Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 05° 23' 28" ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 02° 49' 34" ΛΕΩΝ
ΕΡΜΗΣ - 17° 39' 35" ΖΥΓΟΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 22° 19' 25" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΑΡΗΣ - 28° 40' 03" ΖΥΓΟΣ
ΔΙΑΣ - 22° 30' 35" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 07° 08' 08" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ - 13° 05' 17" ΤΑΥΡΟΣ R
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 20° 42' 56" ΙΧΘΥΕΣ R
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 24° 25' 55" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 02° 00' 21" ΔΙΔΥΜΟΙ

Το «Πρόβλημα των Γενεθλίων» και η διάδοση της Αστρολογίας

Γράφει ο Urania lab

Το «Πρόβλημα των Γενεθλίων» και η διάδοση της Αστρολογίας

Η θεωρία των πιθανοτήτων, κλάδος της στατιστικής και των μαθηματικών, ασχολείται με την εμφάνιση γεγονότων, σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και όπως κάθε επιστημονικός κλάδος έχει κι αυτός τα παράδοξα του. Μπορεί να θεωρούμε ένα γεγονός σπάνιο, που στην πραγματικότητα δεν είναι. Ένα από τα διασημότερα παραδείγματα είναι το «Πρόβλημα των Γενεθλίων», που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1930 και από τότε εντυπωσιάζει όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ας υποθέσουμε, ότι κάνετε μια συγκέντρωση σπίτι σας και καλείται φίλους σας. Ρωτήστε τους πότε έχουν γενέθλια. Εξ’ αρχής θα πιστεύατε, ότι η πιθανότητα να βρεθούν δύο άτομα που να έχουν την ίδια ημέρα γενέθλια είναι σχεδόν μηδενική. Οι στατιστικοί έχουν αποδείξει, ότι σε μια ομάδα 23 ατόμων, η πιθανότητα είναι 50%. Απίστευτο και όμως αληθινό, κάτι που δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί. Αν τα άτομα που συγκεντρώνονται είναι 31, τότε η πιθανότητα γίνεται 99 %.

Αυτή η στατιστική και μαθηματική παραδοξότητα έχει να κάνει με την αστρολογική παραδοχή ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι τελικά στον ίδιο χώρο συνευρίσκονται άτομα που έχουν ένα είδος κοσμικής συνάφειας.

Μερικοί εκδότες στην Αμερική ασχολήθηκαν με το πρόβλημα, στην προσπάθεια τους να βρουν καινούργια προϊόντα για τις εφημερίδες, με σκοπό την προσέκλυση νέων αναγνωστών. Πρέπει να θυμηθούμε, ότι την δεκαετία του 1930, η Αμερική και ο υπόλοιπος κόσμος βίωναν μία μεγάλη οικονομική ύφεση, λόγω του Χρηματιστηριακού κραχ του 1929. Οι εφημερίδες και τα έντυπα, γέμισαν με περιγραφές ζωδίων, η μαγιά για την λαϊκή Αστρολογία ήταν έτοιμη. Έτσι το 1933 κυκλοφορεί το πρώτο λαϊκό αστρολογικό έντυπο το AmericanAstrology, που η ύλη του κυρίως ήταν τα 12 ζώδια και πως αυτά συμπεριφέρονται σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το περιοδικό έκλεισε τον κύκλο του το 2003, όταν η λαϊκή αστρολογία, ήταν κυρίαρχη στο διαδίκτυο και δεν μπορούσε να την ανταγωνιστεί. Τα 840 τεύχη του περιοδικού είχαν  ιδέες και προτάσεις για όλο τα φάσμα της λαϊκής αστρολογίας, που ακόμη και σήμερα πολλά περιοδικά τις αντιγράφουν.

Το 1936 έχουμε την έκδοση του αστρολογικού βιβλίου Astrology of Personality του Αμερικάνου Αστρολόγου Dane Rudhyar, μια επιτομή της σύγχρονης αστρολογικής γνώσης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Η λαϊκή αστρολογία είχε πλέον ένα μεγάλο κοινό, και αυτοί που ενδιαφερόντουσαν για σοβαρή αστρολογική έρευνα, το βιβλίο αυτό ήταν το ευαγγέλιο της γνώσης, που παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρο.

Η κυριαρχία της λαϊκής αστρολογίας αλλά και η μαζική διάδοση της Αστρολογίας, δεν άφησαν αδιάφορες της μυστικές υπηρεσίες, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μέρος του ψυχολογικού πολέμου των Συμμάχων εναντίων του Άξονα ήταν και η χρήση της Αστρολογίας. Κορυφαίο γεγονός ήταν η πτήση του Rudolf Hess προς την Αγγλία, για υπογραφή ειρήνης, αφού είχε πιστέψει την παντοδυναμία του ωροσκοπίου του έναντι του Χίτλερ, μετά από έντονη προπαγάνδα των μυστικών υπηρεσιών με την βοήθεια της Αστρολογίας. Μέχρι και σήμερα ο φάκελος του Rudolf Hess είναι απόρρητος, γιατί αν κάποτε ανοίξει θα φανεί η δύναμη της Αστρολογίας, που όλοι φανερά την κατηγορούν από την Εκκλησία μέχρι την Επιστήμη.

Την δεκαετία του 1960, η Αστρολογία, σε όλες της μορφές της γνωρίζει μεγάλη άνθηση, μιας και όλοι μιλούν για την εποχή του Υδροχόου. Το 1965 το Αμερικάνικο Πεντάγωνο, με την βοήθεια Αστρολόγων, καταρτίζει στρατιωτικούς λόχους, που θα λάβουν μέρος στον Πόλεμο στο Βιετνάμ, που οι στρατιώτες έχουν καλή συναστρία μεταξύ τους.

Την δεκαετία του 1970 πλέον η Αστρολογία έχει γίνει πλέον ένας γνωστικός κλάδος, που πολλά πανεπιστήμια έχουν κύκλους μαθημάτων καθώς επίσης και ερευνητικά προγράμματα που καταλήγουν σε απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Με τα ανωτέρω ήθελα να δώσω μια μικρή εξελικτική πορεία της Αστρολογίας, που προήλθε από το πρόβλημα των γενεθλίων.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ;

ΚΡΙΟΣ
ΚΡΙΟΣ
©2011-2021 Astrology.gr - All rights reserved