Ο Χείρων και η θεραπευτική ολοκλήρωση

Ο Χείρωνας λοιπόν, σύμφωνα με τους αστρολόγους που αναφέραμε, συνδέεται με την ολοκλήρωση
Παπασταύρου Λίντα
Ο Χείρων και η θεραπευτική ολοκλήρωση

από τον Δρ Χρήστο Παΐζη

20100627_Christos_Paizis_6JPEG

1. Τα Χειρώνια στάδια της «θεραπευτικής ολοκλήρωσης»

Οι δύο βασικότερες λέξεις – κλειδιά του Χείρωνα είναι σύμφωνα με τον Zane Stein και την Erminie Lantero, τους δυο βασικότερους μελετητές του πλανητοειδούς, οι εξής:

-Ολοκλήρωση (wholemaking, στα αγγλικά).

-Θεραπεία (healing)

Ας δούμε αρχικά την έννοια της ολοκλήρωσης

Ολοκλήρωση είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία ένα αρχικό σχέδιο υλοποιείται, μια αφηρημένη αρχικά ιδέα, μέσα από μια αλυσιδωτή διαδικασία μορφοποιείται, παίρνει «σάρκα και οστά».

Σε ανθρώπινο επίπεδο είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία κάποιος πραγματώνει όλες του τις δυνατότητες, σωματικές – πνευματικές – ψυχικές. Σε ακραία περίπτωση ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι ο homo Universalis (καθολικός άνθρωπος) της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού, είναι ο άνθρωπος που πολλοί οραματιστές συνέδεσαν με την «τέλεια» κοινωνία, ο άνθρωπος στην οποία η ουτοπία θα έπαιρνε σάρκα και οστά. Μετριοπαθέστερα μιλώντας, είναι ο άνθρωπος εκείνος που καταφέρνει να πετύχει τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει, χωρίς να χάσει την εσωτερική του αρμονία και ισορροπία.

Ο Χείρωνας λοιπόν, σύμφωνα με τους αστρολόγους που αναφέραμε, συνδέεται με την ολοκλήρωση. Αυτό γιατί ως θεραπευτής παρουσιάζει το πρόβλημα, δείχνει τις ρίζες του και, βέβαια, εμφανές πια όντας το πρόβλημα μας αναγκάζει να ψάξουμε τη λύση. Ας φέρουμε ένα παράδειγμα για να γίνουν όλα αυτά πιο κατανοητά:

Έστω ότι κάποιος έχει έντονες αϋπνίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και να χάσει την εργασία του αλλά και την ψυχική του ισορροπία. Περνώντας ο Χείρωνας – Θεραπευτής από ζωτικό σημείο του ωροσκοπίου του τον οδηγεί σε κάποιον ψυχαναλυτή και, μέσα από την ψυχαναλυτική διαδικασία οδηγείται στην «αναγνώριση» των αιτιών και σταδιακά αλλά επώδυνα στη λύση του προβλήματος.

Λύνοντας το πρόβλημα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του, πετυχαίνοντας πραγμάτωση, ολοκλήρωση των αρχικών σχεδίων του.

Να, λοιπόν, γιατί ο Χείρωνας συνδέεται με την ολοκλήρωση. Ολοκλήρωση που πετυχαίνεται αφού προηγουμένως υπάρξει κάποια «θεραπεία» από κάποιο πρόβλημα, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ψυχικής υφής.

Γενικά ο Χείρωνας στη θεραπευτική και στην εξελικτική (με τη σημασία της προώθησης προς την ολοκλήρωση δράσης του) περνά από 3 στάδια, όπως παρατηρήσαμε μετά από μελέτη πολλών χρόνων. Ας τα δούμε αναλυτικά:

2. Τα στάδια της θεραπευτικής – εξελικτικής δράσης του Χείρωνα

-Στο πρώτο στάδιο υπάρχει μια ευχάριστη αναστάτωση, μια αίσθηση πως κάτι από καιρό θέλαμε «πάει να γίνει» ή πως κάτι, που από χρόνια μας βασάνιζε «πάει να λυθεί, να θεραπευθεί», για να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη του Χείρωνα.

-Στο δεύτερο στάδιο αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα που στην πρώτη φάση, λόγω της έντονης αναστάτωσης και πιθανόν χάρης, δεν γίνονταν αντιληπτά ή υποβαθμίζονταν.

-Στο τρίτο στάδιο, αφού έχει γίνει η αλλαγή, επέρχεται η θεραπεία και γίνεται συμφιλίωση με τη νέα πραγματικότητα.

Φυσικά όλα αυτά δε γίνονται εύκολα, γίνονται με επώδυνο τρόπο και πολλές φορές βασανιστικό. Κάθε στάδιο συνδέεται πολλές φορές με την ανάδρομη κίνηση του Χείρωνα που, συνήθως, κάθε ζωδιακό σημείο το «αγγίζει» τρεις φορές, μια με ορθόδρομη φορά, τη δεύτερη με ανάδρομη και την τρίτη πάλι με ορθόδρομη. Πάντως τα 3 στάδια που αναφέραμε τα εντοπίσαμε να λειτουργούν άψογα όταν ο Χείρων κινήθηκε με τον τρόπο που παραπάνω περιγράψαμε.

Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα γράψαμε ας φέρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, μιας και αυτό είναι η πιο καλή παιδαγωγική μέθοδος κατανόησης. Έστω πως κάποιος επιθυμεί πολύ να φύγει από την εργασία του, χωρίς όμως να παραιτηθεί. Νιώθει τη συγκεκριμένη εργασία ως τροχοπέδη στην ψυχοπνευματική του εξέλιξη και αναζητά τρόπο για να ξεφύγει, φτάνει ακόμα και να ζητά τη «συνωμοσία του Σύμπαντος» για να θυμηθούμε τον «αλχημιστή» του Coelho.

Όταν, λοιπόν, ο Χείρων αγγίζει ένα ζωτικό σημείο του ωροσκοπίου του, π.χ. Ήλιο, Σελήνη, ακμή 6ου ή 10ου οίκου (οίκοι επαγγελματικοί – κυβερνήτες αυτών των οίκων), η επιχείρηση στην οποία εργάζεται κηρύσσει πτώχευση (στάδιο α).

Νιώθει να φεύγει ένα βάρος από πάνω του, νιώθει να απελευθερώνεται και, επειδή έχει κάποιες οικονομίες τον πρώτο καιρό χαίρεται την ελευθερία του, αρχίζει να κάνει αυτά που θέλει. Όμως, όσο περνά ο καιρός και αρχίζουν τα πρακτικά προβλήματα αρχίζουν και οι ανασφάλειες, το άγχος για το αύριο συνεχώς μεγαλώνει και φτάνει στο σημείο ακόμα και να νοσταλγεί την παλιά δουλειά – καταπίεση (στάδιο β).

Κάνοντας όμως αυτά που θέλει, αν καταφέρει να τα κάνει πολύ καλά, πετυχαίνει και, έτσι, αν και το όλο ωροσκόπιο το επιτρέπει, γίνεται ένας επιτυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας, που εργάζεται όπως θέλει χωρίς τις δεσμεύσεις της εξαρτημένης εργασίας. Ο Χείρωνας έφερε μια «θεραπεία» μια «ολοκλήρωση».

Εν κατακλείδι τα στάδια της θεραπευτικής – εξελικτικής δράσης του Χείρωνα είναι:

-Αναστάτωση που προωθεί λύση.

-Άγχος επίλυση – θεραπεία, ειδικά αν την ίδια εποχή υπάρχει υποστήριξη και από άλλους αστρολογικούς παράγοντες.

Τελικά, ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε μια γρήγορη παρουσίαση του Χείρωνα, επεκταθήκαμε πολύ περισσότερο. Ας ξέρουμε, όμως, πως η γνώση του Χείρωνα είναι πολύ σημαντική και σήμερα ο Χείρωνας θεωρείται από τους Αμερικάνους αστρολόγους ίδιας δυναμικής με τους άλλους πλανήτες. Συνεχίζουμε λοιπόν στο επόμενο, άρθρο εξετάζοντας:

-Τη βίαιη φύση του Χείρωνα.

-Πότε είναι πιο δυνατή η δράση του Χείρωνα.

-Σχέση Χείρωνα με τους άλλους πλανήτες.

-Παραδείγματα «Χειρωνίων» ωροσκοπίων.

-Χείρωνας και σεξουαλικότητα.

Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, την εξέταση του Χείρωνα μιας και, αν δε την ολοκληρώσουμε, θα διαπράτταμε πιθανόν «ύβριν» προς τον πλανήτη της ολοκλήρωσης και, ίσως, μας έδειχνε την άγρια, ζωώδη φύση του...

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved