HIV/AIDS: Υψηλή άγνοια και στιγματισμός στην Ελλάδα, 40χρόνια μετά

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV και την έναρξη της επιδημίας του AIDS. Από μια θανατηφόρο λοίμωξη, με την πρόοδο στη θεραπευτική αντιμετώπισή της, σήμερα μιλάμε για μια χρόνια αλλά διαχειρίσιμη νόσο.

HIV/AIDS: Υψηλή άγνοια και στιγματισμός στην Ελλάδα, 40χρόνια μετά

Ζούμε στην εποχή του Undetectable=Untransmittable, λένε οι ειδικοί. Με απλά λόγια, το άτομο υπό αγωγή με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μεταδίδει τον HIV. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής. Επόμενος παγκόσμιος στόχος είναι η διάγνωση, θεραπεία, ιολογική καταστολή και καλή ποιότητα ζωής στο 95% του συνόλου των ατόμων που ζουν με τον HIV. Και βεβαίως, η εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ως προς το τελευταίο, τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά για τη χώρα μας. Μάλιστα, φαίνεται να έχει υποχωρήσει η σωστή ενημέρωση του κοινού, καθώς παρατηρείται υψηλό ποσοστό άγνοιας ακόμα και για τον τρόπο μετάδοσης του HIV. Αυτό μαρτυρούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.) και παρουσιάζονται στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Το 24% πιστεύει ότι ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα εντόμων, ενώ το 30% ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει από κοινή χρήση αντικειμένων.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved