Σχέσεις-Η λυδία λίθος της επικοινωνίας

Γράφει η Ρένα Κολιοπάνου
Παπασταύρου Λίντα
Σχέσεις-Η λυδία λίθος της επικοινωνίας

«Και τελικά μετά από τις τόσες δυσκολίες που πέρασαν, ο Πρίγκιπας παντρεύτηκε την φτωχή κοπέλα και την έκανε πριγκίπισσα του. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…» έλεγε η μητέρα μου, σ’ ένα από τα πολλά παραμύθια που μου σιγοψιθύριζε τα βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Έτσι έπεφτα στην αγκαλιά του Μορφέα, αδημονώντας για το δικό μου παραμυθένιο μέλλον, ονειρευόμενη εικόνες ενός άνδρα, όλο αγάπη, που θα με παντρευόταν και θα ζούσαμε μια σχέση φωτεινή, ζεστή και γεμάτη κατανόηση.

Χιλιάδες κοριτσόπουλα μεγαλώνουν με το ίδιο μοτίβο, κάνοντας όνειρα για επιτυχημένες σχέσεις που θα τις βιώνουν σαν παραμύθια. Χωρίς προβλήματα, γκρίνιες και χωρισμούς. Πριν λίγες ημέρες, ο ονειρικός γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ αναβίωσε ένα από τα παιδικά παραμύθια και η απήχηση του στα 2 δις άτομα που τον παρακολουθήσαν, αναπτέρωσε τις ελπίδες μας για ονειρικές σχέσεις. Είναι γεγονός ότι το να πιστέψουμε στα παραμύθια είναι πλέον μια επιτακτική «ανάγκη» στην πραγματιστική εποχή μας, ιδίως των γυναικών που έχουν την τάση να είναι πιο ρομαντικές και συναισθηματικές.

Μέχρι πρότινος γυναίκες και άντρες ζούσαν σε ένα διαμορφωμένο status quo σχέσεων, που οι απαρχές του χάνονται στα βάθη στις προϊστορίας. Ο αρχηγός -το αρσενικό- και η «σκλάβα» του -το θηλυκό. Όμως, η καταπιεσμένη γυναίκα ένιωθε να περιβάλλεται από αγάπη και σεβασμό, επειδή καθημερινά ο σύντροφος της διακινδύνευε την ζωή του για να την συντηρήσει. Δεν περίμενε από εκείνον να είναι ευαίσθητος ή περιποιητικός και η ικανότητα για επικοινωνία δεν ήταν μέσα στα καθήκοντά του. Εφόσον ήταν καλός κυνηγός και μπορούσε να γυρίζει σώος στο σπίτι του, άσχετα αν ερχόταν στις πέντε το πρωί, εκείνη ήταν ευτυχισμένη, απλά και μόνο επειδή ήταν ικανός να προμηθεύει την τροφή. Και ο άντρας ένιωθε ότι η γυναίκα του τον αγαπούσε και τον εκτιμούσε.

Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Δεν πρέπει να έχουμε πλάνες πια. Εμείς οι γυναίκες δεν εξαρτόμαστε πια από τους άνδρες για την επιβίωση και την ασφάλεια μας και οι άνδρες δεν είναι πια οι προστάτες και οι προμηθευτές τροφής. Πέρα από την μαγεία και τον ενθουσιασμό που ζούμε σχεδόν όλοι στις αρχές της γνωριμίας μας, έχουμε ανάγκη να ικανοποιήσουμε τις συναισθηματικές ανάγκες μας και να βιώσουμε σχέσεις που θα έχουν πάθος, οικειότητα και ευτυχία που να αντέχουν στον χρόνο.

Το υψηλό ποσοστό διαζυγίων και χωρισμών που παρατηρείται στις μέρες μας δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τις σχέσεις μας. Απλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα πράγματα και εγκαταλείπουμε πολύ εύκολα τα όπλα γιατί πιστεύαμε, όπως μας έχουν καλλιεργήσει από μικρούς, ότι οι σχέσεις μας δεν έχουν δυσκολίες. Και όταν έρχονται οι πρώτοι τριγμοί, τελματώνουμε. Οι γυναίκες νιώθουν ότι πια δεν τις αγαπούν και ξεσπούν στους συντρόφους τους, θεωρώντας τους ως τους μόνους υπεύθυνους για την ευτυχία τους. Και οι άντρες βλέποντας αυτές τις κρίσεις αισθάνονται αποτυχημένοι που δεν μπορούν να τους δώσουν αυτά που χρειάζονται.

Πέρασα αρκετά χρόνια μελετώντας συναστρίες και σύνθετους χάρτες σχέσεων, ψάχνοντας την μαγική φόρμουλα που θα μπορούσε να δώσει μια ισορροπημένη και αρμονική σχέση. Και κάποια στιγμή κατάλαβα πως ο πλανήτης Ερμής, πλανήτης της επικοινωνίας, είναι η ασφαλιστική δικλείδα. Αν το σκεφτούμε και πρακτικά, θα δούμε πως ακόμη και ένα ζευγάρι που έχει έναν πολύ καλό συνδυασμό Άρη και Αφροδίτης στον χάρτη της συναστρίας του, παρά την ισχυρή σεξουαλική έλξη, δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τα προβλήματα του, εάν ο Ερμής σχηματίζει δύσκολες όψεις.

Συνήθως οι καλές όψεις του Ερμή σε μια συναστρία ή σε έναν σύνθετο χάρτη σχέσης, είναι εκείνες που θα προάγουν την πνευματική επικοινωνία των ατόμων και θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα προβλήματα τους.

Η άνεση στο να επικοινωνούμε τα συναισθήματα μας και να μπορούμε να συζητάμε ουσιαστικά για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα μας, πολλές φορές είναι η βάση για να εξιχνιάσουμε τα μυστικά της συντροφικότητας.

Δεν σημαίνει βέβαια πως οι άσχημες όψεις θα πρέπει να μας αποκαρδιώνουν. Ο ρόλος της Αστρολογίας δεν είναι όπως πολλοί νομίζουν για να μας υπαγορεύει στο πως θα πρέπει να κινηθούμε και που απαγορεύεται να πάμε. Σκεφτείτε πως έχετε χάσει τον δρόμο σας σε μια τεράστια πόλη με πολλές διακλαδώσεις. Αν ψάξετε τον χάρτη, θα μπορέσετε να πάρετε μια ιδέα προς τα πού να κινηθείτε για να φτάσετε στον προορισμό σας. Τον ίδιο ρόλο έχει και η Αστρολογία, μας δείχνει, αν την συμβουλευτούμε, τις δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να βρούμε το μονοπάτι μας.

Οι αποτυχίες στις σχέσεις μεταξύ των άντρων και των γυναικών δεν οφείλονται μόνον στην έλλειψη της αγάπης. Όλοι γεννιόμαστε με την αγάπη στην καρδιά μας. Βιώνουμε την οδύνη γιατί δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε και να εκφράζουμε την αγάπη μας με τρόπο αποτελεσματικό. Έτσι ωκεανοί αγάπης πάνε χαμένοι, γιατί δεν μπορούμε να ζητήσουμε, να συγχωρέσουμε και προπάντων να επικοινωνήσουμε σωστά.

Όταν μάθουμε να λύνουμε τις διάφορες μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε μέσα από την σωστή προσέγγιση των προβλημάτων μας και να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές ανάγκες μας. Γιατί τελικά οι σχέσεις παρότι δεν μπορούν να είναι πάντα φτιαγμένες από την χρυσόσκονη του παραμυθιού, εντούτοις έχουν την μαγεία τους, όταν προσπαθούμε γι’ αυτές.

Εύχομαι λοιπόν, όλοι μας να βιώσουμε υπέροχες, ουσιαστικές σχέσεις που θα βασίζονται στην ειλικρινή επικοινωνία.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved