Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι λένε στην καθημερινότητά τους οι Άγγλοι πολίτες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ξανά ενέργειες και προσπάθειες επιστροφής τους στη χώρα, με την κοινή γνώμη στη Βρετανία να παρουσιάζεται είτε μοιρασμένη, είτε εντελώς... αδαής για το θέμα. Το Newsbomb.gr αναζήτησε τη γνώμη των Άγγλων για το ζήτημα...

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι λένε στην καθημερινότητά τους οι Άγγλοι πολίτες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Από τις 16 Νοεμβρίου, και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο επίκεντρο έχει βρεθεί ξανά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκαλούνται κατά καιρούς λόγω της γνωστής ιστορίας της κλοπής τους από τον λόρδο Έλγιν και της μεταφοράς τους στη Βρετανία όπου βρίσκονται ακόμα και σήμερα, είναι ξανά θέμα συζήτησης. Κυρίως στην Ελλάδα και στους κύκλους του πολιτισμού και της αρχαιολογίας, γιατί στην Αγγλία οι πολίτες μάλλον δεν… δίνουν και τόσο βάση σε όσα συμβαίνουν.

Η Ελλάδα επιχειρεί για ακόμα μια φορά να φέρει το θέμα στο διεθνές προσκήνιο, προσπαθώντας ωστόσο να μην διαταράξει και τις σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτέλεσαν, άλλωστε, διαχρονική διπλωματική πληγή ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, όπως έχει αναλύσει το Newsbomb.gr στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» με την Αλεξία Τασούλη.


Επί της ουσίας, αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι πως η Βρετανική κυβέρνηση μετατοπίζει την ευθύνη για την τύχη των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και βρίσκονται τα αποσπασμένα τμήματα από τον Ιερό Βράχο της Αθήνας. Το Βρετανικό Μουσείο από την πλευρά του εμμένει πως είναι θετικό να είναι «μοιρασμένα» τα μάρμαρα για να εκθέτονται σε περισσότερους ενδιαφερόμενους, πλην όμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στο Λονδίνο έθιξε αρκετές φορές το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved