Μακεδονικός χαλβάς: Ένα γλύκισμα με ιστορία και υψηλή διατροφική αξία

Ο χαλβάς είναι γλύκισμα με ιστορία πολλών χρόνων.

Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστήσιμος, καθώς φτιαχνόταν από χουρμάδες και γάλα. Ονομαζόταν ''χαλ'' από την αραβική λέξη γλυκό.
Οι άραβες αφαίρεσαν το γάλα και πρόσθεσαν άλλα υλικά όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, πετιμέζι, μέλι, ξηρούς καρπούς.


Στην Ελλάδα ήρθε μετά την καταστροφή της Σμύρνης με τους πρόσφυγες, οι οποίοι πουλούσαν χαλβάδες σε μικρά εργαστήρια ή παράγκες. Επειδή αρχικά ήταν πολύ διαδεδομένος στη Μακεδονία, επικράτησε η ονομασία μακεδονικός χαλβάς. Τον λέμε επίσης και «χαλβά του μπακάλη».

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved