ΙΝΔΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ-Βασικές διαφορές

Αν και η ονομασία τους διαφέρει, τα ζώδια στην ινδική αστρολογία είναι όσα και στη δυτική
Παπασταύρου Λίντα
ΙΝΔΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ-Βασικές διαφορές

από τον Πάρι Σιδηρόπουλο

Βασικές διαφορές μεταξύ Ινδικής και Δυτικής Αστρολογίας

Αν και η ονομασία τους διαφέρει, τα ζώδια στην ινδική αστρολογία είναι όσα και στη δυτική και τα σύμβολα τους είναι κοινά. Ωστόσο ανάμεσα στις δύο σχολές υπάρχουν αρκετές διαφορές, οφειλόμενες τόσο στη διαφορετική κουλτούρα των δύο πολιτισμών, όσο και στη διατήρηση από την πλευρά της Ινδικής παράδοσης, όλων εκείνων των στοιχείων και των παραμέτρων που ενσωματώθηκαν στην αστρολογία μετά τις κατακτήσεις του Μ. Αλέξανδρου και τη δημιουργία του Ελληνο-Ινδικού πολιτισμού.

Εκτός από τον διαφορετικό τρόπο που σχεδιάζονται τα ωροσκόπια (στην Ινδική αστρολογία είναι τετράγωνα), η πρώτη-και μάλλον πιο γνωστή διαφοροποίηση-είναι επίσης τεχνικής φύσεως και έχει να κάνει με τις …άλλες ζωδιακές θέσεις των ουρανίων σωμάτων. Κι αυτό συμβαίνει επειδή το σημείο αφετηρίας του ζωδιακού στα δύο συστήματα δεν είναι το ίδιο. Τα «ζώδια» της δυτικής αστρολογίας δεν αντιστοιχούν στους «αστερισμούς» της Ινδικής.

Στη δύση χρησιμοποιείται ο τροπικός (tropical) ζωδιακός που ξεκινά από την χρονική στιγμή της εαρινής ισημερίας, η οποία κάθε χρόνο είναι σταθερή, αφού ορίζεται από την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Στην Ινδική παράδοση τα ωροσκόπια καταστρώνονται με βάση τον αστρικό (sidereal) ζωδιακό λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές θέσεις των πλανητών η των σημείων στους αστερισμούς.

Την Ελληνιστική περίοδο και τους πρώτους αιώνες της πρώτης χιλιετίας μ. Χ. οι δύο ζωδιακοί σχεδόν ταυτίζονταν. Όμως εξ αιτίας της μετάπτωσης των ισημεριών το λεγόμενο «σημείο γ΄» της εαρινής ισημερίας, το οποίο πρακτικά ορίζει την αρχή του αστερισμού (και όχι του ζωδίου) του Κριού, άρχισε να διολισθαίνει, κινούμενο «ανάποδα» στο ζωδιακό (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού) από τον Κριό προς τον Υδροχόο. Καλύπτοντας περίπου μια μοίρα κάθε 70 χρόνια, διάνυσε το μεγαλύτερο μέρος του ζωδίου των Ιχθύων, ορίζοντας μια περίοδο που στη δύση αναφέρεται ως «Εποχή των Ιχθύων».

Σήμερα το «σημείο γ΄» βρίσκεται στις πρώτες μοίρες των Ιχθύων και η αριθμητική διαφορά μεταξύ τροπικού και αστρικού ζωδιακού-με τον πρώτο να «προπορεύεται»-είναι περίπου 23-24 μοίρες. Όσο περνούν τα χρόνια η διαφορά αυτή θα διευρύνεται. Έτσι ένας «δυτικόφρων» Κριός του πρώτου η του δευτέρου δεκαημέρου, για τον αστρολόγο της Ινδικής είναι Ιχθύς.

Η επόμενη-και ουσιαστική ως προς την ερμηνεία-βασική διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με την δυτική αστρολογία, στην Ινδική χαρακτηρίζεσαι από το ζώδιο του ωροσκόπου σου και όχι από το ηλιακό ζώδιο.

Επίσης, το ινδικό σύστημα είναι πολύ πιο εναλλακτικό, όσον αφορά την υποστηρικτική η βλαπτική επίδραση των πλανητών. Η «τυποποιημένη» παραδοσιακή φύση των πλανητών μεταβάλλεται ραγδαία (είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο), ανάλογα με τον ωροσκόπο του ατόμου. Όπως θα διαπιστώσετε στην ενότητα «Τα ζώδια και οι πλανήτες στην Ινδική Αστρολογία», οι παραδοσιακά «κακεργέτες» πλανήτες Κρόνος και Άρης κατά περίπτωση γίνονται «ευεργέτες» και πως αντίστοιχα ο Δίας και η Αφροδίτη από ευεργέτες γίνονται κακεργέτες.

Και βέβαια να θυμίσω ότι οι εξω-Κρόνιοι πλανήτες (Ουρανός, Πλούτωνας και Ποσειδώνας) δεν χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ινδική αστρολογία.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved