12 Νοεμβρίου-Το ξύπνημα του κοιμώμενου γίγαντα

γράφει ο Γιάννης Ριζόπουλος
Παπασταύρου Λίντα
12 Νοεμβρίου-Το ξύπνημα του κοιμώμενου γίγαντα





Να λοιπόν που η Ελληνική Αστρολογία μεγάλωσε!

Έχετε διαβάσει ίσως την ανακοίνωση για το Αστρολογικό Συνέδριο που διοργανώνει ο σύλλογος «Πάμε Αστρολογία» και έχει προγραμματιστεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Δαΐς, στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Αλλά μια «ξερή» αναφορά δεν αποτυπώνει αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει:

Τον απογαλακτισμό της Ελληνικής Αστρολογίας από τα ξένα πνευματικά δάνεια και την βάπτιση της στο πνευματικό γίγνεσθαι, με νονά την Πίστη στις δυνατότητες της.

Χρόνια τώρα, τα σκεπτόμενα μέλη της Ελληνικής αστρολογικής κοινότητας κοιτούσαν με ζήλεια ανάλογες διοργανώσεις του εξωτερικού, νοιώθοντας σε μια θέση απόλυτης αδυναμίας να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Γιατί τι πρωτότυπο θα μπορούσαν να εισηγηθούν κάποιοι -τελικά- ετερόφωτοι διανοητές;

Στην πλειοψηφία του, το αστρολογικό «προϊόν» που έχει παραχθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι παρά μια καλή ή κακή αντιγραφή του έργου ξένων αστρολόγων. Κάτι βέβαια απαραίτητο και αυτονόητο μετά την πρώτη μεγάλη «ανάσα» που πήρε η Αστρολογία στην πατρίδα μας με την αείμνηστη Μαρία Μεταλληνού να πρωταγωνιστεί και ύστερα τον «Ουρανό» της κ Ντάκου και την ίδια να δημιουργούν τον πρώτο αστρολογικό «μύθο» στην Ελλάδα.

Από το 1969 που άναψαν τα πρώτα φώτα με το περιοδικό «Ωροσκόπιο» μέχρι σήμερα, έγιναν πολλές αξιόλογες προσπάθειες με γνώμονα το άνοιγμα της ποιοτικής Αστρολογίας στο Ελληνικό κοινό.

Και συνέδρια έγιναν και φεστιβάλ έγιναν, ωστόσο οι πρωταγωνιστές ήταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ξένοι -τα ιερά τέρατα της αλλοδαπής- ενώ όσον αφορά τα φεστιβάλ είχαν έναν μάλλον εμπορικό χαρακτήρα με την έρευνα, τελευταία και καταϊδρωμένη να μετράει τις πληγές της, την ίδια στιγμή που οι διοργανωτές μετρούσαν έσοδα.

Η Ελληνική Αστρολογία εξαρτιόταν από τα ξένα πνευματικά δάνεια, όπως ακριβώς το νεογέννητο εξαρτάται απόλυτα από την μητέρα του. Και τα χρόνια περνούσαν, χωρίς ποτέ να βγει από την «κούνια» της. Στράτα-στρατούλα με τον Λίλλυ, τον Λήο, τον Κάρτερ, τον Χαντ, τον Τυλ, τον Σμιτ, τον Ρουντγίαρ, τον Αρόγιο, τον Έμπερτιν, την Γκούντμαν, τη Χόουν, την Ζόνταγκ, τους Πάρκερ και άλλους πολλούς επώνυμους κι ανώνυμους της παγκόσμιας σκηνής, εμπορικούς και μη, σεβαστούς και αμφιλεγόμενους, γίγαντες αλλά και νάνους.

Και όπως ...συνηθίζεται στα μέρη μας, ότι προερχόταν «απ’ έξω» ήταν καλό, αντίθετα «μέσα» κάθε καλή προσπάθεια έπεφτε πάνω στο γνωστό «θέλω να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα».

Δύσκολο πράγμα η συνεργασία, ιδιαίτερα στην Ελληνική πραγματικότητα...

Ωστόσο, ο σπόρος που φυτεύτηκε πριν από σαράντα και κάτι χρόνια, τελικά ρίζωσε και πέταξε κλαριά.

Άνθρωποι του χώρου με αγάπη στο αντικείμενο και μπαϊλντισμένοι από τους εγωισμούς, τις διαμάχες και την κακώς εννοούμενη εμπορικότητα, περνώντας κάτι σαν «κρυφό σχολειό» μέσα στην «κατοχή» της ξενομανίας και της διχόνοιας άρχιζαν να κτίζουν μια νέα πραγματικότητα.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα μήπως και αδικήσω κάποιους, η ουσία όμως είναι ότι το ..θαύμα έγινε!

Ήδη όμως, πριν φθάσουμε στην ίδρυση του Συλλόγου «Πάμε Αστρολογία», τα σημάδια της προόδου ήταν ορατά, με το διαδίκτυο να ρίχνει καταλυτικές γέφυρες, σπάζοντας την αβάσταχτη απομόνωση των αστρολόγων που αίφνης βρέθηκαν να συμμετέχουν σε πολυπληθή forum ακονίζοντας τις γνώσεις και το πνεύμα τους. Ωρίμασαν σαν διανοητές και σαν ερευνητές, αναγκασμένοι να αναζητούν αυτό που πάντα έλειπε: Τα στοιχεία!

Για να «δέσει το γλυκό» βέβαια, έπρεπε πρώτα να γιατρευτούμε από τις παιδικές ασθένειες της Ελληνικής Αστρολογίας και να απαλλαγούμε από τους επίμονους και παραδόπιστους μολυσματικούς φορείς της διχόνοιας και της εμπάθειας.

Η επαναφορά στο προσκήνιο της αρχαίας Ελληνικής Αστρολογίας ήταν ίσως εκείνη που προσωπικά με ταρακούνησε περισσότερο και μου θύμισε πως «κάτι δεν πάει καλά» σε όλη αυτήν την ιστορία. Γιατί όλοι -Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι- ανέτρεξαν στην πηγή, ενώ εμείς καθόμαστε πάνω της, πίνοντας εισαγόμενο «νερό».

Δεν μπορεί, σκέφτηκα. Ότι συμβαίνει μια φορά, συμβαίνει και δεύτερη. Κι αν δύομισι χιλιετίες πριν οι Έλληνες μπόλιασαν την αστρολογική σκέψη με το πνεύμα τους, απογειώνοντας την, γιατί όχι και σήμερα;

Και όπως λέει ο λαός, κάθε πράγμα στην ώρα του.

Η Μαρία Μεταλληνού γεννήθηκε το 1928 με τον Ουρανό στις πρώτες μοίρες του Κριού. Το «Ωροσκόπιο» της κυκλοφόρησε το 1969 με τον Ουρανό απέναντι στον Ζυγό. Και 84 χρόνια μετά την αρχική σπίθα, με τον «άγιο» Ουρανό στην ίδια πλευρά της σπείρας να την ξαναθεριεύει, γίνεται το πρώτο Συνέδριο Ελλήνων αστρολόγων.

Εισηγητές είναι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο τους οι οποίοι όμως δεν θα παρουσιάσουν μόνον τις φρέσκιες ιδέες και εφαρμογές της παγκόσμιας αστρολογικής κοινότητας -κάτι απαραίτητο, αφού η Αστρολογία εξελίσσεται διαρκώς. Στα πλαίσια πάντα της ευγενούς άμιλλας θα ανταγωνιστούν τους ξένους ομολόγους τους, δείχνοντας πως η καρδιά της Αστρολογίας, όπως και της Φιλοσοφίας, των Επιστημών και του Πολιτισμού γενικότερα, κτυπούσε πάντα και θα εξακολουθήσει να κτυπάει στην Ελλάδα.

Ακούγεται εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά δεν είναι.

Στην Αστρολογία του 21ου αιώνα η Ελληνική σκέψη, διαχρονικά εφευρετική και πρωτότυπη σε όλες τις εκφάνσεις της, όχι μόνον έχει θέση αλλά μπορεί και να πρωταγωνιστήσει. Η Ελληνική αστρολογική σκέψη στα πρώτα της αυτεξούσια βήματα στην σύγχρονη εποχή, είναι έτοιμη να ξαναδώσει τα φώτα της, ακόμη και σε πεδία που έχουν εξερευνήσει πρώτοι οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί.

Γενέθλια Αστρολογία, Uranian, Ψυχολογική, Εξελικτική, Χρηματιστηριακή, Κοσμική, Συναστρία, Human Design, Ελλάδα, 2012...

Δώδεκα εισηγητές και τρία πάνελ είναι καλά για αρχή, δεν νομίζετε; Πρόκειται για ένα πραγματικό πανηγύρι της Γνώσης, με κέντρο τον Άνθρωπο και την σύνδεση του με τα κοσμικά αρχέτυπα.

Τα κέρδη είναι πολλά για όλους μας, κυρίως σε επιμορφωτικό επίπεδο.

Και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του Συνεδρίου είσαστε εσείς που θα το στηρίξετε με την συμμετοχή σας και θα γίνετε μάρτυρες μιας ιστορικής «βάπτισης» με το «απεταξάμην» να αναφέρεται σε οτιδήποτε μίζερο και μεμψίμοιρο.

Ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής από την «Περιφέρεια» μας έχουν συγκινήσει. Εραστές της Αστρολογίας που μένουν στην Θεσσαλονίκη, την Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο και άλλες πόλεις, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Κι αυτό μας δίνει φτερά ώστε να κοπιάσουμε για το καλύτερο.

Το κόστος για εσάς ελάχιστο, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι πάνω-κάτω αυτό μιας συνεδρίας. Θέλοντας μάλιστα να απευθυνθούμε και σε όσες/ους είναι το δυναμικό μέλλον της Αστρολογίας και διψούν για μάθηση αλλά που οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες, καθιερώσαμε το «μισό» εισιτήριο για τους φοιτητές και νέες/ους κάτω των 25 χρόνων.

Θέλουμε το αμφιθέατρο γεμάτο. Θέλουμε να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφουγκραστούμε τον παλμό σας κι εσείς τον δικό μας. Θέλουμε να κρατήσουμε μαζί την πνευματική δάδα, να γιορτάσουμε το ξύπνημα ενός γίγαντα που κοιμόταν.

Λοιπόν, Πάμε Αστρολογία;

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ

http://www.facebook.com/event.php?eid=259111054125452

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved