Ο ιδανικός σύντροφος-Ο ρόλος των Οίκων

Οι ερμηνείες των οίκων δεν αλλάζουν, είναι ίδιες με του γενέθλιου
Παπασταύρου Λίντα
Ο ιδανικός σύντροφος-Ο ρόλος των Οίκων

από την Τίνα Ζαχαριάδου



photo Tina


Στου σπιτιού μου την αυλή με φλερτάρει ένα παιδί,

ένα αγόρι ζωηρό, όμορφο μελαχρινό

Πω, πω, πω, πω, στη μαμά μου θα το πω!

Μέσα στους στίχους αυτής της δροσερής ποπ επιτυχίας της δεκαετίας του ‘60 υποκρύπτεται μια ...αστρολογική πραγματικότητα μεγάλης σπουδαιότητας. Τα σπίτια, δηλαδή οι Οίκοι, σε συνδυασμό με τα «παιδιά»-πλανήτες, ορίζουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία ενός φλερτ, μιας σχέσης, μιας συμβίωσης και βέβαια ενός γάμου.

Στο δρόμο της αναζήτηση του «ιδανικού» συντρόφου δεν θα πρέπει λοιπόν να αμελήσουμε να μελετήσουμε (πέραν των όψεων των πλανητών) την αμοιβαία οικοθέτηση των πλανητών.

Οι πληροφορίες που παίρνουμε εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνική, σε συνδυασμό με τις όψεις που σχηματίζονται στοιχειοθετούν αυτό που ονομάζεται, συναστρία.

Οι οίκοι ως γνωστό σημειοδοτούν τους διάφορους τομείς της ζωής μας. Όταν λοιπόν πέφτει κάποιος πλανήτης του συντρόφου μας σ’ έναν οίκο αυτομάτως ο οίκος αυτός διεγείρεται με αποτέλεσμα ο πλανήτης του ενός με τον οίκου του άλλου να αλληλεπιδρούν επηρεάζοντας ταυτόχρονα τα μέλη της σχέσης. Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβαίες θέσεις των Φώτων, του Ωροσκόπου και του Μεσουρανήματος έχουν προτεραιότητα, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραμελούμε και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα που το καθένα βάζει το δικό του λιθαράκι στη διαμόρφωση της σχέσης. Περισσότεροι πλανήτες σ’ έναν οίκο δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα του οίκου, καθώς και πλανήτες που τυχαίνει να βρίσκονται επάνω στις ακμές των οίκων.

Οι ερμηνείες των οίκων δεν αλλάζουν, είναι ίδιες με του γενέθλιου χάρτη με την διαφορά πως μιλάμε για δυο άτομα. Για παράδειγμα, όταν δούμε πλανήτη στον 3ο οίκο, ανάλογα την φύση του πλανήτη, κατανοούμε πολλά πράγματα για την μεταξύ τους επικοινωνία. Αν υποτεθεί πως υπάρχει η Αφροδίτη τότε οι συζητήσεις μεταξύ των μελών γίνονται σε ήπιους τόνους, με αβρότητα ενώ, οποιοδήποτε μήνυμα θέλει να περάσει ο ένας στον άλλον, το περνά με ευγενικό και διπλωματικό τρόπο. Αντίθετα, αν στον ίδιο οίκο βρεθεί ο Άρης, οι συζητήσεις είναι έντονες, επικρατεί εριστικό κλίμα, φανατισμός στις ιδέες κι ο διάλογος σχεδόν πάντα καταλήγει σε διαμάχη.

Σαν παράδειγμα, χωρίς λεπτομερή ανάλυση των ενδείξεων (για να πάρετε απλά μια ιδέα της συγκριτικής τεχνικής), σας δίνω τα ωροσκόπια της Κάθρην Ζέτα Τζόουνς και του Μάικλ Ντάγκλας.

Στον πρώτο διπλό χάρτη το ωροσκόπιο του Ντάγκλας είναι στον εσωτερικό κύκλο, ενώ στον δεύτερο στον εξωτερικό.

synastry_1
synastry_2
Δύο πολύ σημαντικές και θετικές ενδείξεις είναι η σύμπτωση της Αφροδίτης του Μάικλ με το Μεσουράνημα της Κάθρην στο Ζυγό και η Σελήνη του Μάικλ (στον Αιγόκερω) στον 1ο οίκο της Κάθρην. Επίσης ο Ποσειδώνας της Κάθρην στο Σκορπιό είναι στον 1ο οίκο του Μάικλ, εξάπτοντας ουσιαστικά την ...φαντασία του.

Παρατηρούμε επίσης ότι αντίστοιχα, ο 9ος και ο 11ος οίκος είναι αρκετά «φορτωμένοι» υποδηλώνοντας πως η σχέση τους πέρα από την ερωτική έλξη βασίζεται σίγουρα στην επικοινωνία και τους φιλικούς-κοινωνικούς δεσμούς.

Επιπλέον, η αμοιβαία παρουσία «δύσκολων» πλανητών του ενός στον 6ο οίκο του άλλου ωροσκοπίου -ο Ουρανός του Μάικλ και ο Κρόνος της Κάθρην- υποδηλώνει εκτός των άλλων την δοκιμασία που πέρασαν με το πρόβλημα υγείας του πρώτου, είτε το δούμε ως ανατροπή, είτε ως δύσκολη εμπειρία η καθήκον.

Ας δούμε όμως τώρα τις γενικές κατευθύνσεις που μπορεί να δίνει μια συναστρία, ανάλογα με τους οίκους που τονίζονται σε αυτήν.

Ξεκινώντας από τον 1ο οίκο το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν βρεθεί πλανήτης του συντρόφου μας εκεί παίρνουμε πληροφορίες για την αρχική εντύπωση που μας έκανε ο άλλος, πολύ περισσότερο δε, όταν ο πλανήτης βρίσκεται σε σύνοδο με τον ωροσκόπο. Επειδή ο ωροσκόπος ταυτίζεται με την εικόνα που προβάλλουμε στον κόσμο, ανάλογα με τον πλανήτη του συντρόφου αυτή η εικόνα διαφοροποιείται όταν το ζευγάρι είναι μαζί. Για παράδειγμα, εάν ο Κρόνος βρίσκεται στον συγκεκριμένο οίκο, ο εκπρόσωπος του οίκου δείχνει πιο συγκρατημένος, πιο υπεύθυνος και συνεπής.

Πλανήτες στον 2ο οίκο του συντρόφου μας μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο ο εκπρόσωπος των πλανητών προσφέρει σιγουριά κι ασφάλεια στον εκπρόσωπο του οίκου. Διόλου λοιπόν περίεργο όταν σε μια συναστρία έχουμε ενεργοποιημένο 2ο οίκο, τα μέλη να μοιράζονται κοινά περιουσιακά στοιχεία, δαπανώντας πολύ από τον χρόνο τους ως προς την απόκτηση υλικών αγαθών ενώ παράλληλα καλύπτονται συναισθηματικά μιας και νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει.

Για τον 3ο οίκο έχω ήδη αναφέρει πως σχετίζεται με την επικοινωνία, την καθημερινή μετακίνηση και τα αδερφικά ή συγγενικά πρόσωπα. Ενεργοποιημένος 3ος οίκος σημαίνει πολλές συζητήσεις καθώς διεγείρονται οι νοητικές λειτουργίες αμφότερων ενώ, πολλές μετακινήσεις προμηνύονται για το ζευγάρι που συχνά πυκνά θα επιλέγει, να φεύγει από την εστία του. Αν βρεθεί ειδικά η Σελήνη, ο Ερμής και ο Άρης στον 3ο οίκο τότε όλα τα παραπάνω υπερτονίζονται.

Στον 4ο οίκο είναι πολύ σημαντικό να πέφτουν πλανήτες του συντρόφου κι αυτό γιατί δείχνει τον βαθμό οικειότητας που θα αναπτύξουν τα μέλη. Η οικογένεια αποδεικνύεται αρκετά σημαντική με αποτέλεσμα όταν έχουμε πλανήτες εκεί η επιθυμία απόκτησης οικογενείας να είναι ιδιαίτερα αισθητή. Οι ισορροπίες είναι λεπτές κυρίως γιατί από τον συγκεκριμένο οίκο φαίνονται οι ρίζες μας, οι καταβολές μας και οι συνήθειες μας. Η παρουσία ενός δύσκολου πλανήτη λειτουργεί ως τροχοπέδη τόσο για την συναισθηματική ταύτιση του ζευγαριού όσο για ολόκληρη την οικογένεια.

Φτάνοντας στον 5ο οίκο, τον οίκο της χαράς, των παιδιών και του έρωτα κατανοούμε γιατί όταν σε συναστρία είναι ενεργοποιημένος αυτός ο οίκος η διάθεση για ερωτικά παιχνίδια και η έντονη ψυχαγωγία στην ζωή του ζευγαριού παίζει κυρίαρχο λόγο. Ιδιαίτερα ευνοϊκή οικοθέτηση ως προς την απόκτηση παιδιών. Ο βαθμός ευκολίας ή δυσκολίας ανάλογα τον πλανήτη που βρίσκεται μέσα και τις όψεις φυσικά που σχηματίζει. Είναι λοιπόν απολύτως κατανοητό πως με έναν Δία εκεί για παράδειγμα, το ζευγάρι δεν σταματά να διασκεδάζει κάνοντας clubbing όσο αντέχουν «τα κότσια του»

Ο 6ος οίκος δεν θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερα επιθυμητός στις ερωτικές συναστρίες γιατί σχετίζεται με την εργασία, την υγεία και την καθημερινή ζωή. Εδώ δεν κυριαρχεί το συναίσθημα, για να λειτουργεί καλά ο εκπρόσωπος του οίκου θα πρέπει ο εκπρόσωπος του πλανήτη να αποδεικνύει την αγάπη του μέσα από την όποια προσφορά, καλύπτοντας τις πρακτικές ανάγκες του συντρόφου του. Έτσι η σχέση μετατρέπεται σχεδόν σε «υπαλληλική» (παροχής υπηρεσιών) ενώ αν ο οίκος πρωταγωνιστεί, η ρουτίνα χαρακτηρίζει την ζωή τους. Συνήθως ενεργοποιημένο 6ο οίκο έχουμε μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται από κοινού.

Πηγαίνοντας στον επόμενο γωνιακό οίκο, τον 7ο, φτάνουμε στον οίκο όπου το Εγώ γίνεται Εμείς. Ακόμη κι αν είμαστε ορκισμένοι εργένηδες με την τοποθέτηση πλανητών σ’ αυτόν τον οίκο νιώθουμε πως για να είμαστε ολοκληρωμένοι πρέπει να μοιραστούμε την ζωή μας. Γενικότερα οι πλανήτες στον 7ο οίκο φανερώνουν την όποια διάθεση των μελών να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και την κοινωνική τους ζωή. Με τον Ουρανό για παράδειγμα να βρίσκεται εκεί, το ζευγάρι εναρμονίζεται αρκετά καλά μεταξύ του όταν κάνει διαφορετικά κι ασυνήθιστα πράγματα δίνοντας ο ένας στον άλλο χώρο να εκφράσει ελεύθερα τον εαυτό του. Η κοινωνική ζωή του ζευγαριού δε, πλούσια και με ιδιόρρυθμους ανθρώπους.

Από τον 8ο οίκο θα πάρουμε πληροφορίες για τα κοινά οικονομικά, την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και πως εκφράζεται μέσα από αυτήν καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές ή κρίσιμες καταστάσεις στην ζωή του. Η παρουσία πλανητών εκεί, έχει πολύ βαθύτερη έννοια από τα παραπάνω γιατί το κυριότερο όλων είναι πως μέσα από τον 8ο οίκο ανακαλύπτουμε σε πόσο μεγάλο βαθμό είμαστε δεμένοι ψυχικά και σωματικά με τον σύντροφο μας. Ένας Ποσειδώνας για παράδειγμα, δίνει διαίσθηση ανάμεσα στα μέλη ωστόσο δεν θα είναι λίγες οι φορές που δεν θα γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Όταν δε, δούμε ένα ζευγάρι με μια βαλίτσα στο χέρι που κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού κάνει συζητήσεις θρησκευτικού η φιλοσοφικού χαρακτήρα, τότε καταλαβαίνουμε πως οι δυο τους έχουν ενεργοποιημένο τον 9ο οίκο. Αυτό το ζευγάρι θα πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό ενώ ίσως χρειαστεί να ζήσει εκτός συνόρων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του. Πολλές φορές ο ένας εκ των δυο παίρνει το ρόλο του δασκάλου ενώ πλανήτες με δύσκολες όψεις μέσα στον 9ο οίκο ενδεχομένως να δώσουν προβλήματα με τον νόμο.

Ο 10ος οίκος εξίσου σημαντικός, πέραν των πληροφοριών που αντλούμε για θέματα που σχετίζεται με την καριέρα ενός ζευγαριού, συλλέγουμε πληροφορίες για το κοινωνικό γίγνεσθαι των συντρόφων καθώς και τις εντυπώσεις που δημιουργούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Αναλυτικότερα, οι πλανήτες στο ζενίθ του ωροσκόπιου δίνουν ώθηση στον εκπρόσωπο του οίκου να προβληθεί μέσα από την επαγγελματική και κοινωνική του καταξίωση ακόμη κι αν πρέπει να παραμερίσει τα προσωπικά του συναισθήματα. Πρωταρχική σημασία έχει η δημόσια εικόνα του ζευγαριού και η ωρίμανση αμφότερων, αποφεύγοντας σχόλια ή σκάνδαλα. Μακριά από τον 10ο οίκο ο ...Ποσειδώνας.

Ενεργοποιημένος ο 11ος οίκος συνήθως υπάρχει ανάμεσα σε ζευγάρια που γνωρίστηκαν κι ενώθηκαν σ’ ένα ομαδικό χώρο όπως είναι για παράδειγμα ένα κοινόβιο, μια φοιτητική εστία, ένας πολιτικός χώρος κτλ. Η σχέση τους μοιάζει περισσότερο φιλική (ενδεχομένως να ξεκίνησε φιλικά), κατανοούν απόλυτα την ανάγκη για ανεξαρτησία και ελευθερία μέσα στην σχέση ενώ ακόμη κι αν ο ερωτικός τους δεσμός λήξει οριστικά είναι σε θέση να διατηρήσουν φιλικό το επίπεδο της σχέσης. Κοινά οράματα και στόχοι είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα τους και γενικότερα αισθάνονται περισσότερο καλά όταν βρίσκονται με ομάδες παρά μόνοι τους.

Με πλανήτες να βρίσκονται στον 12ο οίκο του συντρόφου έχουμε να κάνουμε με λεπτές ισορροπίες καθώς αυτός ο οίκος σχετίζεται με ένα πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο, το υποσυνείδητο μας. Η σχέση είναι συνήθως ρομαντική ή πλατωνική, ενίοτε κρυφή ή παράνομη, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία ανάμεσα τους ενώ σχεδόν πάντα επικοινωνούν τηλεπαθητικά. Αρκετές θα είναι οι φορές που ο ένας θα εκτελεί «χρέη» θεραπευτή θυσιάζοντας τις δικές του ανάγκες, ενώ αυτή η οικοθέτηση γενικά δεν προτιμάται σε συναστρία, μιας κι η εξαπάτηση ή η απογοήτευση είναι καταστάσεις πολύ πιθανές.

Και κλείνοντας αυτήν την παρουσίαση για το ρόλο των οίκων σε μια συναστρία, σας αφήνω να απολαύσετε τα όμορφα ακούσματα μιας σαφώς πιο ρομαντικής εποχής, που τα σπίτια είχαν ακόμη ...αυλές.

Δείτε το βίντεο!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved