Ντόλλυ: το "βέλασμα" του Πλούτωνα

Η Ντόλλυ, το πρώτο κλωνοποιημένο-και πιο διάσημο-πρόβατο γεννήθηκε στις 5/7/96 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν
Παπασταύρου Λίντα

Από τον Γιάννη Ριζόπουλο


Η Ντόλλυ, το πρώτο κλωνοποιημένο-και πιο διάσημο-πρόβατο γεννήθηκε στις 5/7/96 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Σύμφωνα με τα αρχεία του Ινστιτούτου φέρεται να έχει γεννηθεί στις 16:30, ωστόσο στη βάση δεδομένων της Rodden ως ώρα γέννησης της αναφέρεται η 17:00.

Επέλεξα την εκδοχή της Rodden με τον Κρόνο στον 4ο οίκο, αφού η Ντόλυ δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τα έξι μωρά της (με 16:30 ο Κρόνος πέφτει στον 5ο οίκο). Αντίθετα, η ευαίσθητη υγεία της και ο «κατ’ οίκον περιορισμός» δημιουργούν την εντύπωση ότι ένας γωνιακός Κρόνος θα ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτικός, ιδιαίτερα όταν σχηματίζει δύσκολες όψεις με ζωτικούς δείκτες όπως είναι η Σελήνη και ο Άρης.
Η Ντόλλυ έζησε μόνον έξι χρόνια, αφού προσβλήθηκε από μια ασθένεια των πνευμόνων, αρκετά συχνή για τα πρόβατα που δεν βόσκουν ελεύθερα. Παράλληλα υπέφερε από αρθρίτιδα, μια «κλασική» Κρόνια ασθένεια.
Τα τετράγωνα του Άρη (στους Διδύμους πάνω στην ακμή του 8ου οίκου) προς τη Σελήνη και τον αστρικό Κρόνο και το τετράγωνο του Κρόνου με τον Ερμή φαίνεται πως ήταν η αιτία των προβλημάτων της.
Στις 14/2/2003 υποβλήθηκε σε ευθανασία και τα βάσανα της με τους ...γήινους τελείωσαν.

Ως Καρκίνος με τον Ήλιο στον 8ο οίκο και τον Ωροσκόπο στο Σκορπιό, η Ντόλλυ ήταν ουσιαστικά ένα σύμβολο της διαχρονικής σχέσης των δύο ζωδίων με την κληρονομικότητα και τα γονίδια, ενώ η παρουσία της Ιχθυακής Σελήνης στον 4ο οίκο ήταν δηλωτική της «ασαφούς» η «θαυμαστής» καταγωγής της.
Η σύνοδος Πλούτωνα-Δήμητρας στον 1ο οίκο περιγράφει παραστατικά μια δημοσιοποιημένη «γονιδιακή μεταμόρφωση», η οποία βέβαια ήταν και το κύριο γνώρισμα στην «ταυτότητα» της Ντόλλυ.
Αν και η αστρολογία των προβάτων ενδέχεται να διαφέρει αρκετά από την ανθρώπινη, στο ωροσκόπιο της είναι ορατά τα σημάδια μιας ...celebrity (ο Ήλιος σε αντίθεση με το Δία και η Δήμητρα στον 1ο οίκο) περιορισμένης κατ’ οίκον (ο αστρικός Κρόνος σε σύνοδο με την Σελήνη στον 4ο οίκο).
Φυσικά και ο Ουρανός δεν θα μπορούσε να είναι αμέτοχος σε ένα επιστημονικό επίτευγμα. Οι αντιθέσεις που σχηματίζει ως αστρικός με τον Ήλιο και τον Ερμή στον 8ο οίκο είναι δηλωτικές μιας καινοτόμου διαμόρφωσης των γονιδιακών δεδομένων. Και το τετράγωνο του πλανήτη των πειραματισμών με τον αστρικό Πλούτωνα στο Σκορπιό παραπέμπει άμεσα στις μεθόδους της γενετικής μηχανικής που οδήγησαν στη γέννηση της.
Αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο, οι διελεύσεις του Πλούτωνα από την Παρθένο (1957-71) και του Ουρανού από το Σκορπιό (1975-81) ήταν εκείνες που έδωσαν τεράστια ώθηση στη γενετική μηχανική. Και από αυτήν την άποψη δεν ήταν τυχαίο το ότι ο τετραγωνισμός των αντίστοιχων «γενέθλιων» θέσεων τους (ο Πλούτωνας στον Τοξότη και ο Ουρανός στον Υδροχόο), όρισε χρονικά την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή της κλωνοποίησης σε θηλαστικό.
Μάλιστα ο αστρικός Ουρανός στο ωροσκόπιο της Ντόλλυ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τροπική του θέση στον Καρκίνο το 1952, όταν και επιτεύχθηκε η πρώτη παραγωγή κλώνου σε γυρίνους.
©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved