Τιμές ενέργειας: Σοκ για νοικοκυριά και βιομηχανία – Κίνδυνος «ψύχους» για τα σχολεία

Με μέτρα «ασπιρίνη» η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της τεράστιας ακριβείας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ενέργεια και όχι στις τιμές στο ράφι. Όλα κατατείνουν στο ότι το σχέδιο χορήγησης επιδομάτων και εκπτώσεων για τους ενεργειακούς λογαριασμούς, είναι απλά ένα «μπάλωμα» και μία κίνηση για το θεαθήναι και όχι μια παρέμβαση ικανή να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ για να διασφαλίσει απλά το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και όχι για να φροντίσει πως το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα περάσει στις τιμές λιανικής.

Τιμές ενέργειας: Σοκ για νοικοκυριά και βιομηχανία – Κίνδυνος «ψύχους» για τα σχολεία

Δραματικές αυξήσεις

Όσοι τις τελευταίες μέρες λάβανε τους λογαριασμούς ρεύματος για τις καταναλώσεις Αυγούστου ή το λογαριασμό της ΔΕΗ για το τελευταίο δίμηνο, έχουν ήδη πάρει μία πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Για αυτούς τους καταναλωτές είναι ξεκάθαρο πως η επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι απλά ψυχούλα και δεν καλύπτει ούτε καν το 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης που έχει προκύψει από τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό πως ένα μεσαίο νοικοκυριό είδε τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ να είναι αυξημένος κατά τουλάχιστον 40 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Εκεί που πραγματικά θα φανεί το πρόβλημα είναι στους λογαριασμούς των 500.000 νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο και τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν διπλά σε σχέση με πέρσι. Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το πρόσθετο κόστος, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να διαθέσει πάρα πολλά χρήματα.

Οι ανάγκες θέρμανσης ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, πέρυσι καλύπτονταν με ένα ποσό κοντά στα 500 ευρώ για ένα σπίτι 80 τ.μ. Εφέτος, με τις τιμές του φυσικού αερίου στα υφιστάμενα επίπεδα, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 1.050 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει πράξη η κυβερνητική εξαγγελία θα πρέπει το νοικοκυριό αυτό να επιδοτηθεί με 550 ευρώ. Για να καλυφθούν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεσταθούν, θα έπρεπε να υπάρξει στήριξη από τον προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved