Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γεράσεις

Καθώς ο πληθυσμός της Γης γερνά όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, από 809 εκατ. που είναι σήμερα, θα φτάσουν τα 2 δισ. το 2050 και θα αποτελούν το 20% των κατοίκων του πλανήτη.

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γεράσεις

Αυτό δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις και νέα δεδομένα, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κυβερνήσεις, τα ασφαλιστικά συστήματα και άλλοι οργανισμοί που επηρεάζονται από τις αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε έρευνα για το ποιες ακριβώς είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας σε 91 χώρες όπου ζει το 89% του πληθυσμού της Γης.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον οργανισμό HelpAge International και το Population Fund του ΟΗΕ με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών.

Οι χώρες κατατάσσονται με βάση δείκτες όπως εξασφαλισμένο εισόδημα, περίθαλψη, απασχόληση μετά τα 50, ευνοϊκό περιβάλλον, προσδόκιμο ζωής μετά τα 60, ψυχολογική κατάσταση κ.ά.

Έξι από τις δέκα χώρες της κορυφής βρίσκονται στην Ευρώπη, δύο στη Βόρεια Αμερική και δύο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Από τις 91 χώρες που αναφέρει η έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση, αμέσως κάτω από την Κύπρο και στο ίδιο περίπου επίπεδο με χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Λευκορωσία, το Μεξικό και η Νικαράγουα. Είναι, ωστόσο, πάνω από την Πολωνία (62), την Τουρκία (70), αλλά και τη Ρωσία (78).

Οι πέντε τελευταίες χώρες της κατάταξης, από τη θέση 87 και κάτω, είναι οι Ρουάντα, Ιορδανία, Πακιστάν, Τανζανία και Αφγανιστάν.

1. Σουηδία

1

Ποσοστό άνω των 60 ετών: 25,4%
Ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιέρωσε τη σύνταξη για όλους το 1913 και έχει δημιουργήσει ένα αξιοζήλευτo κράτος πρόνοιας. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις -ωστόσο, φορολογούνται περισσότερο από τους εργαζόμενους- και η περίθαλψή τους είναι αντίστοιχου επιπέδου.

2. Νορβηγία

2


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 21,7%
Το 68,6% των Νορβηγών άνω των 55 ετών εργάζεται και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Το 99,4% των ηλικιωμένων έχει πτυχίο δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η σύνταξη που λαμβάνουν καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στα αρνητικά, ο άσχημος βόρειος καιρός και η ανεπαρκείς δημόσιες συγκοινωνίες.

3. Γερμανία

3


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 26,7%
Εδώ η κατάσταση έχει γίνει πιο δυσχερής τα τελευταία χρόνια καθώς δύο φορές έχουν επιβληθεί μειώσεις στα ποσά των συντάξεων, ενώ έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για ιδιωτική φροντίδα. Η ανεργία μετά τα 55 μειώνεται σταδιακά χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις. Το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε πρόσφατα στα 67 χρόνια.

4. Ολλανδία

4


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 22,8%
Αν και οι επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων δεν αποδίδουν όπως παλιά και τα κεφάλαιά τους έχουν μειωθεί, η σημερινή γενιά των συνταξιούχων απολαμβάνει υψηλό βιοτικό επίπεδο και καλό εισόδημα. Μόλις το 2,7% των ηλικιωμένων βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Ωστόσο, για το μέλλον προβλέπονται δυσκολίες μιας και έχει προταθεί πως για πρώτη φορά θα πρέπει να συμβάλλουν στις δαπάνες υγείας τους.

5. Καναδάς

5


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 20,8%
5 εκατ. Καναδοί είναι σήμερα πάνω από 65 ετών και όλοι έχουν δικαίωμα στο σύστημα υγείας της χώρας για περίθαλψη και νοσηλεία, ενώ το Old Age Security εγγυάται εισόδημα σχεδόν σε όλους.

6. Ελβετία

6


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 23,4%
Παρέχει την καλύτερη περίθαλψη στον κόσμο στους ηλικιωμένους και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 84 χρόνια, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο. Το 93% των πολιτών άνω των 50 δηλώνει πως έχει ελευθερία στις επιλογές που αφορούν στη ζωή του. To 2050 οι άνθρωποι άνω των 60 ετών θα αποτελούν το 37% του πληθυσμού.

7. Νέα Ζηλανδία

7


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 18,9%
Εδώ οι 50άρηδες έχουν ικανοποιητικές ευκαιρίες για εργασία, εξαιρετική κάλυψη υγείας και το 96,7% δηλώνει πως είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Το 97% άνω των 65 λαμβάνει σύνταξη.Το χαμηλό ποσοστό ηλικιωμένων σήμερα αναμένεται να εκτοξευτεί στο 35% έως το 2050.

8. Ηνωμένες Πολιτείες

8


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 19,1%
Στην πρώτη οικονομία του πλανήτη μόλις το 80% των ηλικιωμένων εισπράττει σύνταξη και ένας στους τέσσερις ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Ωστόσο, είναι η χώρα όπου ακόμα και στις ηλικίες 55-64 μπορεί κανείς να βρει σχετικά εύκολα εργασία. Εννιά στους δέκα δηλώνουν πως μπορούν να στηριχτούν σε οικογένεια ή φίλους στις δύσκολες στιγμές.

9. Ισλανδία

9


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 17,5%
Το ποσοστό απασχόλησης στους άνω των 50 είναι 81%, από τα υψηλότερα στον κόσμο. Ωστόσο, μόλις το 40% των σημερινών ηλικιωμένων έχει πτυχίο λυκείου ή πανεπιστημίου. Το εισόδημα είναι αξιοπρεπές και μόνο το 5% ζει σε συνθήκες φτώχειας. Κρατική σύνταξη λαμβάνει το 76%.

10. Ιαπωνία

10


Ποσοστό άνω των 60 ετών: 31,6%
Η καλύτερη χώρα στην Ασία για να ζήσει ένας ηλικιωμένος, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης, το 100% των Ιαπώνων άνω των 65 λαμβάνει σύνταξη και το προσδόκιμο ζωής είναι τα 86 χρόνια, το υψηλότερο στον κόσμο – και μάλιστα με σχετικά καλή υγεία.
Ωστόσο, η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων ανθρώπων παγκοσμίως και αυτό έχει αυξήσει δραματικά το κόστος περίθαλψης.

φωτό: REUTERS

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved