Αποφορτίσου! Τι πρέπει να κάνεις τη στιγμή που έχεις πολύ στρες

Χρειάζεστε ένα νέο σχέδιο ζωής;

Αποφορτίσου! Τι πρέπει να κάνεις τη στιγμή που έχεις πολύ στρες

Έχετε χάσει τον λογαριασμό από τις υποχρεώσεις; Αυτή εικόνα έχει γίνει συνηθισμένη. Παρά την αυξημένη ποικιλία των συσκευών εξοικονόμησης χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας, οι άνθρωποι είναι πιο απασχολημένοι σε σχέση με κάποιες δεκαετίες πριν. Παρόλο που πολλοί παραδέχονται ότι θα ήθελαν να είναι λιγότερο απασχολημένοι, συνήθως είναι δύσκολο να διαμορφώσει κανείς ένα νέο σχέδιο ζωής, να το περικόψει και να αφαιρέσει όλες τις περιττές δραστηριότητες - όλες είναι σημαντικές, σωστά; Να μερικές ιδέες, για να ελαφρύνετε το πρόγραμμά σας.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Σχέδιο Ζωής Συμβουλή #1- Ελάτε σε Επαφή με τις Αξίες Σας

Κάντε μια λίστα με τις αξίες σας, επιλέξτε αυτά που είναι για εσάς τα πιο σημαντικά. (Πολλοί λένε η οικογένεια, η υγεία και άλλα παρόμοια). Μετά εστιάστε στις δραστηριότητες που γεμίζουν το πρόγραμμά σας. Σκεφτείτε να αφαιρέσετε κάθε δραστηριότητα που δεν είναι σε άμεση επαφή με μια σημαντική για εσάς αξία.

Σχέδιο Ζωής Συμβουλή #2-Οραματιστείτε τη Ζωή που Θέλετε
Αυτή είναι άλλη μία προσέγγιση που περιλαμβάνει τον νόμο της έλξης, που μπορεί εξίσου να είναι πολύ αποτελεσματικό. Φανταστείτε τη ζωή που θέλετε. Φανταστείτε τη με λεπτομέρεια, εστιάζοντας περισσότερο στις επιθυμίες σας παρά στη δυσκολία επίτευξής τους. Θα έχετε μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστική και συναρπαστική. Τώρα κοιτάξτε τη λίστα με τις δραστηριότητες ξανά, αφαιρώντας όσες δεν ταιριάζουν με αυτή την εικόνα, και προσθέτοντας άλλες που είναι ταιριαστές με αυτή. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε το όραμα της ζωής που θέλετε και να παίρνετε αποφάσεις βασισμένες σε αυτό.

Σχέδιο Ζωής Συμβουλή #3-Κάντε Λίστα με τις επιλογές και τις... μη-επιλογές
Όταν λένε 'ναι' σε νέες δραστηριότητες, οι περισσότεροι δεν σκέπτονται παράλληλα σε τι λένε 'όχι' ως αποτέλεσμα της επιλογής τους. Εξαιτίας των περιορισμένων ωρών κάθε μέρα, κάθε δραστηριότητα που επιλέγετε με τη θέλησή σας, αυτόματα εξαλείφει μία άλλη. Μπορείτε να διαμορφώστε το πρόγραμμά σας έχοντας αυτό κατά νου. Για κάθε δραστηριότητα που παρατηρείτε ότι κάνετε κάθε βδομάδα, αναρωτηθείτε αν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο που θα σας εξυπηρετούσε περισσότερο. Θα γυμναζόσασταν περισσότερο αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση; Επικεντρωθείτε στις εβδομαδιαίες επιλογές σας και θα συνειδητοποιήσετε αμέσως τι πρέπει να αλλάξετε.

Σχέδιο Ζωής Συμβουλή #4-Δραστηριότητες Ενοποίησης
Παρόλο που το να σκέφτεστε παράλληλα πολλά πράγματα δεν είναι το ίδιο παραγωγικό με το να επικεντρώνεστε σε ένα, υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι να συνδυάστε δραστηριότητες χωρίς να αποσπάστε πολύ από τους στόχους σας. Για παράδειγμα, ενώ δεν μπορείτε να μιλάτε στο τηλέφωνο και ταυτόχρονα να στέλνετε e-mail και να είστε το ίδιο κατανοητός και στα δύο, είναι εύκολο να μιλάτε στο τηλέφωνο την ώρα που καθαρίζετε.
Το κλειδί στις δραστηριότητες ενοποίησης είναι να ταιριάξετε μία δραστηριότητα που χρειάζεται να σκέφτεστε με μία σωματικής υφής ή με μία πιο αυτοματοποιημένη. Είναι καλό να εντοπίσετε ποιες απαιτούν την πλήρη προσοχή σας και ποιες απαιτούν λιγότερη πνευματική συγκέντρωση, όταν βρείτε δύο να συνδυάσετε.


Σχέδιο Ζωής Συμβουλή #5-Πάρτε το Σύντομο Δρόμο

Υπάρχει τρόπος να περικόψετε κάτι χωρίς να χάνει σε ποιότητα; Για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε προ-μαγειρεμενα υλικά την ώρα που ετοιμάζετε το δείπνο. Αν πράγματι νομίζετε ότι αξίζει να βρείτε τέτοιους τρόπους, θα αρχίσετε να τους εφαρμόζετε παντού. Βρείτε τέτοιες ιδέες για να απαλλαγείτε από το άγχος.

Σχέδιο Ζωής Συμβουλή #6- Στρατηγικές Διαχείρισης του Στρες
Όταν είμαστε υπερβολικά αγχωμένοι, δεν σκεφτόμαστε πάντα καθαρά. Μερικές φορές νιώθουμε παγιδευμένοι και καταβεβλημένοι. Αν συνεχώς τα επίπεδα του άγχους είναι υψηλά, μπορείτε να αρχίσετε να αναζητάτε πιο απλές λύσεις. Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία και τη συναισθηματική σας ισορροπία, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα. Καθώς σχεδιάζετε ένα καινούριο πρόγραμμα ζωής, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους! Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές τις τεχνικές που καταπραΰνουν το στρες, και να προσθέσετε μερικές συνήθειες υγιούς τρόπου ζωής.

Πηγή: boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved