Αυτά είναι τα 6 πιο "άχρηστα" μέρη του ανθρώπινου σώματος

Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι ένα τέλεια συναρμολογημένο σύστημα με το κάθε όργανο να έχει τη δική του λειτουργία και να προσφέρει το δικό του κομμάτι σε αυτή την καλοκουρδισμένη μηχανή.

Αυτά είναι τα 6 πιο "άχρηστα" μέρη του ανθρώπινου σώματος

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα όργανα ο ρόλος των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρος, ενώ καθημερινά παρακολουθούμε ανθρώπους να αφαιρούν τις αμυγδαλές ή τη σκωληκοειδή απόφυση χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στη ζωή τους.

Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Σουλτς γράφει στο Men's Health αναλύοντας τα «άχρηστα» σημεία του ανθρώπινου σώματος «Μέσω της εξέλιξης κάποια χαρακτηριστικά αποκτούν μεγαλύτερη υπεροχή, έναντι άλλων, τα οποία ενδεχομένως να επιτελούσαν πολύ σημαντικό ρόλο στους προγόνους μας. Κάποια από αυτά εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, ο οποίος όμως δεν είναι απαραίτητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας».

Αναλυτικά έξι άχρηστα μέρη του σώματός μας:

Οι ρώγες στους άντρες

«Ολοι οι άνδρες ξεκινούν ως γυναίκες» αναφέρει η Σουλτς και συνχίζει «Ολα τα έμβρυα ξεκινούν ως θυληκά και στην πορεία αρσενικοποιούνται, αλλά κρατάνε πολλά χαρακτηριστικά της ίδιας ανατομίας». Οι ρώγες είναι το ίδιο πράγμα στους άντρες και τις γυναίκες, μόνο που χωρίς τα οιστρογόνα, επιτελούν απλά διακοσμητικό χαρακτήρα στα αρσενικά, είπε ακόμη.

Τρίχες στις μασχάλες

Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων στο σώμα μας, οι εκκρινείς και οι αποκρινείς, με τους τελευταίους να βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες, αναφέρει ο καθηγητής ανθρώπινης, εξελικτικής βιολογίας στο Χάρβαρντ, Ντάνιελ Λίμπερμαν. Θεωρητικά οι τρίχες της μασχάλης συγκρατούν οσμές του σώματος για περισσότερο καιρό προκειμένουν να αυξηθούν οι πιθανότητες να τις «πάρει μυρωδιά» ένας πιθανός σύντροφος.

Φρύδια

Ο εξελικτικός ρόλος των φρυδιών διχάζει τους ειδικούς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα φρύδια συγκρατούν τον ιδρώτα και τη βροχή, για να μην πέφτει στα μάτια, κάτι που θα ήταν πολύ βοηθητικό στους προγόνους μας, κυνηγούς και πλοηγούς.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα φρύδια παρέμειναν στον άνθρωπο, ακριβώς επειδή παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αναγνώριση προσώπων και κοινωνικών συναισθημάτων.

Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα υποτυπώδες όργανο, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της προγονικής του λειτουργίας.

«Μια θεωρία θέλει τη σκωληκοειδή απόφυση να είναι απομεινάρι, αυτού που κάποτε ήταν κάτι σαν ένας θάλαμος ζύμωσης στο έντερό μας» εξηγεί ακόμη ο Lieberman.

Από τη στιγμή που οι άνθρωποι σταμάτησαν να τρώνε ωμές ή χαμηλής ποιότητας τροφές, όπως το γρασίδι, αυτός ο θάλαμος έπαψε να είναι χρήσιμος.

Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι μπορεί να λειτουργεί ως «στέκι» για υγιή βακτήρια.

Αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές είναι τεχνικά λεμφαδένες, μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η στοματική κοιλότητα είναι μία πύλη εισόδου στο σώμα, επομένως τα ανοσοποιητικά κύτταρα στο λαιμό βοηθούν στην καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων» είπε ο καθηγητής.

Κάποιες φορές οι αμυγδαλές παθαίνουν φλεγμονές και μολύνονται και γι' αυτό αφαιρούνται.

Είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον οργανισμό, όμως μπορεί να επιβιώσει κανείς και χωρίς αυτές.

Φρονιμίτης

Μέχρι πρόσφατα οι φρονιμίτες δεν απασχολούσαν τον άνθρωπο. «Τα δόντια δεν αλλάζουν μέγεθος. Μεγαλώνουν προτού αρχίσει να τα χρησιμοποιεί κανείς και στη συνέχεια βγαίνουν στην επιφάνεια» ανέφερε ακόμη ο Lieberman.

Η οδοντοστοιχία αποτελείται από κόκκαλα, και όπως συμβαίνει με αυτά που έχουμε στο υπόλοιπο σώμα μας πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν σωστά. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι τρώνε πλέον μαλακά, μαγειρευτά φαγητά, τα σαγόνια μας δεν αναπτύσσονται στην πλήρη δυναμικότητά τους.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved