ΙΝΔΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ-Η Τεχνική

Παρατηρώντας το ωροσκόπιο του Μπάρακ Ομπάμα, η πρώτη και δια …γυμνού οφθαλμού διαφορά

από τον Πάρι Σιδηρόπουλο

Η τεχνική της Ινδικής αστρολογίας στην κατάστρωση ενός γενέθλιου χάρτη

Παρατηρώντας το ωροσκόπιο του Μπάρακ Ομπάμα, η πρώτη και δια …γυμνού οφθαλμού διαφορά με την Δυτική αστρολογία, είναι το σχήμα του χάρτη. Στην Ινδική λοιπόν δεν έχουμε τον κύκλο της Δυτικής αλλά ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο πλαίσιο με δώδεκα τετραγωνίδια κατά μήκος των τεσσάρων πλευρών του. Σε μόνιμη βάση κάθε τετραγωνίδιο αντιπροσωπεύει και ένα συγκεκριμένο ζώδιο, από 0-30 μοίρες. Μονίμως το δεύτερο από αριστερά τετραγωνίδιο της πάνω πλευράς είναι ο Κριός και ακολουθούν με την σειρά τους τα υπόλοιπα ένδεκα ζώδια με την φορά των δεικτών του ωρολογίου.

Η οικοθεσία γίνεται όπως και στην δυτική με οδηγό το ζώδιο του ωροσκόπου, άσχετα όμως με το αν βρίσκεται στην πρώτη ή την τελευταία μοίρα. Η ουσιώδης διαφορά με τη Δυτική αστρολογία είναι ότι κάθε ουράνιο σώμα που τυχαίνει να βρίσκεται στο ίδιο ζώδιο, θεωρείται ότι φιλοξενείται και στον αντίστοιχο οίκο.

Δηλαδή, τα συστήματα οικοθεσίας που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη Δύση (Πλάσιντους, Κοχ, κλπ) δεν έχουν καμία εφαρμογή στην Ινδική αστρολογία. Σε όποια λοιπόν μοίρα κάποιου από τα 12 ζώδια βρεθεί ο ωροσκόπος, θα τοποθετηθεί στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο-ζώδιο του χάρτη και το τετραγωνίδιο-ζώδιο αυτό θα είναι ο πρώτος οίκος του γενέθλιου χάρτη.

Στην συνέχεια τα επόμενα τετραγωνίδια- ζώδια αριθμούνται κατά την φορά των δεικτών του ωρολογίου και αποτελούν τους επόμενους οίκους του χάρτη. Ο ωροσκόπος-1ος οίκος σημειώνεται με μια μικρή διαγώνια ευθεία στην πάνω γωνία του τετραγωνιδίου.

Στην Ινδική αστρολογία χαρακτηρίζεσαι από το ζώδιο του ωροσκόπου και όχι από το ζώδιο του γενέθλιου Ήλιου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα με τους κανόνες της Δυτικής είναι Λέων με ωροσκόπο Υδροχόο. Θα υπέθετε κάποιος (δικαιολογημένα) ότι με τους κανόνες της Ινδικής λογίζεται ως Υδροχόος, δηλαδή το ζώδιο του ωροσκόπου του. Στον χάρτη του ωστόσο παρατηρούμε ότι ο ωροσκόπος του βρίσκεται στον Αιγόκερω και ο Ήλιος του στον Καρκίνο και όχι στον Λέοντα.

Οι γενέθλιες θέσεις της Ινδικής ορίζονται πάνω στον αστρικό ζωδιακό και βρίσκονται γύρω στις 23-24ο πίσω από τις αντίστοιχες της Δυτικής που χρησιμοποιεί τον τροπικό ζωδιακό.

Πρόκειται για μια θεμελιώδη διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων, η οποία οφείλεται στο αστρονομικό φαινόμενο της Μετάπτωσης των Ισημεριών που λαμβάνει υπόψη της η Ινδική σχολή.

Το θέμα είναι τεράστιο και συναρπαστικό ως προς την ερμηνεία των πλανητικών θέσεων, δεδομένου ότι με το ένα σύστημα ο οποιοσδήποτε γενέθλιος πλανήτης μπορεί να βρίσκεται σε θρόνο ή πτώση και με το άλλο να βρίσκεται αντίστοιχα σε πτώση ή θρόνο! Υπάρχουν βέβαια και πλείστες περιπτώσεις όπου ένας πλανήτης, δεσμός ή ωροσκόπος «πέφτει» στο ίδιο ζώδιο και με την Ινδική και με την Δυτική.

Για παράδειγμα, στον χάρτη του Ομπάμα ο Κρόνος βρίσκεται στον Αιγόκερω (2 μοίρες ινδικής και 25 μοίρες δυτικής, δηλαδή η διαφορά των 23 μοιρών που προανέφερα μεταξύ Τροπικού και Αστρικού Ζωδιακού).

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βόρειο Δεσμό (Ράχου), που βρίσκεται στις 4ο του Λέοντα για το ινδικό μοντέλο και στις 27ο για το δυτικό. Το ότι είναι …πλανητάρχης στην μεν Ινδική ερμηνεύεται με την παντοδύναμη και δημοφιλέστατη Σελήνη του σε έξαρση στον Ταύρο και στο φοβερά ευνοϊκό 5ο οίκο του Ντάρμα (έργο ζωής). Στην δυτική σαν βάση ερμηνείας για το ..προεδριλίκι του, πιθανόν να είναι ο πανίσχυρος Ήλιος του, βασιλιάς πάνω στον θρόνο του Λέοντα.

Συμπερασματικά, η Ινδική και Δυτική αστρολογία παρ’ όλες τις μεγάλες διαφορές που παρουσιάζουν, ίσως να καταλήγουν στον ίδιο προορισμό χρησιμοποιώντας διαφορετικά μονοπάτια αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη. Οι χρήστες της ιστοσελίδας μας θα έχουν την ευκαιρία σε προσεχείς εργασίες μας να γνωρίσουν σε βάθος την παραδοσιακή Ινδική (Βεδική) αστρολογία.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved