Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 08° 39' 31" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 11° 20' 09" ΤΑΥΡΟΣ
ΕΡΜΗΣ - 13° 46' 04" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 02° 11' 24" ΙΧΘΥΕΣ
ΑΡΗΣ - 09° 39' 27" ΔΙΔΥΜΟΙ
ΔΙΑΣ - 05° 28' 26" ΚΡΙΟΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 25° 28' 53" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ - 14° 57' 21" ΤΑΥΡΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 23° 30' 20" ΙΧΘΥΕΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 28° 33' 48" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 08° 49' 50" ΤΑΥΡΟΣ R

Animus & anima: Ο Ήλιος, η Σελήνη και ο ρόλος τους στη συναστρία

Ο έρωτας δεν έχει σαν αντικείμενό του κάποιο άλλο πρόσωπο αλλά τη δική μας ψυχή!

Animus & anima: Ο Ήλιος, η Σελήνη και ο ρόλος τους στη συναστρία

 

 

Υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό στον έρωτα, μυστικό που μας αποκάλυψε ο εξαίσιος μελετητής της ψυχής, Καρλ Γιουνγκ. Ο έρωτας ουσιαστικά δεν έχει σαν αντικείμενό του κάποιο άλλο πρόσωπο αλλά τη δική μας ψυχή! Το πρόσωπο που εμφανίζεται να έλκει όλο μας το ενδιαφέρον, να μας αναστατώνει και να μονοπωλεί τις σκέψεις μας και τα όνειρα μας δεν είναι παρά το «μέσο» για να πυροδοτήσουμε το μηχανισμό της δικής μας ψυχικής ολοκλήρωσης.

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία του Jung, ακόμη και ο πιο αρρενωπός άνδρας του κόσμου έχει μέσα στην ψυχή του μία «περιοχή» στην οποία κυριαρχούν θηλυκές ενέργειες (anima). Και αντίστοιχα, ακόμη και η πιο θηλυκή γυναίκα του κόσμου έχει μέσα στην ψυχή της μία «περιοχή» στην οποία κυριαρχούν αρσενικές ενέργειες (animus).

 

 

Οι «πολικά» αντίθετες (προς το φύλο μας) «περιοχές» της ψυχή μας επιτελούν αφενός μεν ένα ρόλο εξισορρόπησης των πληθωρικών ενεργειών του δικού μας φύλου και αφετέρου λειτουργούν σα γέφυρα επικοινωνίας και επαφής με το αντίθετο φύλο. Χάρη στην «anima» που όλοι οι άντρες έχουν στην ψυχή τους μπορούν να αναπτύξουν πλούσια συναισθήματα, ενσυναίσθηση και να γίνουν προστατευτικοί και τρυφεροί (να εκδηλώσουν δηλαδή θηλυκές στη βάση τους ενέργειες). Αντίστοιχα, χάρη στον «animus» που όλες οι γυναίκες έχουν στην ψυχή τους, μπορούν να αναπτύξουν στοιχεία ανεξαρτησίας και αυτάρκειας στη ζωή τους, να αρθρώσουν σαφή και συγκροτημένο λόγο, να εκτιμήσουν ορθά τις μη συναισθηματικού περιεχομένου καταστάσεις γύρω τους.

 

 

Για λόγους ευκολίας, ας υποθέσουμε ότι το σχήμα της ψυχής ενός άντρα μοιάζει με δυο αντικριστά μπαλονάκια, δεμένα μεταξύ τους στο λαιμό. Ας πούμε ότι το αριστερό μπαλονάκι αντιπροσωπεύει την αρσενική περιοχή της ψυχής του άντρα, τον animus του. Το "μπαλονάκι" αυτό είναι καλά φουσκωμένο και ογκώδες. Το δεξί μπαλονάκι που αντιπροσωπεύει τη θηλυκή περιοχή στην ψυχή του, την anima του, είναι σχετικά ξεφούσκωτο και ζαρωμένο. Εδώ ακριβώς κρύβεται το μεγάλο μυστικό, στο αγωνιώδες φλερτ που κάνει ο έρωτας με την ψυχή: το ζαρωμένο δεξί ψυχικό "μπαλονάκι" του άντρα δεν είναι καταδικασμένο να μένει αιώνια έτσι. Μπορεί να φουσκώσει και να γίνει σχεδόν τόσο γεμάτο, ανάγλυφο και ογκώδες όσο το αριστερό! Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φουσκώσει στη διάρκεια της ζωής αυτού του άντρα το δεξί του μπαλονάκι - anima. Διαφορετικά ο άντρας αυτός θα ζήσει μία «λειψή» ζωή, θα παραμείνει μισός, μη ολοκληρωμένος ψυχικά.

 

 

Πώς μπορεί όμως να διογκωθεί σε έναν άντρα η περιοχή εκείνη της ψυχής του που αντιστοιχεί στο "μπαλονάκι" της anima; Μπορεί μήπως να το «φουσκώσει» ο ίδιος από μόνος του; Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορεί, εκτός αν έχει αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό τη συνειδητότητά του ώστε να έχει φθάσει στο σημείο να χρηστεί μύστης... Το μπαλονάκι - anima ενός άντρα φουσκώνει κυρίως από γυναικεία χείλη, από τη συναισθηματική και ψυχική εγγύτητα που αναπτύσσει αυτός με τις διάφορες γυναίκες! Ιδιαίτερα δε στα εφηβικά και νεανικά χρόνια του άντρα - όταν η anima του είναι σχεδόν τελείως ξεφούσκωτη - το θηλυκό αυτό κομμάτι της ψυχής του διογκώνεται εξαιρετικά ορμητικά και έντονα μέσα από τον έρωτα.

 

 

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό παίζεται και από την πλευρά της γυναίκας. Στη δική της περίπτωση το φουσκωμένο δεξί "μπαλονάκι" της αντιπροσωπεύει τη θηλυκή της ψυχή, την anima της. Το ξεφούσκωτο αριστερό "μπαλονάκι" αντιπροσωπεύει τον ατροφικό animus της. Και στην περίπτωση της γυναίκας είναι επιτακτική η ανάγκη να φουσκώσει το αριστερό της μπαλονάκι – animus μέσα από τους άντρες με τους οποίους συναλλάσσεται συναισθηματικο-ερωτικά. Αν δεν αναπτύξει μία τέτοια συναλλαγή με το αντίθετο φύλο θα ζήσει τελικά μία «λειψή» ζωή, παραμένοντας ανολοκλήρωτη ψυχικά...

 

 

Υπάρχει τώρα μία μαγική αναλογία ανάμεσα σε αυτή τη θεωρία του Γιουνγκ και στην αστρολογία. Τα ψυχικά αρχέτυπα animus και anima "κουμπώνουν" τέλεια πάνω στα αστρολογικά αρχέτυπα του Ήλιου και της Σελήνης! Από την αρχαιότητα, ο Ήλιος θεωρείται σαν το μεγάλο αρσενικό αρχέτυπο ενώ η Σελήνη το μεγάλο θηλυκό αρχέτυπο. Τολμώ μάλιστα να πω ότι το αστρολογικό αρχετυπικό ζευγάρι Ήλιου - Σελήνη - όπως και ολόκληρο το ωροσκόπιο - φωτίζει και περιγράφει πιο "ανάγλυφα" τις πτυχές της ψυχής, τις μυστηριώδεις διαδικασίες ολοκλήρωσης της και επιπλέον τις μελλοντικές τάσεις που θα αναπτυχθούν σε αυτήν..."

 

 

Άρα σε μία ερωτική συναστρία θα πρέπει η Σελήνη του άντρα να τροφοδοτείται από τον Ήλιο (κυρίως) ή τη Σελήνη της γυναίκας. Θα πρέπει δηλαδή η Σελήνη του άντρα να σχηματίζει σύνοδο ή αρμονικές όψεις με τον Ήλιο ή και τη Σελήνη της γυναίκας. Αντίστοιχα, ο Ήλιος της γυναίκας θα πρέπει να τροφοδοτείται από τον Ήλιο ή τη Σελήνη του άντρα (να σχηματίζει σύνοδο ή αρμονικές όψεις μαζί τους). Όταν ισχύουν αυτές οι συνθήκες τότε δημιουργούνται ζευγάρια που στηρίζουν τη σχέση τους πάνω σε γερές βάσεις, που υπάρχει μεγάλο δέσιμο ανάμεσά στα μέλη τους και που η αγάπη είναι κυρίαρχη, καθώς ο ένας «συμπληρώνει» τον άλλο με έναν τρόπο αρμονικό, ζεστό, ερωτικό αλλά και εξυψωτικό για την ψυχή.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2023 Astrology.gr - All rights reserved