Έβρος: Η «σημείωση» της ΕΛ.ΑΣ., η υβριδική απειλή και το σχέδιο άμυνας

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές που επιχειρούν να ενισχύσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο για να «προκαταλάβουν» τις εξελίξεις, με φόντο την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την επαπειλούμενη νέα προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να διαχειριστεί την μετακίνηση περίπου 500.000 ανθρώπων.

Στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σημειώσει μία σημαντική παράμετρο στα «κιτάπια» τους: Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί, οι οποίοι ζούσαν σε τουρκικό έδαφος πριν ακόμα επικρατήσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, με την Τουρκία να αναζητά τρόπους διαχείρισης του θέματος.

Η συγκεκριμένη παράμετρος σημειώνεται από Έλληνες αξιωματούχους, διότι δυνητικά μπορεί να επιταχύνει χρονικά την «εργαλειοποίηση» της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Τουρκίας, κάτι που όλοι απεύχονται. Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ υπάρχουν και Έλληνες αξιωματούχοι που εκτιμούν ότι μπορεί η Τουρκία να επιδείξει πιο σοβαρή στάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2020, όταν «άνοιξε τα σύνορά της» και δημιούργησε «υβριδική απειλή» στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει «μίνι κύμα» προσφυγικών ροών ακόμα και πριν φτάσουν στο έδαφός της πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον τόπο τους ύστερα από την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να φτιάξει μία «απροσπέλαστη ζώνη» σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό αποτέλεσε θέμα συζήτησης προ ημερών στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε στο Newsbomb.gr ότι «η κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να θωρακίσει καλύτερα τα σύνορά της αλλά και να έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση μίας νέας τέτοιας κατάστασης στο μέλλον. Εκείνη η κρίση έγινε πυξίδα για να βελτιωθεί επιχειρησιακά η ελληνική πλευρά».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι τα κυκλώματα διακινητών δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν στο στόχαστρό τους τον Έβρο. Αυτό που άλλαξε είναι ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται καλύτερα επιχειρησιακά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες Πέμπτη έγιναν πέντε συλλήψεις δουλεμπόρων σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στον Έβρο.

Σήμερα Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved