Θαύμα της επιστήμης: Ο προϊστορικός βίσονας επανέρχεται στη ζωή για να σώσει την Ευρώπη

Μπορεί ο προϊστορικός βίσονας να σώσει τα οικοσυστήματα της Ευρώπης; Και, πολύ περισσότερο, μπορεί αυτός ο απόγονος ενός υπερπολύτιμου, πλην όμως εξαφανισμένου, φυτοφάγου να αναγεννηθεί; Ναι, λένε οι επιστήμονες που, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, φιλοδοξούν να επαναφέρουν στη ζωή τα πρωτόγονα μηρυκαστικά που κοσμούν τα τοιχώματα του σπηλαίου Λασκώ, τις λεγόμενες «Βερσαλίες της Προϊστορίας».

Θαύμα της επιστήμης: Ο προϊστορικός βίσονας επανέρχεται στη ζωή για να σώσει την Ευρώπη

Οι πρόγονοί μας έμαθαν να σέβονται τους βούβαλους. Τους τίμησαν και τους έκαναν αθάνατους, ζωγραφίζοντάς τους στις σπηλιές τους.

Τα προγενέστερα βοοειδή ήταν ρωμαλέα θηρία, μεγέθους όσο οι ελέφαντες, με δυνατούς σκελετούς και τρομακτικά κέρατα - στοιχεία που θα έκαναν έναν έμπειρο κυνηγό να σκεφτεί διπλά για τα να κυνηγήσει...

7999129077 dc6720f800 b

Τοιχογραφίες παλαιολιθικής εποχής στο περίφημο σπήλαιο Λασκώ που, για ευνόητους λόγους έχει αποκληθεί "Καπέλα Σιξτίνα των τοιχογραφιών" - Πηγή Photo: Wikipedia

Για πολλές χιλιετίες, τα βουβάλια ήταν τα μεγαλύτερα γήινα θηλαστικά στην Ευρώπη, έως ότου η ακμή του ανθρώπινου πολιτισμού αποδεκατίσει τους πληθυσμούς τους. Το τελευταίο του είδους αφανίστηκε στην Πολωνία το 1927 – επρόκειτο δε, για μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις εξαφάνισης είδους του ζωικού βασιλείου.

Σήμερα, οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν πως η εξαφάνιση αυτού του φυτοφάγου αποδείχτηκε τραγική για τη βιοποικιλότητα στη Γηραιά Ήπειρο. Καθώς – όπως υποστηρίζουν – η τεράστια όρεξη των βουβαλιών για βοσκή, παρείχε μία φυσική «υπηρεσία κηπουρικής» που διατηρούσε τα βοσκοτόπια καθαρά και δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για την ακμή κι άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου.

Η θεωρία αυτή τίθεται σε δοκιμασία, με τους επιστήμονες να φιλοδοξούν να επαναφέρουν...

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved