Οι τροφές που καταστρέφουν το κολλαγόνο (εικόνες)
Όταν ακούμε για το κολλαγόνο, συνήθως σκεφτόμαστε τα οφέλη του για την επιδερμίδα, καθώς της χαρίζει φρεσκάδα και σφριγηλότητα.
Τι είναι όμως το κολλαγόνο; Γιατί το χρειαζόμαστε; Και κυρίως, τι συμβαίνει όταν γερνάμε;
Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που παράγει το σώμα μας. Το χρειαζόμαστε για λαμπερό δέρμα, δυνατά μαλλιά, υγιή οστά και αρθρώσεις.
Παρόλο που τα σώματά μας είναι ικανά να παράγουν άφθονο κολλαγόνο όταν είμαστε νέοι, κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 20 ετών, αρχίζουμε να παράγουμε περίπου 1% λιγότερο κολλαγόνο κάθε χρόνο.
Μέχρι τα 40, τα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να μειωθούν κατά 30%. Ο ρυθμός μείωσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.
Χωρίς το κολλαγόνο, η δομή των κυττάρων αλλοιώνεται, γίνονται πιο αδύναμα και πιο λεπτά. Αυτή είναι η αιτία πολλών προβλημάτων της επιδερμίδας, όπως οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι, το ξηρό δέρμα και η κυτταρίτιδα.
Ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές για να αναπληρώσει κάποιος το κολλαγόνο, είναι καλό να αποφεύγει την εξάντλησή του αποφεύγοντας και τις παρακάτω τροφές και ουσίες.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr