Αστρολογία και σχέσεις-Οι διαφορετικές πραγματικότητες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντάει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με έναν πελάτη

από το Β. Παπαδολιά

Η επικοινωνία από αστρολογική σκοπιά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συναντάει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με έναν πελάτη είναι η αναγνώριση του πώς αυτός επικοινωνεί με το περιβάλλον του και μέσα από ποιο πρίσμα βλέπει τον κόσμο. Η αστρολογία ως συμβουλευτική μέθοδος αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε αντικειμενική πραγματικότητα ή, αν υπάρχει, δεν είναι αντιληπτή από τον καθένα από μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έτσι αυτό που ονομάζουμε αντικειμενική πραγματικότητα είναι κάτι που μπορούμε να το προσεγγίσουμε μόνο (εάν πιστεύουμε ότι υπάρχει) ή είναι κάτι που προκύπτει από συμφωνίες που κάνουμε με τους άλλους όσον αφορά το τι είναι αυτό που κάθε φορά αντιλαμβανόμαστε.

Καθένας από μας αντιλαμβάνεται τα πράγματα αυτά που επιλέγει συνειδητά να συγκεντρώσει την προσοχή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι αντιλαμβανόμαστε και άλλα ερεθίσματα, στα οποία δε δίνουμε προσοχή και δεν τα θυμόμαστε συνειδητά. Υπάρχουν όμως στο υποσυνείδητο μας και μπορούν να ανακληθούν με κάποιες ειδικές διαδικασίες. Στην καθημερινότητα μας όμως δουλεύουμε μόνο με εκείνα τα στοιχεία που εμείς έχουμε επιλέξει να αντιληφθούμε και να δώσουμε προσοχή.
Τα στοιχεία αυτά από αστρολογικής σκοπιάς έχουν να κάνουν κυρίως με τη δράση των λεγόμενων προσωπικών πλανητών. Οι προσωπικοί πλανήτες είναι αυτοί που δείχνουν με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και ποια ερεθίσματα επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε για να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Επιπρόσθετα στη δράση των προσωπικών πλανητών μεγάλη σημασία έχει κι η προδιάθεση του ωροσκόπου.

Η είσοδος των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο μας γίνεται συνήθως μέσω των πέντε αισθήσεων. Και οι ίδιες αυτές οι πέντε αισθήσεις επηρεάζονται συχνά από το γενέθλιο χάρτη μας, καθώς έχει διαπιστωθεί από την ψυχολογία ότι κι εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε ακόμη και τη λειτουργία κάποιων αισθήσεων, εάν έχουμε «αποφασίσει» ότι δεν είναι καλό για την επιβίωση μας. Πέραν αυτού όμως η προδιάθεση και η κατασκευή του σώματος όπως προκύπτει από τον ωροσκόπο, επίσης επηρεάζει τα ερεθίσματα που επιλέγουμε να λαμβάνουμε.

Έτσι ένας ωροσκόπος σε στοιχείο του Αέρα για παράδειγμα δίνει έμφαση στους ήχους και τις λέξεις, ενώ ένας ωροσκόπος σε στοιχείο της Φωτιάς στην εικόνα. Ένας ωροσκόπος σε ζώδιο της Γης επιλέγει να δοκιμάζει την αίσθηση του αγγίγματος, ενώ ένας ωροσκόπος σε στοιχείο του Νερού, δοκιμάζει την αύρα του προσώπου με το να κάθεται κοντά του σε μικρή απόσταση και να νιώθει τι του προκαλεί ο συνάνθρωπος.
Τα ερεθίσματα αυτά στη συνέχεια ταξινομούνται μέσα μας σε διάφορες θέσεις μνήμης και συσχετίζονται με άλλες παλαιότερες εμπειρίες μας. Αυτή είναι μία διαδικασία για την οποία υπεύθυνος είναι ο Ερμής. Το ζώδιο του Ερμή μας δείχνει πώς γίνεται αυτή η συσχέτιση και ποια «προκατάληψη» κουβαλάει καθένας από μας στον τρόπο που ταξινομεί αυτά τα δεδομένα. Ένα άτομο με Ερμή στον Καρκίνο για παράδειγμα ταξινομεί συχνά διαισθητικά και θυμάται υποκειμενικά, ενώ ένα άτομο με Ερμή στους Διδύμους ταξινομεί συγκριτικά και θυμάται μέσα από συνειρμούς με άλλα στοιχεία.
Ένα άτομο με Ερμή στον Αιγόκερω θα ήθελε να γράψει κάτι για να το απομνημονεύσει, ενώ ένα άτομο με Ερμή στον Υδροχόο ίσως αρκεί να το ακούσει να λέγεται. Αυτές είναι διαφοροποιήσεις που καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πάνω από ένας τρόποι να αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματικότητα ή να θυμάται αυτά που έχουν συμβεί.

Αφού ταξινομηθούν αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια αξιολογούνται. Αποφασίζουμε ποια μας αρέσουν και ποια δε μας αρέσουν. Ποια είναι χρήσιμα και ποια όχι. Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης επηρεάζεται από τη θέση της Αφροδίτης στο χάρτη μας. Σε ένα άτομο με Αφροδίτη στους Διδύμους για παράδειγμα αρέσουν άλλα πράγματα, από ότι σε ένα άτομο με Αφροδίτη στην Παρθένο. Ένα άτομο με Αφροδίτη στον Κριό βρίσκει άλλα πράγματα σωστά, από ότι ένα άτομο με Αφροδίτη στον Αιγόκερω.

Τέλος αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης το άτομο συνήθως παίρνει αποφάσεις για το τι θα κάνει και υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις του. Οι δύο αυτές διαδικασίες κυβερνώνται συνήθως από τον Ήλιο και τον Άρη. Ο Ήλιος είναι αυτός που μας δείχνει τι αποφάσεις παίρνουμε. Παίρνουμε αμυντικές αποφάσεις ή αποφάσεις για επιθετική δράση. Προτιμούμε να συμβιβαζόμαστε ή να κάνουμε τομές;
Ο Άρης από την άλλη μας δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε. Ένας Άρης σε ζώδιο του Αέρα μας δείχνει ότι κανείς μπορεί να αλλάζει το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας πειθώ. Ένας Άρης σε ζώδιο της Φωτιάς χρησιμοποιεί την ορμή, ο Άρης σε ζώδιο του Νερού την προβολή συναισθήματος κι ο Άρης σε ζώδιο της Γης την ανακατανομή πραγματικών στοιχείων της καθημερινότητας (π.χ. δίνει αλλού τα χρήματα του).
Ο συνδυασμός Ήλιου και Άρη μας δείχνει την επιτυχία στην αλλαγή του περιβάλλοντος, καθώς μία ορθή συνεργασία των δύο πλανητών οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, αν οι δύο πλανήτες είναι σε δύσκολη όψη μεταξύ τους, προκύπτουν προκλήσεις, καθώς αυτό που θέλει να πράξη ο Ήλιος δεν έχει τρόπο να το πράξει μέσω του Άρη. Ένας Ήλιος στους Ιχθύς ας πούμε που θέλει να πει πώς αγαπάει και θέλει να διεκδικήσει την αγάπη, αν έχει Άρη στους Διδύμους το κάνει με τελείως λεκτικό τρόπο, δίνοντας συχνά την αντίθετη εντύπωση.
Οι διαφορές αυτές που υπάρχουν μεταξύ μας στον τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας είναι πολύ σημαντικές και για την πορεία μας στη ζωή, τις σχέσεις και τις αναμνήσεις μας. Σε όλα τα παραπάνω βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε την επίδραση της Σελήνης, η οποία μέσα από τις διαδικασίες εξοικείωσης με την καθημερινή δράση επιδρά πάνω μας ως η δύναμη της συνήθειας. Έχοντας βρει δηλαδή τρόπους δράσης, αντίληψης, αξιολόγησης των πραγμάτων που μας προσέφεραν ασφάλεια, προτιμούμε συνήθως πάλι τους ίδιους, ενώ αντίθετα, εάν έχουμε νιώσει φόβο, τους αποφεύγουμε.
Η Σελήνη έτσι μας δείχνει ποιες είναι εκείνες οι παιδικές εμπειρίες που μας διαμορφώσουν ένα πλέγμα συνηθειών όσον αφορά την επικοινωνία μας με τον κόσμο και θα καθοδηγούν έμμεσα τους υπόλοιπους πλανήτες στο να βγάλουν την προδιάθεση που έτσι κι αλλιώς οι ίδιοι έχουν από το γενέθλιο χάρτη σε συγκεκριμένο χώρο εμπειριών.
Εκτός αυτού όμως ο ρόλος της Σελήνης έχει να κάνει και με τη δυνατότητα συναισθηματικής αντίληψης. Τη δυνατότητα δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε όχι πληροφορίες όπως με τον Ερμή, αλλά συναισθήματα και να τα εισπράττουμε ή να μη τα εισπράττουμε από τους άλλους. Λειτουργεί έτσι συμπληρωματικά στον Ερμή όσον αφορά τα στοιχεία που αντιλαμβανόμαστε από την καθημερινή πραγματικότητα.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μελέτη του γενέθλιου χάρτη από ψυχολογική σκοπιά μπορεί να δώσει αρκετά στοιχεία που να μας επιτρέψουν να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και γιατί δρούμε όπως δρούμε. Το πιο σημαντικό όμως μπορεί να μας δώσει να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλοι σαν και μας και ότι εκτός από τη δική μας προσέγγιση των πραγμάτων υπάρχουν πάντα και άλλες προσεγγίσεις.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved