Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 05° 35' 47" ΚΡΙΟΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 06° 25' 03" ΔΙΔΥΜΟΙ
ΕΡΜΗΣ - 14° 45' 09" ΚΡΙΟΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 11° 30' 20" ΤΑΥΡΟΣ
ΑΡΗΣ - 00° 30' 17" ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΔΙΑΣ - 17° 48' 33" ΚΡΙΟΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 02° 08' 51" ΙΧΘΥΕΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ - 16° 32' 05" ΤΑΥΡΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 25° 30' 54" ΙΧΘΥΕΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 00° 03' 11" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 04° 18' 06" ΤΑΥΡΟΣ

Σχέσεις-Η Σεληνιακή συμβατότητα

Η συσχέτιση των Σεληνιακών θέσεων είναι πολύ πιο ουσιώδης σε μια σύγκριση ωροσκοπίων
Σχέσεις-Η Σεληνιακή συμβατότητα

Από το Γιάννη Ριζόπουλο

Αντίθετα με τη «συνήθη» σύγκριση των Ηλιακών ζωδίων, (που μάλλον γίνεται χάριν ... πρακτικής ευκολίας), η συσχέτιση των Σεληνιακών θέσεων είναι τελικά πολύ πιο καθοριστική σε μια συναστρία, ιδιαίτερα στο κατά πόσον δύο άτομα μπορούν να συμβιώσουν στον ίδιο χώρο.


Η θέση της Σελήνης στα ζώδια περιγράφει εκτός των άλλων την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» του περιβάλλοντος μας και κατ’ επέκταση το τι χρειαζόμαστε για να νοιώσουμε άνετα και ασφαλείς.


Είναι φυσικό λοιπόν δύο «αταίριαστες» Σελήνες να δημιουργούν ενοχλήσεις σε μια συμβίωση (και όχι μόνον), χωρίς να «φταίει» καμιά τους.

Αντίθετα δύο συμβατές Σελήνες μπορούν να καλύψουν πολλές από τις ελλείψεις μιας σχέσης και γι αυτό θεωρούνται δείκτες «πρώτης γραμμής».

Οι πιο «δύσκολες» σε συνεργασία Σελήνες είναι πρακτικά εκείνες που τετραγωνίζονται είτε σε μοίρες, είτε μόνον ζωδιακά.
Για παράδειγμα μια-κατά κοινή ομολογία-ευαίσθητη Σελήνη στον Καρκίνο είναι πολύ δύσκολο να συμβιώσει με μια «αγωνιστική» Σελήνη στον Κριό.

Και μια Σελήνη στον Ταύρο, που συνήθως γίνεται ευτυχής όταν καλύπτει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ως πρώτη προτεραιότητα τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το ...ανικανοποίητο μιας Σελήνης στον Υδροχόο.

Βέβαια πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που συνήθως οφείλονται σε τετράγωνα της Σελήνης με τον Ήλιο η κάποιον πλανήτη που το ένα από τα δύο άτομα μπορεί να έχει στο γενέθλιο χάρτη του.

Στις ενότητες που ακολουθούν με οδηγό τη Σελήνη περιγράφω τις ιδιαιτερότητες των «τετραγωνισμένων» ζωδιακών θέσεων. Και βέβαια στη θέση της Σελήνης μπορείτε να βάλετε τον Ήλιο, τον Ωροσκόπο η ακόμη και τους «προσωπικούς» πλανήτες, δηλαδή τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Άρη.

Οι «ασύμβατες» Σελήνες

Α. Τα τετράγωνα στα μεταβλητά ζώδια

Συναστριακά είναι μάλλον η πιο «εύκολη» περίπτωση, αφού η προσαρμοστικότητα των ζωδίων, επιτρέπει μια ομαλότερη-αν και με ασταθείς η κυμαινόμενες συνθήκες- συμβίωση.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ζωδιακές θέσεις που είναι «τετραγωνισμένες».

Μια Σελήνη στην Παρθένο είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με τα ...παιχνιδίσματα της Σελήνης στον Τοξότη αλλά και με την εντελώς διαφορετική αίσθηση για την τάξη και την οργάνωση. Και αντίστροφα, η Σελήνη στον Τοξότη νοιώθει πως περιορίζεται βάναυσα από τους νόμους, τους κανόνες και τις ...ιδιοτροπίες της Παρθένου.

Η Σελήνη στους Διδύμους συμμετέχει και συχνά σπαταλιέται στην καθημερινότητα, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ούτε η Σελήνη στην Παρθένο, που θέλει λιγότερα λόγια, ησυχία και περισσότερη δουλειά, ούτε βέβαια εκείνη των Ιχθύων, που στην ...έσχατη άμυνα της αποσύρεται στο δικό της πιο εσωτερικό κόσμο.

Η αδράνεια, το κλίμα μυστηρίου και η ...αδιαφορία για τα εγκόσμια της Ιχθυακής Σελήνης δεν αρέσουν βέβαια ούτε στις Σελήνες του Τοξότη η των Διδύμων, που αφού πρώτα ικανοποιήσουν την περιέργεια τους, ύστερα θα αναχωρήσουν για ...άλλες πολιτείες.

Ανεξάρτητα όμως με τα προβλήματα, μιας ενδεχόμενης συμβίωσης, παντού και πάντα υπάρχουν και πλεονεκτήματα.

Αναμφίβολα πολλές από τις παραπάνω συγκρούσεις η αντιθέσεις μπορούν να αποφευχθούν η-ακόμα καλύτερα να βρουν μια δημιουργική διέξοδο-λειτουργώντας συμπληρωματικά σε θέματα που περιστρέφονται γύρω από κάποιο γνωστικό αντικείμενο.
Τότε το τετράπτυχο «πληροφορία, λειτουργικότητα, γνώση και έμπνευση» βρίσκει το δημιουργικό του δρόμο.

Β. Τα τετράγωνα στα σταθερά ζώδια

Πρόκειται για μια συναστριακή περίπτωση, όπου η κατανόηση και η προσέγγιση της νοοτροπίας η των επιθυμιών του άλλου είναι σχεδόν αδύνατη. Κανείς από τους δύο δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τις συνήθειες του γιατί πολύ απλά τις έχει κτίσει και τις έχει ενσωματώσει σε μια συνολική φιλοσοφία ζωής.

Και το κυριότερο, είναι ότι όλες οι Σελήνες των σταθερών ζωδίων είναι μάλλον συγκεντρωτικές και θέλουν ουσιαστικά να έχουν τον έλεγχο της σχέσης. Αργά η γρήγορα λοιπόν οι εμμονές και το πείσμα θα οδηγήσουν τα δύο άτομα σε συνολική ρήξη.

Οι συγκρούσεις μπορεί να μην είναι τακτικές, όταν όμως «ραγίσει το γυαλί» η απόρριψη θα είναι ολοκληρωτική.

Και αναφέρομαι βέβαια στις τετραγωνικές σχέσεις (στις αντιθέσεις είναι γενικότερα πιο εύκολο να βρεθούν κοινά σημεία).

Η πρακτική και ...ολίγον βολεμένη Σελήνη στον Ταύρο, θα εκνευρίζει την-συχνά αδιάφορη για τα καθημερινά-Σελήνη στον Υδροχόο.

Η μια τρέφεται με ...κανονικό φαγάκι και η άλλη με ιδέες και θεωρίες.

Η φωτεινή και γενναιόδωρη Σελήνη στο Λέοντα δεν κατανοεί βέβαια την αγωνία και τα υπαρξιακά «παιχνίδια» της Σελήνης στο Σκορπιό, που με τη σειρά της δεν ανέχεται την πρώτη να κομπάζει και να ...κορδώνεται παρασυρμένη από τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία της.

Η Σελήνη στον Ταύρο πάλι, ενδέχεται να τα βρίσκει σε θέματα ...απολαύσεων με τη Σελήνη στο Λέοντα, πέρα από αυτό όμως δεν υπάρχει τίποτα κοινό.

Συχνά η δεύτερη θεωρεί την πρώτη «λαϊκή» και δεν μπορεί να ...χωνέψει το πως μπορεί η διασφάλιση να μπαίνει πριν από την αξιοπρέπεια.

Στον αντίποδα, η Σελήνη στον Ταύρο νοιώθει ανασφαλής κάθε φορά που εγκαταλείπεται, χάριν των ...των υπηκόων και των χειροκροτημάτων.

Η Σελήνη στο Σκορπιό συμφωνεί με εκείνη του Υδροχόου στην ανάγκη διερεύνησης των καταστάσεων (πρακτικά είναι και οι δύο ανικανοποίητες) αλλά η μία κινείται με βάση το συναίσθημα και η άλλη πάνω σε λογικές. Χώρια που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη περί ανεξαρτησίας...

Παρ’ όλα τα παραπάνω, εάν ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια μιας προσωπικής σχέσης και δούμε τις σταθερές Σελήνες ως συντελεστές μιας προσπάθειας για τη συγκρότηση ενός συστήματος, τότε ο συνδυασμός τους είναι μάλλον ο πιο αποτελεσματικός.

Κι αυτό γιατί οι βασικές αρχές τους (ασφάλεια, αναπαραγωγή, κυριαρχία, προοπτική) διέπουν τη λειτουργία των περισσότερων συστημάτων.

Γ. Τα τετράγωνα στα παρορμητικά ζώδια

Η διαφορετικότητα των παρορμητικών Σεληνών μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οξείες και σχετικά σύντομες συγκρούσεις, που μετά το ...μαλλιοτράβηγμα εξελίσσονται συχνά σε ...μεγάλους έρωτες.

Εδώ το κλειδί των συμπεριφορών βρίσκεται κάπου μεταξύ του «από μακριά κι αγαπημένοι» και του «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Η δυναμική Σελήνη στον Κριό εναρμονίζεται δύσκολα με μια ευαίσθητη και συναισθηματικά εξαρτώμενη Σελήνη στον Καρκίνο. Η λογική του ότι η πρώτη μπορεί να υλοποιεί άμεσα τις επιθυμίες της δεύτερης δεν αντέχει στην πράξη αφού ο Κριός εξιτάρεται από τον ανταγωνισμό ενώ ο Καρκίνος αμύνεται με την ...κλάψα. Το μόνο που μένει τελικά είναι ο εκνευρισμός και κάμποσες ...πληγές.

Η δυσκολία της εκδήλωσης των συναισθημάτων και τα παιχνίδια στρατηγικής είναι τα κυριότερα σημεία τριβής ανάμεσα στις Σελήνες του Αιγόκερω και του Κριού.

Η δεύτερη με τις «άστατες» επιθυμίες της δεν είναι διατεθειμένη να περιορίζεται από «πρέπει» και κανόνες, ενώ η πρώτη κρίνει ότι της χαλάνε τα σχέδια η ότι απλά ...ρεζιλεύεται από τα καμώματα της άλλης.

Η Σελήνη στο Ζυγό έχει την πρόθεση να συνδιαλλαγεί ακόμη και με το μεγαλύτερο ...εχθρό της, νοιώθει όμως ασφυκτικά και ευνουχίζεται όταν περιορίζεται διαρκώς σε οικείους χώρους η συμπεριφορές που προτιμά η Σελήνη στον Καρκίνο.

Αντίθετα, η τελευταία αποδιοργανώνεται από τις πολλές ...εξόδους και τις κοινωνικές βλέψεις της Σελήνης στο Ζυγό, νοιώθοντας διαρκώς εκτεθειμένη και απροστάτευτη.

Η διπλωματία, η στρατηγική και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για το «τι λέει ο κόσμος» είναι τα κοινά σημεία της Σελήνης στον Αιγόκερω και της Σελήνης στο Ζυγό.

Ωστόσο η τελευταία δεν υπόκειται στους αυστηρούς και ...ανελαστικούς κανόνες της πρώτης, αφού διαμορφώνει την πολιτική της με γνώμονα τις εκάστοτε συνθήκες και όχι κάποιους απαράβατους ηθικούς κανόνες. Επίσης μπορεί να είναι αρκετά «ανάλαφρη» για τα δεδομένα του Αιγόκερω, που όσο «βολεύεται» με τα πλεονεκτήματα των διευρυμένων δημόσιων σχέσεων, δεν αντιδρά. Όταν όμως η Σελήνη στο Ζυγό γίνεται πιο διαχυτική, τότε η συνταγή χαλάει...

Όλες οι παραπάνω διαφορές των παρορμητικών ζωδίων μπορούν να εξομαλυνθούν, μέσα από μια κοινή προσπάθεια στον επιχειρηματικό τομέα η την πολιτική. Τα εγγενή «συστατικά» τους (πρωτοπορία, παράδοση, σύνθεση, ισορροπία), όταν ενοποιηθούν μπορούν να ...αναστήσουν ακόμη και πεθαμένους...

Οι άμεσα συμβατές Σελήνες

Πρακτικά όταν οι Σελήνες δύο φίλων, εραστών η συνεργατών βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο, τότε εκπληρώνεται αβίαστα η πιο ουσιαστική συνθήκη «συμπάθειας», που διευκολύνει άμεσα κάθε κοινή δραστηριότητα και βέβαια μια συμβίωση.

Όμως και στην τριγωνική σχέση (όταν τα ζώδια που βρίσκεται η Σελήνη ανήκουν στο ίδιο στοιχείο), η συμβατότητα είναι τελικά πολύ πιο ουσιαστική από την αντίστοιχη Ηλιακή, που κακώς-κατά τη γνώμη μου-θεωρείται «πρώτης γραμμής».

Ακόμα και δύο Σελήνες που βρίσκονται σε ζώδια με «κοινή γραμμή» σε κάποια θέματα μπορούν να βάλουν τα θεμέλια μιας-αν μη τι άλλο-ευχάριστης συνύπαρξης.

Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν γενικά οι συνδυασμοί ζωδίων που βρίσκονται απέναντι (των πολικών δηλαδή) η απέχουν 60 μοίρες το ένα από το άλλο (Ταύρος-Καρκίνος, Τοξότης-Υδροχόος, Κριός-Δίδυμοι κλπ).

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2023 Astrology.gr - All rights reserved