Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 12° 16' 40" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 29° 51' 36" ΚΡΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ - 26° 19' 19" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 22° 51' 46" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΑΡΗΣ - 17° 32' 53" ΔΙΔΥΜΟΙ R
ΔΙΑΣ - 28° 59' 25" ΙΧΘΥΕΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 20° 04' 45" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ - 15° 54' 59" ΤΑΥΡΟΣ R
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 22° 38' 42" ΙΧΘΥΕΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 26° 52' 01" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 13° 14' 15" ΤΑΥΡΟΣ

Δεσμοί της Σελήνης - Ο καθρέφτης της Συνειδητότητας

Πρακτικά είναι ένας μοχλός εξέλιξης, που κατευθύνει το άτομο

Δεσμοί της Σελήνης - Ο καθρέφτης της Συνειδητότητας
 

Οι δεσμοί της Σελήνης (ο βόρειος: North Node και ο νότιος: South Node) δεν είναι ουράνια σώματα αλλά σημεία.

Χρησιμοποιούνται από παλιά στην αστρολογία και στην Ινδική παράδοση αναφέρονται αντίστοιχα ως Κεφαλή και Ουρά του Δράκοντα.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι κινούνται με ανάδρομη φορά (από τον Κριό στους Ιχθύες, μετά στον Υδροχόο κοκ) και συμπληρώνουν μια περιστροφή στο ζωδιακό κύκλο κάθε 18.5 χρόνια περίπου.

Η θέση του Νότιου δεσμού είναι ακριβώς απέναντι (δηλ 180 μοίρες) από εκείνη του Βόρειου. Πρακτικά δηλαδή οι δύο δεσμοί βρίσκονται πάντα σε αντιδιαμετρικά ζώδια και ο άξονας τους είναι ένα είδος «γέφυρας», που ενώνει τα δύο άκρα.

Η σύνθεση

Οι Δεσμοί της Σελήνης συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας και στην ερμηνεία ενός ωροσκοπίου βρίσκονται αρκετά ψηλά στην κλίμακα της ψυχολογικής -και όχι μόνον- αξιολόγησης.

Πρακτικά είναι ένας μοχλός εξέλιξης, που κατευθύνει το άτομο σε μια συγκεκριμένη πορεία, γύρω από τα θέματα του ζωδιακού άξονα (η των Οίκων) που βρίσκονται.

Ο Νότιος επισημαίνει κατακτημένες «συνήθειες» η εμπειρίες, στοιχεία δηλαδή και χαρακτηριστικά που ήδη υπάρχουν και έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται, όπως για παράδειγμα οι ηγετικές τάσεις, ο εγωισμός και η υπερεκτίμηση των προσωπικών δυνατοτήτων (Νότιος δεσμός στον Κριό).

Ο Βόρειος έρχεται να συμβάλλει στην εξελικτική διαδικασία, προτείνοντας μια διαφορετική πολιτική πάνω στο ίδιο θέμα.

Συμπληρώνει τα ελλείμματα της «μονομέρειας» του Νότιου και δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που συχνά προκύπτουν από την επίμονη η αποκλειστική «χρήση» των ιδιοτήτων του.

Για παράδειγμα ο Βόρειος δεσμός στο Ζυγό δημιουργεί πλεονεκτήματα μέσω σχέσεων η συνεργασιών, ακριβώς για να βοηθήσει το άτομο να «εξελίξει» τον «Κριό» του.

Παραδοσιακά θεωρείται ότι ο Βόρειος δεσμός λειτουργεί ευεργετικά  για το άτομο (σαν μικρός Δίας), ενώ ο Νότιος περιοριστικά (σαν μικρός Κρόνος), όλα αυτά όμως είναι σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση οι εμπειρίες που υποδηλώνονται από τη θέση του Νότιου δεσμού μπορούν να μεταδοθούν σε όσους τις έχουν ανάγκη, ενώ για το ίδιο το άτομο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα προκύπτουν, όταν κατορθώσει να συνθέσει τα δύο άκρα.

Το ζητούμενο δεν είναι η απαξίωση των ιδιοτήτων και των τάσεων της μιας πλευράς αλλά η ενιαία χρήση τους. Στο παράδειγμα Κριού-Ζυγού η «ώσμωση» των Δεσμών μπορεί να καταλήξει σε έναν ηγέτη που δεν κάνει «του κεφαλιού του» αλλά μαθαίνει να ηγείται κερδίζοντας την αποδοχή των άλλων. Μέχρι να συμβεί αυτό, όλο το σύστημα των δεσμών λειτουργεί σαν μια «τραμπάλα» και το άτομο βιώνει εναλλάξ και τις δύο πλευρές, αποκομίζοντας εμπειρίες και συνάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα.

Η παρουσία πλανήτη ή πλανητών πάνω στον άξονα των Δεσμών, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού ο καθένας από αυτούς μπορεί να τονίσει αναγκαιότητες είτε του Νότιου είτε του Βόρειου.

Πολύ πιο σύνθετες καταστάσεις δημιουργούν τα τετράγωνα πλανητών προς τους Δεσμούς που αναγκάζουν το άτομο να κινηθεί όχι σε έναν αλλά σε δύο άξονες, συνδυάζοντας όσο μπορεί τα  δεδομένα τους. Για παράδειγμα ένα τετράγωνο του Ήλιου στον Τοξότη με τους Δεσμούς σε Ιχθύες-Παρθένο, σημαίνει πως το αρχικό «στοίχημα» της σύνθεσης ανάμεσα στο πραγματικό-ρεαλιστικό και στο φανταστικό-εξιδανικευμένο θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία εκπαίδευσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η «ενότητα» σε επίπεδο ποιοτήτων, κάτι σίγουρα πιο δύσκολο αλλά πολύ πιο πλήρες στην τελική του μορφή.

 

 

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2022 Astrology.gr - All rights reserved