Ιερουσαλήμ : Η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή μέσα από έξι ερωτήσεις-απαντήσεις

Ο εφιάλτης στην Μέση Ανατολή «επιστρέφει» συχνά τα τελευταία χρόνια, σε μία συνεχιζόμενη κρίση στην οποία κατά καιρούς έπαιξαν ρόλο οι μεγάλες δυνάμεις. Εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, Άραβες και Εβραίοι ερίζουν, σε ένα άλυτο ζήτημα με βαθειές ρίζες στο χρόνο και αβέβαιο μέλλον. Ας δούμε τι προηγήθηκε ιστορικά πριν απο τη νέα ανάφλεξη της βίας στην Μέση Ανατολή.

Ιερουσαλήμ : Η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή μέσα από έξι ερωτήσεις-απαντήσεις

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και δεκάδες Ισραηλινοί τραυματίστηκαν στις νέες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ιερουσαλήμ.

Το νέο κύμα βίας στην εύφλεκτη περιοχή σημειώνεται μετά από ένα μήνα αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, σε μία περιοχή υψηλής γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας που έχει βυθιστεί στο χάος αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Πώς ξεκίνησαν όλα ;

Μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αποικίες της Γερμανίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μοιράστηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις ως Εντολές της Κοινωνίας των Εθνών. Η Βρετανία απέκτησε μεταξύ άλλων τον έλεγχο της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας. Στα εδάφη αυτά κατοικούσε εβραϊκή μειονότητα και αραβική πλειοψηφία. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο λαών αυξήθηκαν όταν η διεθνής κοινότητα ανέθεσε στη Βρετανία το καθήκον να δημιουργήσει μία «εθνική εστία» για τους Εβραίους στην Παλαιστίνη.



Για τους Εβραίους, ήταν η Γη των προγόνων τους, αλλά οι Παλαιστίνιοι Άραβες διεκδικούσαν επίσης τη γη και αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή. Από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δεκαετία του '40, ο αριθμός των Εβραίων που έφτασαν στα εδάφη αυτά αυξήθηκε, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν τους διωγμούς στην Ευρώπη και αναζήτησαν πατρίδα μετά το Ολοκαύτωμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η βία μεταξύ Εβραίων και Αράβων και κατά της βρετανικής κυριαρχίας αυξήθηκε. Το 1947, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν την Παλαιστίνη να χωριστεί σε ξεχωριστά εβραϊκά και αραβικά κράτη, με την Ιερουσαλήμ να γίνει διεθνής πόλη.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved