Kλειστοβοβία: Γιατί την παθαίνουμε και πώς αντιμετωπίζεται

Η κλειστοφοβία περιγράφεται συνήθως από τους ειδικούς ως «ο παράλογος φόβος» για τους κλειστούς χώρους και έχει εκτιμηθεί ότι αφορά το 5-7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Kλειστοβοβία: Γιατί την παθαίνουμε και πώς αντιμετωπίζεται

Είναι λογικό μερικοί άνθρωποι να αισθάνονται πιο άβολα από άλλους όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Όπως είναι λογικό να φοβάται κανείς καταστάσεις φυσικών καταστροφών όπου μπορεί να εγκλωβιστεί κανείς με κίνδυνο την σωματική υγεία του.
Η κλειστοφοβία είναι κάτι διαφορετικό. Βασανίζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του γιατί του προκαλεί αίσθημα πανικού ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και πολλές φορές την κάνει ανυπόφορη. Το άτομο φοβάται διαρκώς, δεν μπαίνει σε ασανσέρ, φοβάται το λεωφορείο, τις κλειστές αίθουσες ακόμα και τη μετακίνηση σε κλειστούς χώρους όπως το μετρό . Σπάνια μπαίνει σε αεροπλάνα, φοβάται τα τούνελ στους δρόμους αποφεύγει τα δωμάτια που είναι μικρά, δοκιμαστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων κτλ. Τα άτομα που παθαίνουν μια κρίση πανικού όταν βρεθούν στις παραπάνω καταστάσεις νιώθουν να ζαλίζονται, να ιδρώνουν, να έχουν ταχυπαλμία, να μην μπορούν να έχουν καλή αναπνοή, να πνίγονται και βέβαια νιώθουν ένα διάχυτο αίσθημα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών καθίσταται εξαιρετικά δυσλειτουργική.

Περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved