Μήπως να το ξανασκεφτείτε πριν φάτε γαρίδες ή καβούρια;

Όσοι ρίχνουν γαρίδες, καβούρια ή έναν αστακό ζωντανό στη φωτιά θα πρέπει να το ξανασκεφτούν καθώς ...μια καινούργια βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο.

Μήπως να το ξανασκεφτείτε πριν φάτε γαρίδες ή καβούρια;

Οι επιστήμονες ζητούν το θέμα να αντιμετωπισθεί πλέον πιο σοβαρά και να τεθούν από τις αρμόδιες Αρχές κανονισμοί προστασίας κατά τη μεταχείριση αυτών των ζώων, που έχουν την ατυχία να αποτελούν εκλεκτά εδέσματα για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Έλγουντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας «Journal of Experimental Biology», σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και, επιπλέον, στη συνέχεια προσπαθούσαν να τις αποφύγουν.

Προηγούμενες μελέτες με γαρίδες από τους ίδιους ερευνητές έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, όσον αφορά στο κατά πόσο αυτά τα ζώα αισθάνονται τον πόνο.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, για ακόμη μία φορά, καλούν την αλιευτική βιομηχανία, τον κλάδο εστίασης και τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αυτά τα θαλάσσια είδη.

Ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία και η μελέτη του στα ζώα, ειδικά στα ασπόνδυλα όπως τα καβούρια, ανέκαθεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως, το νέο ειδικά σχεδιασμένο πείραμα φαίνεται να δείχνει ότι τα μαλακόστρακα όντως πονάνε. Τα ζώα μάθαιναν από το δυσάρεστο ηλεκτρικό ερέθισμα και μετά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το αποφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο σε απόμερα μέρη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα δεκάποδα μαλακόστρακα (συμπεριλαμβανομένων των αστακών και των καραβίδων) πονάνε, γι' αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρξουν κανονισμοί προστασίας αυτών των ζώων από απαράδεκτες και επώδυνες πρακτικές, όπως π.χ. να κόβονται οι δαγκάνες από τα ζωντανά καβούρια και μετά αυτά να πετάγονται πάλι στο νερό.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι, ενώ ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως τα ψάρια μπορούν να νιώσουν πόνο, στην περίπτωση των μαλακόστρακων δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή, καθώς, όπως είπε, το ζήτημα παραμένει υπό αμφισβήτηση και εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει κανείς στα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών.

«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Υπάρχουν, όμως, διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Αυτό που μπορώ, ωστόσο, να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου» σχολίασε ο καθηγητής Έλγουντ. Όπως είπε, η μελλοντική έρευνα θα αναζητήσει νέες αποδείξεις για το αίσθημα του πόνου, ψάχνοντας για ορμονικές και άλλες βιοχημικές αλλαγές στα μαλακόστρακα εξαιτίας του στρες που βιώνουν, όταν πονάνε.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved