Ζώδια-Οι συναισθηματικοί και οι άλλοι

Γράφει η Πόπη Βασσάλου

Ζώδια-Οι συναισθηματικοί και οι άλλοι

Η ετυμολογική έννοια του συναισθήματος σημαίνει ευχάριστη η δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, ψυχική εμπειρία ή εντύπωση που παραμένει στη συνείδηση. Συναίσθημα επίσης είναι κίνηση προς τα εμπρός. Νιώθω, άρα προχωρώ, κινητοποιούμαι.

Μερικά ζώδια είναι περισσότερο συναισθηματικά από κάποια άλλα και συγκεκριμένα τα ζώδια του νερού Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες μπορούν να διαχειριστούν συναισθήματα πολύ περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα, όμως το καθένα με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικές εκδηλώσεις συμπεριφοράς.

Έτσι ένας Καρκίνος θα μπορούσε να κοντρολάρει τις ευαισθησίες του, να ελέγξει τις αδυναμίες του και να αποφύγει σπασμωδικές εκρήξεις γκρίνιας, μόνιμης προσκόλλησης στην οικογένεια, ή δειλίας ν’ αντιμετωπίσει με θάρρος την πραγματικότητα μην τυχόν και πληγωθεί. Η ανάγκη του για συναισθηματική ασφάλεια τον κάνει να καταλαβαίνει τους άλλους, όμως αν συμβεί το αντίθετο πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε δικτάτορα συναισθημάτων.

Από την άλλη ο Σκορπιός, είναι το ζώδιο που έχει να κάνει με πολύ βαθιά αλλά και σταθερά συναισθήματα, που δεν μπορεί να σκεφτεί ανθρώπου νους. Ό,τι νιώθει θα το εκδηλώσει με πάθος και ακαταπαύστη ορμή κι αν χρειαστεί θα παλέψει με θεούς και δαίμονες, προκειμένου να πείσει γι’ αυτά ή να κατακτήσει εκείνον που τον προκαλεί ή τον ενδιαφέρει πραγματικά, έστω κι αν περιμένει πολύ, μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό στόχο. Όμως θα μπορούσε και να τυφλωθεί από τα ίδια του τα συναισθήματα και να μετατρέψει αυτή τη παθιασμένη δύναμη που διαθέτει, σε παθολογική, βγάζοντας στην επιφάνεια ό,τι αρνητικό διαθέτει η ανθρώπινη φύση, όπως ζήλεια, εκδίκηση, μίσος κλπ.

Πλούσια φανταστικά ή ονειρικά συναισθήματα βιώνουν οι Ιχθύες, τα οποία όμως μπορεί ν’ αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και να παρασύρονται σαν το νερό στ’ αυλάκι, ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από το εξωτερικό τους περιβάλλον. Έτσι βλέπουμε σ’ αυτό το ζώδιο να εκδηλώνει τάσεις φυγής μόλις νιώσει ότι εγκλωβίζεται συναισθηματικά. Δε θέλει ούτε να γνωρίσει, αλλά ούτε και ν’ ασχοληθεί ή αντίθετα βλέπουμε ότι μέσα από συναισθήματα που δεν τον πιέζουν εκδηλώνει τον αισθησιασμό του, την ανιδιοτελή αγάπη ή το ρομαντισμό, αγκαλιάζοντας κάθε τι που βρίσκεται δίπλα του και το αισθάνεται.

Απ’ όλα τα παραπάνω δε σημαίνει ότι κι όλα τα υπόλοιπα ζώδια δεν έχουν συναισθήματα ή δεν τα εκδηλώνουν, θετικά ή αρνητικά. Θα μπορούσε όμως ένας Κριός να διδάξει για αμεσότητα κι ενθουσιασμό, ένας Ταύρος για τρυφερότητα και να την αποδείξει με τις πράξεις του, ένας Δίδυμος για την ανεμελιά που δεν τα παίρνει όλα τοις μετρητοίς, ένας Λέοντας για την απίστευτη γενναιοδωρία ή μεγαλοψυχία του, ένας Παρθένος για την τάση του να φροντίσει και μέσα από τη φροντίδα να εκδηλώσει έστω και μετρημένα, όσα νιώθει , ένας Ζυγός για τις συμβιβαστικές του τάσεις και την αρμονία που χρειάζεται γύρω του, χωρίς όμως να χάνει σπιθαμή από την ελευθερία του, ένας Τοξότης για το ότι δεν ντρέπεται να πει όσα αισθάνεται, όμως αυτό δεν θα πρέπει να του ανακόπτει την προσωπική του πορεία ή φιλοδοξίες, ένας Αιγόκερος που θέτει όρια και βέβαια λειτουργεί γύρω από συγκεκριμένα κλισέ και χωρίς κανένα ενθουσιασμό και τέλος ένας Υδροχόος που θα νιώθει τέλεια αν κανείς και τίποτε δεν τον εμποδίσει να κινείται όπως κινείται ο άνεμος, χωρίς όμως να χάνει τη ψυχραιμία του ή τη φιλική του συμπεριφορά.

Με λίγα λόγια συναισθηματικοί είμαστε όλοι μας, άσχετα με τη φύση του ζωδίου που ανήκουμε. Τα συναισθήματα πάνε κι έρχονται, όμως είναι στο χέρι μας αν δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, τουλάχιστον να τα αποδεχθούμε και γιατί όχι να «δουλέψουμε» πάνω σ’ αυτά σαν να είναι παιδιά που ψάχνουν να βρουν την ανεξαρτησία τους.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved