμως δεν αποτελείται μόνο από το Εγώ. Το Εγώ σηματοδοτεί το Ποιος Είμαι (ή πιο σωστά Ποιος νομίζω πώς είμαι) ή τι θα μπορούσα να γίνω, αλλά πουθενά μέχρι τώρα δεν εμπλέκονται εδώ οι άλλοι. Στην Αναλυτική Ψυχολογία όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η έννοια της Αλλοτρίωσης που προκαλείται από τις απαιτήσεις των άλλων και συγκεκριμένα της γονικής οικογένειας. Οι απαιτήσεις αυτές (που εκφράζονται στη νηπιακή ηλικία από το Μεσουράνημα) μας αναγκάζουν συχνά να απομακρυνθούμε από τη διαδικασία του να είμαστε αυτό που θέλουμε και μας μεταφέρουν σε μία προσπάθεια να γίνουμε ή να είμαστε αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Αυτό κατά την Hammaker είναι αυτό που ονομάζουμε Προσωπική Συνείδηση, δηλαδή συνείδηση του Προσώπου, που μας βάζουν οι άλλοι πάνω μας, αυτού που θα ήθελαν οι άλλοι από μας. Και οι οίκοι που σηματοδοτούν τις τρεις φάσεις εξέλιξης της προσωπικής συνείδησης είναι οι οίκοι της Γης, δηλαδή ο 2ος, ο 6ος και ο 10ος. Στο 2ο θέτουμε τους στόχους (θα ήθελα να γίνω αυτό, να μάθω εκείνο, για να αρέσω στους γονείς όμως κι όχι επειδή το θέλω εγώ), στον 6ο δουλεύουμε γι' αυτούς και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που αναγκαζόμαστε να παίξουμε με τους κανόνες των άλλων και στον 10oπαίρνουμε την επιβράβευση από τους γονείς μας ή από την ίδια μας τη “συνείδηση”, που δεν είναι τίποτα άλλο στην πραγματικότητα από ένα ενσωματωμένο Γονέα.

Σε μία μεγαλύτερη ηλικία οι οίκοι αυτοί έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές απαιτήσεις των άλλων από μας. Περιμένουν να είμαστε σωστοί, επαγγελματίες, υπεύθυνοι, εργατικοί, κλπ.

Η προσπάθεια μας να γίνουμε κάτι άλλο από ό, τι είμαστε συνιστά τη διαδικασία της Αλλοτρίωσης, όπως αναφέρεται και στην Αναλυτική Ψυχολογία. Και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η συσσώρευση απωθημένων στο υποσυνείδητο μας. Αυτή η συσσώρευση φαίνεται κατά τους μελετητές της ψυχολογικής αστρολογίας στους λεγόμενους οίκους του Νερού, δηλαδή στον 4ο, τον 8ο και το 12ο. Ο 4ος οίκος είναι ο χώρος των προσωπικών μας απωθημένων, ο 8ος είναι χώρος εκείνος των πολύ απωθημένων εμπειριών της παιδικής μας ηλικίας, που έχουν καταλήξει να γίνουν παράλογοι φόβοι και ο 12ος έχει να κάνει με τα πρότυπα που μας έχουν εμποτίσει ως ιδανικά από μικρά παιδιά ( ο ήρωας, το καλό παιδί, κλπ), τα οποία μας επηρεάζουν υποσυνείδητα χωρίς να το ξέρουμε.

Έχοντας εξετάσει τις τρεις βασικότερες για τον ψυχισμό μας ομάδες των οίκων, μένει η ομάδα των οίκων του Αέρα, η οποία κατά τη Hammaker δεν έχει να κάνει τόσο με τον ψυχισμό μας όσο με την ικανότητα επικοινωνίας με τον Άλλο, ικανότητα που κατά την Αναλυτική Ψυχολογία είναι πρωταρχικής σημασίας για την ψυχική ολοκλήρωση, καθώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί (πάντα κατά την Αναλυτική Ψυχολογία) μόνο μέσα από την “κοινωνία” με τον Άλλο. Στα πλαίσια αυτά ο 3ος οίκος συμβολίζει την ικανότητα προσέγγισης μίας νέας γνωριμίας, ο 7ος την ικανότητα επικοινωνίας με τον “Συμπληρωματικό Άλλο” και ο 11ος την ικανότητα επικοινωνίας με την Ομάδα.

Θα έλεγε κανείς ότι με τις ερμηνείες αυτές τελειώνουμε κάπου εδώ με τον αποσυμβολισμό των βασικών αστρολογικών συμβόλων από την πλευρά της ψυχολογικής αστρολογίας. Στην πραγματικότητα όμως μόλις τώρα ανοίγεται ο κόσμος της ερμηνείας μπροστά μας, καθώς μέσα από το συνδυασμό των ερμηνειών αυτών αρχίζουμε και αναγνωρίζουμε μέσα μας τις ψυχικές συγκρούσεις.

Αν για παράδειγμα ο 2ος οίκος είναι αυτά που θέλουμε να μάθουμε ή να αποκτήσουμε, ο 8ος γίνεται όλα αυτά που φοβόμαστε να θυσιάσουμε για να τα αποκτήσουμε. Αν ο 12ος οίκος είναι ο ιδανικός κόσμος, οι ήρωες του οποίου θα θέλαμε να είμαστε, ο 6ος μας δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα των κανόνων και της προσαρμογής, που θα πρέπει να περάσουμε για να φέρουμε αποτέλεσμα.

Αν ο 10ος οίκος είναι η εξουσία ή οι γονείς ή η συνείδηση μας που μας επιβραβεύουν για την εξωτερική μας απόδοση, ο 4ος είναι όλα όσα αναγκαζόμαστε να κάνουμε στην άκρη για να πετύχουμε αυτή την επιβράβευση.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των αντιθέσεων που είναι ανάμεσα στους οίκους της προσωπικής (αλλοτριωμένης) συνείδησης και στους οίκους του υποσυνείδητου είναι η αντίθεση της συνειδητής προσπάθειας εξέλιξης μας (σύμφωνα όμως τα standard των άλλων) και το δυσάρεστο αποτέλεσμα στον ψυχικό μας κόσμο, που εκφράζεται με φόβο, θυμό, αλλά και μέσω της σεξουαλικής απόκλισης, όπως αυτή εκφράζεται από τον 8ο οίκο.

Τα στοιχεία αυτά οι μαθητές του CarlJung τα έχουν ονοματίσει και συγκεκριμένα. Είναι η Περσόνα (10ος οίκος με δανεισμένα πρότυπα από το 12ο και με στόχους από το 2ο), η Σκιά (4ος οίκος) και ο Άνιμους ή η Άνιμα (8ος οίκος). Είναι η δημόσια εικόνα μας που γίνεται δημόσια καταπίεση και από την οποία άλλοτε τινάζουμε στον αέρα κάποια στιγμή στη ζωή μας, βγάζοντας τη Σκιά μας ή περιμένουμε (ή έχουμε βρει) το ψυχικό μας συμπλήρωμα (τη Νεράιδα που μας σώζει) στον 8ο οίκο, ο οποίος μέσα από την ερωτική επαφή επιτρέπει στη Σκιά μας να εκδηλωθεί και να εκτονωθεί, επιφέροντας κάθαρση στον ψυχισμό μας.

Η κατανόηση των παραπάνω και η ερμηνεία στο χάρτη μας ίσως και να είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική. Μήπως είμαστε γνωστοί επιχειρηματίες με ιδιαίτερα ερωτικά γούστα που δεν ταιριάζουν στη δημόσια εικόνα μας; Μήπως είμαστε γνωστοί δημοκράτες, που στο σπίτι τους κάθε άλλο παρά δημοκρατικοί είναι; Μήπως έχουμε φορέσει μία εικόνα του καλού παιδιού που δεν έχει σχέση με τα προσωπικά μας θέλω;

Τα παραπάνω ερωτήματα δείχνουν πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ερμηνεία ενός γενέθλιου χάρτη, όταν βασιστεί στις παραμέτρους της ψυχολογικής αστρολογίας και κυρίως στη σημασία των οίκων. Κι είναι αυτή η ερμηνεία που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε περισσότερο στην ενότητα της Ψυχολογικής Αστρολογίας που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved