Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Λέκκας: Ο νέος χάρτης ρηγμάτων της Ελλάδας

Σεισμοί: Μετά από 40 χρόνια, από το 1980 μετουσιώνεται ένας νέος σεισμοτεκτονικός χάρτης για τον ελληνικό χώρο, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στην κατασκευή νέων σύγχρονων δημόσιων έργων

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Λέκκας: Ο νέος χάρτης ρηγμάτων της Ελλάδας

Στην αποκάλυψη για ένα νέο χάρτη ρηγμάτων του ελλαδικού χώρου ο οποίος επεξεργάζεται από διάφορα επιστημονικά ιδρύματα υπό τον ΟΑΣΠ, προχώρησε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας (και πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Το νέο πόνημα του ΟΑΣΠ έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιότερη έκδοση του 1980 ο οποίος είχε συσταθεί πριν από 40 χρόνια από τους καθηγητές Γιάννη Δρακόπουλο, και Βασίλη Παπαζάχο. Αυτός ο πρώτος χάρτης είχε δημιουργηθεί σε κλίμακα 1:500.000 και αποτυπώνονταν πάνω του τα έως τότε γνωστά ρήγματα του ελληνικού χώρου. Με βάση αυτόν τον χάρτη σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν τεχνικά έργα της χώρας όπως οδικοί άξονες, λιμάνια και άλλες υποδομές. «Από εκεί αντλούσαμε τα απαραίτητα στοιχεία» υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αυτός ο παλιότερος σεισμοτεκτονικός χάρτης που ίσχυε έως σήμερα και είχε εκδοθεί από το ΥΠΕ και τον ΟΑΣΠ διέταξε μια «καριέρα» 40 ετών, αλλά όπως εξήγησε ο καθηγητής μέσα σε αυτή την περίοδο «οι γνώσεις που είχαμε συνολικά όλοι οι επιστήμονες "απογειώθηκαν", είτε με τους σεισμούς της Αθήνας, είτε με τους σεισμούς της Καλαμάτας, των Γρεβενών και σε δεκάδες άλλες περιοχές».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο στο Newsbomb.gr, 40 χρόνια μετά οι γνώσεις για τα ρήγματα, τους σεισμούς αλλά και τις κατασκευές εξελίχθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό και διαπιστώθηκε η ανάγκη ότι «έπρεπε να προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved