Σελήνη και ερωτικές σχέσεις-Οι καθοριστικές όψεις

Οι όψεις της Σελήνης σε μια συναστρία

Σελήνη και ερωτικές σχέσεις-Οι καθοριστικές όψεις

Η Σελήνη είναι η αίσθηση της ψυχικής αρμονίας και ταύτισης μας με τον άλλον. Οι όψεις της Σελήνης σε μια συναστρία δείχνουν την ψυχική ανταπόκριση μας προς τον άλλο αλλά και το είδος των συναισθημάτων που μας ξυπνά ο άλλος.

Οι όψεις της Σελήνης

Από τις σημαντικότερες όψεις σε μια συναστρία θεωρούνται εκείνες, μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης. Το «πάντρεμα» της συνειδητής/αρσενικής πλευράς με την υποσυνείδητη/θηλυκή πλευρά θα μπορούσε κάλλιστα να μιλά για την ανακάλυψη του άλλου μας μισού, αν δεν υπήρχαν οι υπόλοιπες πλανήτες να δίνουν κι αυτοί το στίγμα τους. Ωστόσο, ευνοϊκές όψεις μεταξύ Ήλιου/Σελήνης μας «μιλούν» για μια ισορροπημένη σχέση. Το ζευγάρι γενικά μιλώντας, δεν δυσκολεύεται να ταυτιστεί μεταξύ του με αποτέλεσμα να επιδιώκει την συγκατοίκηση, ακόμη κι όταν η σχέση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Στην περίπτωση δε, που ο Ήλιος είναι του άντρα και η Σελήνη της γυναίκας έχουμε δυο ανθρώπους που εκφράζουν τη φύση τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να είναι σε θέση να ταυτιστούν, τα μεν αγόρια με το ρόλο του πατέρα, τα μεν κορίτσια με το ρόλο της μητέρας. Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε μια γυναίκα/μητέρα περισσότερο δυναμική κι ένα άντρα/πατέρα περισσότερο συναισθηματικό, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε ν’ αντιστραφούν οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια.

Οι δύσκολες όψεις μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης προκαλούν συγκρούσεις, αναστατώσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και σ’ ολόκληρη την οικογένεια. Ο Ήλιος δυσκολεύεται να εκφράσει την προσωπικότητα του ενώ η Σελήνη τον ψυχισμό της αντίστοιχα. Οι εντάσεις δεν λείπουν από το ζευγάρι, επίσης και υπερβολές αφού ο μεν Ήλιος καταλογίζει στη Σελήνη υπερβολικό συναισθηματισμό κι ευθιξία ενώ η Σελήνη θεωρεί το σύντροφό της εγωιστή και ασυγκίνητο όταν πρόκειται για τις δικές της ανάγκες. Το ζευγάρι ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις περιστάσεις έτσι όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του Ήλιου να κατηγορεί το σύντροφό του, για αδυναμία χειρισμού των καταστάσεων. Αντίστοιχα η Σελήνη, κατηγορεί για υπερβολικό δυναμισμό τον Ήλιο για ζητήματα στα οποία απλώς, θα πρέπει να κάνει πίσω. Στην περίπτωση δε, που ο Ήλιος αντιστοιχεί σε γυναίκα έχουμε μια μάλλον εξουσιαστική και υπέρ του δέοντος δυναμική σύντροφο η οποία με μεγάλη ευκολία ακυρώνει τον άντρα/σύζυγο/πατέρα με αποτέλεσμα ν’ αναπτύσσεται εχθρότητα μεταξύ τους.

Οι ευνοϊκές όψεις μεταξύ της Σελήνης του ενός με του άλλου, δίνουν στο ζευγάρι συναισθηματική ταύτιση. Είναι τόσο έντονο το ψυχικό δέσιμο του ζευγαριού, που νιώθουν πως γνωρίζονται από παλιά. Παρόμοιες παιδικές καταβολές (κυρίως όταν πρόκειται για σύνοδο), ευκολία στο ν’ αποδεχτεί ο ένας τις συνήθειες του άλλου, αυθόρμητη και πηγαία έκφραση των συναισθημάτων και μια απίστευτη οικειότητα, είναι κάποια από τα στοιχεία που αντλούμε απ’ αυτές τις όψεις και που είναι αρκετά επιβοηθητικές για την κοινή πορεία ενός ζευγαριού. Έτσι, ενώ βλέπουμε κάποιες σχέσεις να είναι αρκετές δύσκολες, εξαιτίας της ψυχικής ταύτισης που υπάρχει, καταφέρνουν να ζουν σχετικά αρμονικά χωρίς να προκαλεί ο ένας ιδιαίτερη αναστάτωση στη ζωή του άλλου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, έχουμε το ζευγάρι που ακόμη κι αν έχει λήξει η σχέση του, μπορεί να συνυπάρχει κάτω από την ίδια στέγηχωρίς να δημιουργείη παρουσία του ενός πρόβλημα στον άλλο.

Οι δύσκολες όψεις μεταξύ της Σελήνης του ενός με του άλλου είναι ίσως και η αιτία που ζευγάρια με σχετικά καλές συναστρίες, αποξενώνονται ψυχικά μεταξύ τους. Ακόμη κι όταν όλα φαινομενικά δείχνουν καλά, το συναισθηματικό δέσιμο και η ψυχική ταύτιση δεν υπάρχουν. Εκφράζουν με τόση υπερβολή και οι δυο τα συναισθήματά τους που η συγκατοίκηση παίρνει τη μορφή συναισθηματικού πολέμου. Οι συναισθηματικές συγκρούσεις και αναστατώσεις που προκαλούνται, βαραίνουν το κλίμα μεταξύ τους και δύσκολα ο ένας ανέχεται τις ιδιοτροπίες του άλλου, κυρίως αν μιλάμε για ζευγάρια που συγκατοικούν. Να τονίσουμε βεβαίως πως όταν πρόκειται για Σελήνες που βρίσκονται σε αντίθετα ζώδια, υπάρχει πάντα η περίπτωση με την πάροδο του χρόνου και με αρκετή δουλειά από μέρους και των δύο, να ισοσταθμιστούν οι διαφορές αρκεί να κατανοήσουν αμφότεροι πως ο εντελώς διαφορετικός ψυχικός κόσμος του ενός με του άλλου, τους εξελίσσει και τους δυναμώνει συναισθηματικά.

Οι ευνοϊκές όψεις μεταξύ Σελήνης και Ερμή είναι εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στο ζευγάρι να επικοινωνεί ψυχικά επί της ουσίας. Ο εκπρόσωπος της Σελήνης σχεδόν διαισθητικά κατανοεί όσα αντιλαμβάνεται και επιθυμεί να εκφράσει ο σύντροφος του, ενώ, ο εκπρόσωπος του Ερμή πάντα θα έχει να δώσει μια λογική και ικανοποιητική εξήγηση για τις ψυχικές και συναισθηματικές αντιδράσεις του συντρόφου του. Γενικότερα οι όψεις της Σελήνης με τον Ερμή δίνουν στο ζευγάρι το έδαφος που χρειάζεται προκειμένου να εκφράσει όσα νιώθει. «Δεν αρκεί να νιώθω, έχω την ανάγκη να εκφραστώ και να μοιραστώ τα συναισθήματά μου». Στη σύνοδο βέβαια ίσως έχουμε μια υπερβολική εκλογίκευση συναισθημάτων ωστόσο δεν θα έλεγα ότι σημειοδοτεί σοβαρά προβλήματα ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι.

Οι δύσκολες όψεις Σελήνης/Ερμή προκαλούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχουμε το ζευγάρι που το ένα μέλος φαίνεται περισσότερο συναισθηματικό σε σχέση με το άλλο μέλος που τείνει να εξετάζει τα πάντα με την ψυχρή λογική. Ατάκες του τύπου, «γιατί δεν εκφράζεις όσα νιώθεις», «γιατί όλα τα κρίνεις με τη λογική» ή «πάλι με αποσυντόνισες με τα ξεσπάσματά σου» είναι αρκετά συχνές ανάμεσα σε ζευγάρια που έχουν αυτές τι όψεις. Μια κατάσταση η οποία σταδιακά οδηγεί σε αποξένωση αφού οι γέφυρες επικοινωνίας, ελαχιστοποιούνται.

Οι ευνοϊκές όψεις μεταξύ Σελήνης/Αφροδίτης είναι δείκτες ενός ευεργετικού και αρμονικού κλίματος μεταξύ των συντρόφων. Ο εκπρόσωπος της Αφροδίτης «κακομαθαίνει» το ταίρι του, υλικά και συναισθηματικά ενώ εκείνος που έχει τη Σελήνη δεν θα μπορούσε παρά να εκδηλώσει τρυφερότητα και στοργή στο σύντροφο που ανέχεται τις ιδιοτροπίες του, χαρίζοντας του στήριξη και ασφάλεια. Όψεις που χρειαζόμαστε σε μια ερωτική σχέση και που εύκολα οδηγούν το ζευγάρι στη συμβίωση ή το γάμο.

Οι δύσκολες όψεις μεταξύ Σελήνης/Αφροδίτης δημιουργούν προβλήματα στη συναισθηματική έκφραση του ζευγαριού. «Πως θα εκδηλώσω όσα νιώθω όταν ο τρόπος που μοιράζεται ο σύντροφος τον εαυτό του, δε με αγγίζει συναισθηματικά» Ωστόσο, επειδή δε μιλάμε για κακεργέτες πλανήτες, θεωρώ πως τέτοιους είδους όψεις δεν βλάπτουν επί της ουσίας το ζευγάρι, κάτι που θα δούμε παρακάτω και στις δύσκολες όψεις μεταξύ Σελήνης και Δία. Το μεγαλύτερο «κακό» που ενδέχεται να προκαλέσει μια δυσαρμονική όψη Σελήνης/Αφροδίτης είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις εκδήλωσης συναισθημάτων.

Οι ευνοϊκές όψεις μεταξύ Σελήνης/Άρη είναι εκείνες που δίνουν το κίνητρο να εκφραστεί ευθέως και με ένταση η βαθιά συναισθηματική φύση κυρίως του εκπροσώπου της Σελήνης. Δυνατά συναισθήματα κατακλύζουν το ζευγάρι, εκδηλώνονται αυθόρμητα και είναι ιδιαίτερα επιθυμητές όψεις γιατί συναίσθημα και σεξ εναρμονίζονται αρκετά καλά. Ως συνέπεια, εκφράζουν αυθόρμητα τα συναισθήματά τους, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σ’ αυτό το σημείο να πούμε πως επειδή ο Άρης είναι «βίαιος» από τη φύση του, όταν έχουμε σύνοδο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια κι από τους δυο. Η υπερβολική ένταση κι ενέργεια που δίνει ο Άρης σε όλες τους τις εκδηλώσεις, ενδέχεται να προκαλέσει συναισθηματικές εξάρσεις στο σύντροφό του, ωστόσο, για τη σεξουαλικότητα του ζευγαριού θεωρείται επιθυμητή η συγκεκριμένη όψη, αφού οι ενέργειες των πλανητών διοχετεύονται σ’ αυτόν τον τομέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δύσκολες όψεις Σελήνης/Άρη προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό, συγκρούσεις και διαμάχες που κουράζουν το ζευγάρι αλλά και όποιον τους συναναστρέφεται. Παρορμητικοί πλανήτες και δυο από τη φύση τους, οδηγούν σε ξεσπάσματα το ζευγάρι κι ως εκ τούτου εύκολα το κλίμα γίνεται εχθρικό ανάμεσα τους. Εκείνος που έχει τον Άρη βλέπει «εύθραυστο» το εκπρόσωπο της Σελήνης με αποτέλεσμα να τον προκαλεί διαρκώς ενώ, εκείνος με τη σειρά του δεν κατανοεί τον λόγο για τον οποίο προκαλείται, με αποτέλεσμα να διεγείρονται αρνητικά συναισθήματα από μέρους του.

Στο τρίτο μέρος θα εξετάσουμε τις όψεις της Σελήνης με τους αργούς πλανήτες.

Κείμενο: Τίνα Ζαχαριάδου

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved