Οι αστρολογικές ιδιομορφίες του John Lennon

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του όσο κανένας άλλος με τα νέα ήθη και την επανάσταση των sixties ήταν Ζυγός
Παπασταύρου Λίντα


Από τον Γιάννη Ριζόπουλο


Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του όσο κανένας άλλος με τα νέα ήθη και την επανάσταση των sixties ήταν Ζυγός με Ωροσκόπο στον Κριό και Σελήνη στον Υδροχόο.
Παρότι ο ίδιος δεν ήταν και από τα …καλύτερα παιδιά έμεινε στη μνήμη μας ως ο άνθρωπος της Ειρήνης με το Give Peace a Chance και το Imagine να δίνουν το στίγμα της ιδεολογίας του.
Μια «εύκολη» προσέγγιση όσον αφορά τα νέα ήθη που εισηγήθηκε θα έδινε βαρύτητα στον Ήλιο του (Ζυγός-ειρήνη) στη Σελήνη του (Υδροχόος-αδελφοσύνη) ή ακόμη και στον πρωτοπόρο Ωροσκόπο του.
Σωστά όλα αυτά, τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο τους…
Ωστόσο, όταν ο πλανήτης της επανάστασης και της αμφισβήτησης (ο Ουρανός) είναι «εκτός παιχνιδιού» σίγουρα δημιουργούνται απορίες για το που …κρύβεται τελικά η επανάσταση. Και πιστέψτε με, τουλάχιστον οι σκανδαλιστικές συνεντεύξεις του στο κρεβάτι με τη Γιόκο Όνο, απαιτούν κάτι πολύ περισσότερο από μια Υδροχοϊκή Σελήνη.

Στο ωροσκόπιο του Λέννον, ο Ουρανός στον Ταύρο, ανάλογα με το σύστημα οικοθεσίας, βρίσκεται είτε στο τέλος του 1ου οίκου, είτε στην αρχή του 2ου. Η μόνη κύρια όψη που κάνει είναι το τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στην Παρθένο στον 6ο οίκο, που κι αυτός είναι σαν ...τη καλαμιά στον κάμπο (έχει μόνον μια ανοικτή σύνοδο με τον Άρη στο Ζυγό), θέτοντας με τη σειρά του ένα δεύτερο θεμελιώδες ερώτημα: Πως εξηγείται η καλλιτεχνική ιδιότητα του Λέννον, όταν ο πλανήτης των τεχνών σχεδόν …απουσιάζει;

Για έναν ενθουσιώδη rookie της αστρολογίας, η θέση του Ποσειδώνα στον οίκο της εργασίας ακούγεται καλό (να το καλλιτεχνικό επάγγελμα!), έχοντας όμως πλέον την εμπειρία από χάρτες καλλιτεχνών γνωρίζω-φαντάζομαι κι εσείς-ότι ο Ποσειδώνας «κάνει τη διαφορά» είτε μέσω έντονων (δυσαρμονικών) όψεων με προσωπικούς πλανήτες, είτε μέσω της σχέσης του με κάποιον από τους γωνιακούς οίκους του ωροσκοπίου. Αλλιώς, η ετικέτα «καλλιτεχνικό επάγγελμα» αναφέρεται κυρίως στο …φίλο μου το Μήτσο το ροκά, που έχει κι αυτός Ποσειδώνα στον 6ο και κάνει διεθνή καριέρα στα σκυλάδικα...
Όσον αφορά συνολικά τη συνεισφορά του Λέννον στη διαμόρφωση νέων πολιτισμικών αξιών, άμα «ζορίσουμε» την ερμηνεία, ποντάροντας στην Υδροχοϊκή Σελήνη (στον 11ο οίκο σε αντίθεση με τον Πλούτωνα) κάτι …βγαίνει αλλά προσωπικά, παρά την παρουσία της Δήμητρας στον 7ο, θεωρώ ότι αυτές οι ενδείξεις είναι πολύ λίγες για να δικαιολογήσουν το μέγεθος της επιρροής που άσκησε.
Και βέβαια, η «ανεπάρκεια» του Ουρανού και του Ποσειδώνα-των δύο πλανητών που συνδέονται όσο κανείς άλλος με τα ιδεολογικά ρεύματα μιας εποχής, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο ερμηνευτικό κενό.
Για να ρίξω λίγο νερό στο μύλο των siderealists-εκείνων δηλαδή που χρησιμοποιούν τον αστρικό ζωδιακό, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι ο αστρικός Ωροσκόπος στους Ιχθύες και το αστρικό Μεσουράνημα στον Τοξότη με φέρνει πολύ πιο κοντά στην «οντότητα Τζων Λέννον» (ένας καλλιτέχνης με φιλοσοφικούς και γενικότερους προβληματισμούς), ιδιαίτερα αν αναλογιστώ την εντρύφηση του σε μια «ξένη» κουλτούρα (πιο συγκεκριμένα στην Ινδική).
Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα με τις όψεις παραμένει…

Ιδιοσυναστρία
Από τη σύνθεση των τροπικών και των αστρικών θέσεων προκύπτει αν μη τι άλλο ένας πολύ έντονος χάρτης με ενισχυμένο το ρόλο του Ουρανού και του Ποσειδώνα.


Κατ’ αρχάς, ο αστρικός ωροσκόπος στους Ιχθύες κάνει αντίθεση με τον τροπικό Ποσειδώνα, δικαιολογώντας πλήρως την καλλιτεχνική ιδιότητα του Λέννον. Παράλληλα ο αστρικός Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με την τροπική Αφροδίτη, θυμίζοντας μου έντονα το ....Lusy in the Sky with Diamonds, ενώ και ο Άρης-απαραίτητο αστρολογικό αξεσουάρ σε κάθε ρόκερ που …σέβεται τον εαυτό του-αναβαθμίζεται ουσιαστικά από την ανοικτή αντίθεση του με τον αστρικό Ωροσκόπο.

Η σύνοδος της αστρικής Σελήνης με το τροπικό Μεσουράνημα στον Αιγόκερω δικαιολογεί ουσιαστικά την απήχηση που είχε στο κοινό. Με δεδομένη μάλιστα την παρουσία της Δήμητρας στον 7ο οίκο του ωροσκοπίου του οι προοπτικές του Λέννον για μια «τρελή ανταπόκριση» από το κοινό και μια διεθνή καριέρα αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Η αστρική σύνοδος Δία-Κρόνου κάνει αντίθεση με τον τροπικό Ήλιο και σύνοδο με τον τροπικό Ωροσκόπο, υποδηλώνοντας την έμπρακτη αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα στην ποιότητα και την εμπορικότητα.
Ο δε αστρικός Ουρανός στην αρχή του Ταύρου συμμετέχει σε σταυρό με την τροπική Σελήνη, τον Πλούτωνα, τον Ερμή και τη Δήμητρα.
Αυτό μάλιστα! Είναι αρκούντως ...ροκ, ανατρεπτικό και αντάξιο των νέων ηθών με τα οποία συνέδεσε το όνομα του ο Λέννον.
Χώρια που αυτή η Σελήνη «φωτογραφίζει» επαρκώς, τόσο την πολυτάλαντη Γιόκο Όνο, όσο και το μελλοντικό του θαυμαστή-δολοφόνο Μαρκ Τσάπμαν

Η δολοφονία του Τζων Λένον
Έχω μάθει να αναζητώ «καθαρές» ενδείξεις από όποιο σύστημα πρόβλεψης και αν προκύπτουν. Και ειδικά μια δολοφονία δεν μπορεί να υποστηρίζεται αστρολογικά από ημιτετράγωνα και άλλα συναφή, όπως συχνά συνηθίζεται...
Στην περίπτωση του Λέννον, εκτός από την αντίθεση του Ουρανού με τη γενέθλια θέση του σχεδόν τίποτα δεν προϊδέαζε για τα όσα έγιναν στις 8/12/80. Από όσο γνωρίζω έχουν καταβληθεί φιλότιμες προσπάθειες για να «εντοπιστεί» αστρολογικά η δολοφονία του, όμως σε όλες τις περιπτώσεις οι ερμηνευτές καταλήγουν σε δαιδαλώδεις πλανητικές διαπλοκές και εξαίσια «τραβήγματα».
Αν όμως κάνουμε χρήση των αστρικών θέσεων στα προοδευτικά συστήματα, διαπιστώνουμε ότι για τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο αστρικός Άρης του Ηλιακού Τόξου βρίσκεται στις 19ο 46΄ του Ζυγού, ενώ ο γενέθλιος τροπικός ωροσκόπος είναι στις 19ο 54΄ του Κριού.
Όσον αφορά λοιπόν τη συγκεκριμένη περίοδο ο Λέννον βρισκόταν κάτω από την απειλή μιας Άρειας προσβολής με τους ανάλογους κινδύνους και αυτό είναι ξεκάθαρο.
Βέβαια, το ότι ο Άρης στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο οφείλεται στην «ειδική σχέση» που διατηρούσε με τον ίδιο τον Λέννον.
Εκτός από το ότι είναι κυβερνήτης του ωροσκόπου του, στον χάρτη του είναι σε θέση «διευκόλυνσης» στην αντίθεση Σελήνης-Πλούτωνα στον άξονα 5ου-11ου. Πρόκειται δηλαδή για μια σχέση, που από μόνη της περιγράφει αρκετά καλά τα αίτια της δολοφονίας του: Ένας ψυχωτικός μανιώδης θαυμαστής γίνεται ο εκφραστής (η εξωτερική προβολή) της ενέργειας του Άρη.


©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved