«Κάντο όπως ο Draghi»

Επιτέλους ξύπνησαν, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βρίσκονται κοντά στην αναθεώρηση μιας συντηρητικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

«Κάντο όπως ο Draghi»

Ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την υφεσιακή μεροληψία και να συμφωνήσουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε μια χαρά να φθάσει το 2%. Και μάλιστα, ίσως και παραπάνω - εφόσον διαπιστώνεται υποεκτέλεση. Εν ολίγοις, η ΕΚΤ δεν θα σπεύδει μηχανιστικά να ανεβάζει τα επιτόκια στο… Θεό.

Κάποιος μάλλον τους είπε: «Κάντο όπως ο Draghi», ο οποίος όταν είδε την ευρωπαϊκή οικονομία να κλυδωνίζεται επικίνδυνα (το 2012) τα άλλαξε όλα. Και τα άλλαξε με τσαμπουκά, εκστομίζοντας την περίφημη φράση «whatever it takes».

Δυο ζητήματα όμως: Η αλλαγή στο δόγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα πρέπει να γίνει με «κέντημα» για να μην… λιποθυμήσουν οι Γερμανοί. Και ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσευχόμαστε όλοι μαζί να μην μας προκύψουν μεταλλάξεις του κορονοϊού και 4ο κύμα πανδημίας.

Γιατί κακά τα ψέματα, οικονομία και Covid-19 αναγκαστικά χορεύουν τανγκό.

Το φθηνό χρήμα, λοιπόν, μάλλον διασφαλίζεται. Και ταυτόχρονα έρχεται και το ζεστό χρήμα, δηλαδή τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Μας αναλογούν 15 έως 20 δισ., λίγα δεν τα λες. Αλλά εδώ πέφτουν στοιχήματα. Θα πρέπει εντός εξαετίας (max επταετίας) να απορροφηθούν ποσά που σε ετήσια βάση ισοδυναμούν με δύο ΕΣΠΑ. Και με τα υπάρχοντα reflex απορροφούσαμε έως τώρα μόλις ένα ΕΣΠΑ και μάλιστα με το ζόρι. Με πολύ ζόρι.

Αυτή είναι η πρόκληση, αυτός είναι ο κίνδυνος.

Τελειώσαμε; Σιγά.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved