Μυστικά για να μη σπάνε τα αυγά στο βάψιμο

Το Πάσχα πλησιάζει και όπως είναι φυσικό δεν γίνεται να παραλείψουμε το αιώνιο έθιμο.

Μυστικά για να μη σπάνε τα αυγά στο βάψιμο

Για όσους δεν γνωρίζουν να βάφουν αυγά , οι παρακάτω συμβουλές εγγυώνται επιτυχία στο βάψιμο των αυγών!

Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών.

1. Για να πετύχετε καλές αποχρώσεις προσέξτε τα αυγά να είναι άσπρα και καθαρά. Από την προηγούμενη, πλένετε τα αυγά με χλιαρή σαπουνάδα, τα ξεβγάζετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει. Πριν τα βράσετε ελέγξτε τα ένα – ένα γιατί έτσι θα φανούν τυχόν χαραματιές. Αφαιρείτε λοιπόν αυτά τα αυγά και τα χρησιμοποιείτε για τα γλυκά σας.

Το μυστικό για να μην σας σπάσουν τα αυγά είναι: βάζετε τα αυγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά μαζί με μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά σας δεν θα σπάσουν!

2. Μη βράζετε τα αυγά περισσότερο από 10 λεπτά γιατί θα παρασφίξουν, θα πρασινίσουν και δεν θα τρώγονται.

3. Για να γυαλίζουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά, περάστε τα με ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι.

4. Μεταχειριστείτε ένα σκεύος ανοξείδωτο που θα πλύνετε αμέσως μετά το βάψιμο ή μια παλιά χύτρα από αλουμίνιο που θα τη φυλάξετε αποκλειστικά γι'αυτό το σκοπό. Αποφύγετε το εμαγιέ γιατί βάφει και δεν καθαρίζει εύκολα.

5. Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Αν όμως βαφτούν κόκκινα τα δάχτυλά σας μην τρομάξετε γιατί σας έχουμε τη λύση! Βουτήξτε τα σε χλιαρό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά και τρίψτε τα με μαλακό πανί για να καθαρίσουν. Μετά χρησιμοποιήστε μια λεμονόκουπα για να απομακρύνετε ότι κοκκινίλα έχει μείνει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο με τα κόκκινα αβγά;

"Από το αυγό δημιουργήθηκε ο κόσμος!"

Αυτή είναι η απάντηση σε όσους αναρωτιούνται αν προηγήθηκε το αυγό ή η κότα. Ασφαλώς προηγήθηκε το αυγό. Ο Φερεκίδης λέει ότι στο "χάος πριν από τη δημιουργία, υπήρχε ένα ασημένιο αυγό. Το αυγό άνοιξε και βγήκε ο Φάνος, δηλαδή ο ήλιος το φως".

Όταν αποκυλίσθηκε ο λίθος, μετά την τριήμερη εις Άδου Κάθοδον του Χριστού, ανέτειλε και πάλι το Αναστάσιμο φως. Η παράδοση λέει πως μια χωριάτισσα που κρατούσε αυγά στη ποδιά της δεν πίστεψε στο θαύμα. "Μόνο αν τα αυγά μου γίνουν κόκκινα", είπε "θα αναστηθεί ο Χριστός". Κοκκίνησαν τα αυγά της και από τότε χρονολογείται το έθιμο να βάφονται κόκκινα τα Πασχαλιάτικα αυγά.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved